6 Σεπ 2011

Αποφάσεις-«φωτιά» στο υπουργικό συμβούλιο

Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων –εταιρειών και ακινήτων– ταχύτερες και μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του... δημοσίου με κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», αλλά και άμεσες αποφάσεις για λουκέτο – συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ καθώς και την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου. Κυβερνητικά στελέχη διευκρίνισαν ότι όλες οι αλλαγές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν δεν διασφαλίσουμε τη φυγή προς τα εμπρός δεν θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, δεν θα βγάλουμε το κεφάλι μας από το νερό.

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να βρει 5 δισ. ευρώ φέτος, ονομάτισε συγκεκριμένες κινήσεις που θα γίνουν άμεσα (π.χ. επέκταση άδειας για τον ΟΠΑΠ, επέκταση σύμβασης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ κ.ά.) και ανακοίνωσε ότι αύριο θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων για να μεταβιβάσει στο περίφημο Ταμείο Αξιοποίησης το πρώτο πακέτο ακινήτων. Πρόκειται για ακίνητα που στεγάζουν σήμερα δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία θα πουληθούν και στη συνέχεια θα επανενοικιαστούν από το δημόσιο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε μεγαλύτερες παρεμβάσεις όσον αφορά το μισθολόγιο του δημοσίου λέγοντας ότι η προσωπική διαφορά δεν μπορεί να διατηρηθεί και ότι θα υπάρχει υπό προϋποθέσεις «σύμβαση αποτελεσματικότητας» με την οποία όσοι υπάλληλοι έχουν καλές επιδόσεις θα αμείβονται επιπλέον.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε παράλληλα ότι θα γίνουν άμεσα οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις των φορέων του δημοσίου με κοινές υπουργικές αποφάσεις, ότι θα ενεργοποιηθεί άμεσα ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας για όλο το ευρύτερο δημόσιο αλλά και αναδιάταξη προσωπικού στο στενό δημόσιο, μαζί με τον θεσμό της εθελοντικής εφεδρείας και μερικής απασχόλησης.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για απολύσεις στο ευρύτερο δημόσιο. Όπως είπε εξειδικευμένες εταιρείες αξιολόγησης υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ θα βοηθήσουν στην κατάρτιση του υπερβάλλοντος προσωπικού, το οποίο θα μπει σε κατάσταση εργασιακής εφεδρείας (12 μηνών, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν το 60% των αποδοχών). Συμπλήρωσε ότι θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο τομέα, αν υπάρχουν ανάγκες, απέφυγε να αναφέρει τη λέξη απόλυση, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα συμβεί παραλληλίζοντας την κατάσταση με αυτή που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχουν δυνατότητες επανακατάρτισης, συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά το στενό δημόσιο τομέα ανέφερε ότι πλέον θα μιλάμε γενικά για κρατικούς υπαλλήλους ώστε να γίνει μια μεγάλη αναδιάταξη προσωπικού, ανάμεσα σε υπηρεσίες του δημοσίου, προφανώς με εξίσωση των αμοιβών. Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας είπε ότι θα αξιοποιηθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις και ότι αναμένεται εντός των ημερών ο οριστικός κατάλογος βαρέων επαγγελμάτων. Επίσης ανακοινώσε ότι όποιος φορέας δεν δίνει στοιχεία για τις δοσοληψίες του στο μητρώο ανάληψης υποχρεώσεων δεν θα λαμβάνει κρατικό χρήμα.

Επίσης, προανήγγειλε και ταχύτερο άνοιγμα όσων επαγγελμάτων μένουν κλειστά ακόμη και αν είχε προαναγγελθεί ότι θα διατηρήσουν τα προνόμιά τους έως το 2013.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι εντός 3 εβδομάδων θα παρουσιαστεί το προσχέδιο του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος το οποίο με βάση όσα περιέγραψε ο υπουργός θα προβλέπει μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας καθώς και αλλαγές με στόχο την αποκατάσταση της φορολογικής αδικίας και ανισότητας. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το υπουργείο έχει παραλάβει τις προτάσεις από περισσότερους από 65 φορείς, και προχωρά άμεσα στην σύνταξη των σχετικών διατάξεων.