6 Σεπ 2011

Τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Οι εξαγγελίες θα αφορούν τις αλλαγές σε όλο το φάσμα της φορολογίας μέσω του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Τι προβλέπεται για τον ΦΠΑ και τους φορολογικούς συντελεστές 
Μέτρα φορο – ελάφρυνσης αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης...
(ΔΕΘ), θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις για τα αλλεπάλληλα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.
Οι εξαγγελίες θα αφορούν τις αλλαγές σε όλο το φάσμα της φορολογίας μέσω του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, το σχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2012. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν και νέα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται αφορούν τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ που θα μειωθεί στο 19%, ενώ ο μεσαίος (13%) και ο μικρός συντελεστής (6,5%) θα παραμείνουν αμετάβλητα. Το οικονομικό επιτελείο βλέπει ότι οι αυξήσεις συντελεστών αποφέρουν μάλλον τα αντίθετα από τα αναμενόμενα και έτσι σκοπεύει να προχωρήσει σε μια κίνηση που θα δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις στην κοινωνία, ενώ θα εκτιμάται ότι θα δώσει και νέα ώθηση στα έσοδα.


Παράλληλα, εξετάζεται η επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά εισοδήματα. Σε μία τέτοια περίπτωση πάντως εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθούν περαιτέρω τα υψηλά εισοδήματα.


Ακόμα, αναμένεται να εξαγγελθεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%, μεταρρύθμιση που συζητάται εδώ και μήνες στην κυβέρνηση.


Τέλος, αναφορικά με τη φορολογία ακινήτων, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στις αγοραπωλησίες των νεόδμητων ακινήτων, ενώ θα επανεξεταστούν από όλες οι επιβαρύνσεις στη φορολογία της οικοδομής.


Όσον αφορά τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα ανακοινώσεις δέσμη μέτρων που θα θίγουν τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και θα έχουν στόχο τις «σεσημασμένες» επαγγελματικές ομάδες.
Πηγή: http://voria.gr/