20 Σεπ 2011

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου - τρόικας

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του υπ. Οικονομικών με τους επιτελείς της τρόικας, στην οποία γίνεται η διαπραγμάτευση για τα μέτρα - όρους της 6ης...
δόσης. Το πρωί της Τετάρτης Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Πιθανή η ανακοίνωση νέων μέτρων την ίδια ημέρα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για παρεμβάσεις που θα προκαλέσουν "σοκ και δέος".

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συνέλεξαν την Τρίτη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στοιχεία που ζητήθηκαν κατά την χθεσινή συζήτηση και θεωρείται πιθανόν οι δύο πλευρές να οριστικοποιήσουν τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τον στόχο του ελλείμματος για το 2011.


Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και την εκπόνηση της σχετικής αναφοράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Reuters, αν "κλείσουν" οι συνομιλίες κατά την τηλεδιάσκεψη-, αναμένεται την προσεχή Δευτέρα η επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα.

Η τρόικα ζητεί τα μέτρα να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες.

Στο τραπέζι βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για εφεδρεία ή άμεσες απολύσεις) καθώς και οριζόντια μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 15 ως 20%. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εφεδρείας στον στενό δημόσιο τομέα.

Μείωση δαπανών κατά 30% με 40% αναμένεται από την περικοπή εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων ενώ εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στις συντάξεις γύρω στα 1.700 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες του Mega. Άλλες πληροφορίες μιλούν για κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις.

Πιέσεις υπάρχουν και για μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, με την τρόικα να απαιτεί - σύμφωνα με το Mega - να πέσει στις 5.000 με 6.000 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται επίσης η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και "μαχαίρι" στις φοροαπαλλαγές. Επί τάπητος έχει τεθεί η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και η αναπροσαρμογή των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα.


Την Τετάρτη το πρωί πάντως θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των, μέσω τηλεδιάσκεψης, επαφών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Το πιθανότερο είναι ότι τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της συνεδρίασης

"Αμετάκλητη εθνική επιλογή η συμμετοχή στην Ευρωζώνη"

Κατηγορηματικά διέψευσε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δημοσιεύματα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (με αφορμή το ν/σ για τα δημοψηφίσματα). "Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ είναι μία αμετάκλητη και θεμελιώδης εθνική επιλογή την οποία ο ελληνικός λαός προστατεύει με τις θυσίες του γιατί γνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι" ανέφερε.
Πηγή:
http://www.nooz.gr