13 Σεπ 2011

Στο 98% εκτοξεύονται οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας

φωτο: pentapostagma.gr
Στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκεται η Ελλάδα όπως δείχνει η χθεσινή εκτόξευση των CDS, καθώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Έλληνας...
ΥΠΟΙΚ δεν κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κρίση χρέους της.

«Όλοι πλέον προεξοφλούν χρεοκοπία της Ελλάδας στο εγγύς μέλλον, γεγονός που θα είχε δραματικές συνέπειες», σημείωσε ο Peter Tchir, ιδρυτής του hedge fund TF Market Advisors στη Νέα Υόρκη. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το πρόγραμμα λιτότητας δεν λειτουργεί».

Ειδικότερα, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας (πενταετή CDS) έχει αναρριχηθεί στο πρωτοφανές επίπεδο των 7.318 μ.β. σημειώνοντας άλμα μεγαλύτερο των 3.000 μ.β. σε μία μόλις ημέρα, διαμορφώνοντας τις πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας την επόμενη πενταετία στο 98%.

Την ίδια στιγμή ρεκόρ καταγράφουν οι αποδόσεις όλων των ελληνικών τίτλων, με το επιτόκιο των διετών ελληνικών ομολόγων να βρίσκεται πλησίον του 70%, ενώ το spread του δεκαετούς διαμορφώνεται στο δυσθεώρητο επίπεδο των 2.156 μ.β.

Σημειώνεται ότι οι φόβοι κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας και μετάδοσης της κρίσης στις χώρες της ευρωζώνης οδηγούν σε πιέσεις προς τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωπεριφέρειας. Συγκεκριμένα, η Ιταλία είδε χθες τα επιτόκια στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων της να εκτοξεύονται εν μέσω φόβων για μετάδοση της κρίσης, ενώ τα πενταετή ιταλικά CDS ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 500 μ.β. διαμορφούμενα στις 503,20 μ.β. Επιπλέον, τα CDS Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας βρίσκονται την Τρίτη στις 1.308 μ.β., 977 μ.β. και 428 μ.β., αντίστοιχα.

Spreads

Εν τω μεταξύ, διαδοχικά ρεκόρ συνεχίζει να καταγράφει το spread του ελληνικού δεκαετούς την Τρίτη. Ειδικότερα, το premium απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ενισχύεται στις 2.231 μ.β. την Τρίτη, κατά 51,89 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.
Υπό πίεση βρίσκεται σήμερα και το spread Ιταλίας, το οποίο διευρύνεται κατά 14,11 μ.β. στις 396 μ.β. Σταθεροποιητικά κινείται η υπόλοιπη περιφέρεια, με το ιρλανδικό spread να διαμορφώνεται στις 706 μ.β., το πορτογαλικό στις 955 μ.β. και το ισπανικό στις 364 μ.β. (*3,25 μ.β., -2,84 μ.β. και +4,27 μ.β., αντίστοιχα).

Πηγή: http://www.capital.gr/


Πηγή:www.capital.gr