18 Σεπ 2011

Η ώρα της μεγάλης σφαγής στο Δημόσιο

Μέχρι και 30% συρρίκνωση του δημοσίου τομέα απαιτούν οι δανειστές μας από την ελληνική κυβέρνηση, αλλιώς η τρόικα δεν πρόκειται να καταβάλλει την έκτη δόση, όπως με δραματικό τρόπο...
διεμήνυσαν μέσω του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου, στο Eurogroup.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε ξεκινήσει το ταξίδι προς τις ΗΠΑ και βρισκόταν στο Λονδίνο, επέστρεψε εσπευσμένως στην Αθήνα, καθώς έγινε αντιληπτό ότι η έκτη δόση αλλά και η υλοποίηση των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου βρίσκονται στον αέρα και όλα θα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή.

Στις 16:45, με αρκετή καθυστέρηση, μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου του Α. Σαμαρά, ξεκίνησε η έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνομιλία του Ε. Βενιζέλου με τον κ. Προβόπουλο και στη συνέχεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ιδιαίτερη ανησυχία και πανικό έχει προκαλέσει στα κυβερνητικά επιτελεία, το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων γνωρίζουν άριστα ότι στο τρέχον τρίμηνο η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με εξωτερικές εκκρεμότητες, δηλαδή δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει μεγάλα ποσά σε αποπληρωμή χρεολυσίων και δανείων ούτε στην πληρωμή ληξιπροθέσμων ομολόγων. Αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε πρόβλημα και να εμφανιστεί ως προς τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους, θα αφορά εσωτερικές εκκρεμότητες της χώρας και άρα δεν θα επηρεάσει δραματικά την Ευρωζώνη. Θεωρούν λοιπόν ότι είναι η προσφορότερη περίοδος για την άσκηση αφόρητων πιέσεων.

Το Σάββατο, πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν στη zougla.gr πως η κατάσταση είναι άκρως δραματική και πως η άμεση προτεραιότητα του κ. Γ. Παπανδρέου είναι να διασφαλίσει το κλείδωμα της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου. Με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία και τον πολιτικό πανικό που έχει καταλάβει την ηγεσία της καγκελαρίας αλλά και του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ο στόχος αυτός του Έλληνα πρωθυπουργού φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι ανέφικτος. Αρνητική στάση διατηρούν επίσης χώρες όπως η Αυστρία, η οποία προβάλει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Στα πλαίσιo αυτό, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών αντιλήφθησαν πως δεν υφίσταται κανένα χρονικό περιθώριο προς εκμετάλλευση. Η διαπίστωση αυτή αναγκάζει τον πρωθυπουργό να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις και τα επιχειρήματα των δανειστών.

Πολλοί υπουργοί, οι οποίοι έχουν κληθεί στην Kυβερνητική Επιτροπή, αντιμετωπίζουν ήδη με απόγνωση την προοπτική να κληθούν να συναποφασίσουν τη δραματική μείωση του δημόσιου τομέα, γνωρίζοντας ότι αυτό το μέτρο αφορά πολλές χιλιάδες ανθρώπων με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία αλλά και την ίδια τη δομή του κοινωνικού ιστού.

Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες, ο πρωθυπουργός υποχρεώνεται να διαχειριστεί μία μείζονα κρίση χωρίς να διαθέτει το απαιτούμενο πολιτικό κεφάλαιο για να την υπερβεί.

Τι απαιτούν οι δανειστές

Ενδεικτική του κλίματος και των προϋποθέσεων που θέτει η τρόικα για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου είναι επιστολή (email) του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Ηλία Πεντάζου προς τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς, στην οποία καταγράφονται τα μέτρα που ζητά η τρόικα να εφαρμοστούν άμεσα.

Πρόκειται για 15 μέτρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η δραστική περικοπή συμβάσεων αορίστου χρόνους σε όλους τους φορείς του δημοσίου, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης όπως και η άμεση προώθηση της εργασιακής εφεδρείας.

Αναλυτικά τα 15 μέτρα που περιλαμβάνονται στην επιστολή του γενικού γραμματεία δημοσιονομικής πολιτικής είναι τα ακόλουθα:

1. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

2. Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους στην εφεδρεία.

3. Έκδοση υπουργιών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

4. Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης

5. Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

6. Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.

7. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το νομοθετικό καθεστώς στο δημόσιο με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.

8. Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων ως το 2015

9. Επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα και άμεση ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού.

10. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση 35 Οργανισμών που περιγράφονται στο μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.

11. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση των : ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

12. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.

13. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε 16 ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας και γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.

14. Νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

15. Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρίες για την άμεση εφαρμογή της όπως καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου-Τρόικα τη Δευτέρα

Με την τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους επικεφαλής της τρόικας, ξεκινά ο νέος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων για την έκτη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Το κλίμα δυσπιστίας σχετικά με την απόδοση στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011 και του 2012 του ειδικού τέλους των ακινήτων που αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία (και τροφοδοτείται και από τις αντιδράσεις στο εγχώριο μέτωπο), σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, διαμορφώνουν κλίμα αγωνίας για το επόμενο 20ήμερο, στο οποίο θα κριθεί η καταβολή της έκτης δόσης.

Αν και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την καταβολή της δόσης, ωστόσο δεν παραγνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι σκληρές, χωρίς να αποκλείουν τη λήψη και νέων μέτρων αν διαπιστωθεί ότι το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι επαρκές για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.

Σόιμπλε: δεν δίνουμε χρήματα χωρίς θετική έκθεση της τρόικα

Συγκεκριμένους αριθμούς που να αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Χωρίς τη θετική έκθεση της τρόικας, δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας», λέει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild am Sonntag. Κάνει μάλιστα συγκεκριμένες αναφορές στο νέο φόρο ακινήτων, κρατώντας όμως επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του. «Η Ελλάδα αποφάσισε έναν νέο φόρο, τον οποίο επιβάλλει αυτόν τον χρόνο ως έκτακτη εισφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα δούμε, εάν αυτό θα λειτουργήσει», σημειώνει.

Πηγή:http://www.zougla.gr