5 Σεπ 2011

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο εντός Σεπτεμβρίου

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα έχει έρθει και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα περιλαμβάνει...
μείωση του ΦΠΑ που θα συνδυαστεί με μεγάλες περικοπές στις φοροαπαλλαγές και αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ειδησεογραφία, η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του υψηλού ΦΠΑ από 23% στο 19%, υπό το βάρος της ύφεσης, των κοινωνικών αντιδράσεων και των ελλειμμάτων.

Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη διατήρηση στον μειωμένο συντελεστή στο 13% ή και να τον μειώσει ακόμη και στο 10%. Σε μία τέτοια περίπτωση, αντί να επιστρέψει ο κλάδος της εστίασης στον χαμηλό ίσως πέσει ακόμη περισσότερο, πράγμα που θα αποτελέσει πολύ καλή είδηση για την αγορά.

Από την άλλη πλευρά όμως είναι γνωστό πως για κάθε μείωση η τρόικα απαιτεί αντισταθμιστικά μέτρα, οπότε σε αυτήν την περίπτωση, όπως φαίνεται θα καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής του 6,5% που ισχύει και στον τουριστικό κλάδο, αλλά και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, εξετάζεται μείωση του φόρου από 20% στο 15%, πράγμα που θα είναι μία τεράστια βελτίωση από το 45% που τον είχε πάει ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Αυτό το μέτρο ωστόσο αναμένεται να συνοδευτεί με κατάργηση σωρείας φοροαπαλλαγών, μετά και διαβούλευση με φορείς της αγοράς. Στη διαπραγμάτευση μπαίνει και η κατάργηση του Κώδικα βιβλίων και στοιχείων που ακόμη εκκρεμεί.

Στο τραπέζι πάντως έχει έρθει και πάλι και μάλιστα εξετάζεται πολύ σοβαρά η αύξηση του αφορολόγητου των φυσικών προσώπων, στο οποίο έπεσε "μαχαίρι" κατά 50% όταν πήγε από το 12.000 για τον άγαμο στις 8.000 ευρώ.

Στα σενάρια πάντως που εξετάζονται, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν λείπουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το 70% των οποίων δηλώνει εισόδημα από 8.000 ευρώ και άνω. Αν καταργηθεί γι' αυτούς το αφορολόγητο, θα πληρώσουν 800 ευρώ "καπέλο" για εισόδημα από 8.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ που θα πλήρωναν από το 2012 οι επαγγελματίες.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης, μείωση ή και κατάργηση προστίμων για συγκεκριμένες φορολογικές παραβάσεις, είσπραξη του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο καθως οι ταμειακές θα είναι συνδεδεμένες με το Taxisnet, νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και επαναφορά αντικειμενικών κριτηρίων για επιχειρήσεις και επαγγγελματίες.

Παράλληλα, κερδίζει έδαφος η ιδέα να επιβληθεί ξανά χαρτόσημο 2,4% στα ενοίκια κατοικιών, που το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να αποδώσει άμεσα ως 250 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.hbnews.gr/