13 Σεπ 2011

Πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες την ύστατη στιγμή εντός και εκτός Ελλάδος - Έκτακτη συνάντηση Βενιζέλου - ΔΝΤ.... και στο βάθος η ελεγχόμενη χρεοκοπία - Αύριο τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου, Σαρκοζί, Μέρκελ

Πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη εντός και εκτός Ελλάδος με στόχο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πίεση της Τρόικα με βάση την επίσημη... εκδοχή. Με βάση όμως την ανεπίσημη εκδοχή, σκοπός αυτών των διεργασιών είναι να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας η οποία φαντάζει το πλέον πιθανό σενάριο σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
Οι ξαφνικές συναντήσεις του Παπανδρέου με τον Ευ. Βενιζέλο, παρουσία Φ. Σαχινίδη, Π. Χριστοδούλου (ΟΔΔΗΧ), Γ. Ζαννιά και η αυριανή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο και την Γερμανίδα καγκελάριο στις 19.00 ώρα Ελλάδος, πυροδοτούν πλήθος σεναρίων για τη χώρα, ενώ πλέον συζητείται ευρύτατα αν θα υπάρξει ελεγχόμενη χρεοκοπία. Παράλληλα, αν και υπήρξε έντονη φημολογία για κοινό ανακοινωθέν Γαλλίας - Γερμανίας σήμερα το απόγευμα, η Αγ. Μέρκελ το διέψευσε κατηγορηματικά.
Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλο, τον Β. Ράπανο της Εθνικής και άλλους τραπεζίτες, ενώ στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε από το εξωτερικό όπου βρίσκεται και ο σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης Λ. Παπαδήμος. 
Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε και με τον Κομισάριο, επικεφαλή της task force για την Ελλάδα Η. Reichenbach, αλλά και με κλιμάκιο του ΔΝΤ. Παράλληλα, ο υπουργός Oικονομικών είχε επικοινωνία με τους ομολόγους του στη Γερμανία και τη Γαλλία τους κ. κ. W. Schaeuble και F. Baroin. Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι στο επίκεντρο της επικοινωνίας Βενιζέλου με Schaueble και Baroin βρέθηκαν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι Βενιζέλος και Schaeuble είχαν και τη Δευτέρα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία.
Επισήμως αναφέρεται ότι στην συνάντηση Παπανδρέου, Βενιζέλου συζητήθηκαν θέματα που θα απασχολήσουν την ελληνική κυβέρνηση στις συναντήσεις που θα έχει με την Τρόικα. Δηλαδή προετοιμασία για το πως θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες πιέσεις που θα ασκήσει εκ νέου η Τρόικα ενώ οι επαφές με τους τραπεζίτες έχουν να κάνουν με τα ζητήματα κυρίως της πορείας του PSI της αναδιάταξης του χρέους και της ρευστότητας που απασχολεί το τραπεζικό σύστημα.
Ανεπισήμως όμως ορισμένες πηγές θεωρούν ότι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που θα οδηγήσει σταδιακά στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες....  Ακόμη οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και ασαφείς....
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι αναμένεται κοινή ανακοίνωση εντός της ημέρας για την Ελλάδα από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Sarkozy. Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος διέψευσε αυτή τη φημολογία, με δηλώσεις της που έκανε μετά την συνάντηση της με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα των εγγυήσεων για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο δεύτερο πακέτο στήριξης.
Η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει με μια λέξη άμεση λύση στην κρίση χρέους, θα πρέπει να έχουμε τα πάντα στο μυαλό μας, ακόμη και το ενδεχόμενο μίας ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Ωστόσο, φάνηκε ιδιαιτέρως επικριτική για την έκτακτη αναχώρηση της Τρόικας από την Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας την ως μία «αρνητική εξέλιξη».
Η Μέρκελ δήλωσε παράλληλα ότι στα εργαλεία της Ευρωζώνης είναι η δυνατότητα του EFSF να αγοράζει ομόλογα από τις δευτερογενείς αγορές, ενώ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα ήταν εντελώς ανεξάρτητη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Sarkozy και Μerkel είχαν χθες είχαν έκτακτη τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία και αποφάσισαν να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για την προστασία του ευρώ.