12 Σεπ 2011

Πλήρης εφαρμογή της θεωρίας του "ΣΟΚ"!

Η Γερμανία επιβεβαιώνει τα εφιαλτικά σενάρια για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο από το ευρώ - Δραματικό τηλεφώνημα από τον Ε. Βενιζέλο 

- Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέδιο Β εάν η Ελλάδα δεν τα καταφέρει

- Νωρίτερα, ο...
εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ταμπού για χρεοκοπία της Ελλάδας
- Οι πιέσεις είναι ασύλληπτες για νέα μέτρα ώστε να μας δοθεί η έκτη δόση
- Ζητούν άμεση απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων και αποκρατικοποίησεις
 

Η υπομονή των Ευρωπαίων έχει φτάσει στα όρια της με τις καθυστερήσεις της Αθήνας. Και η Γερμανία εξετάζει ήδη τα σενάρια για να είναι έτοιμη όταν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.

Αυτά τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα του
γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο μάλιστα δε διέψευσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να προετοιμάζεται «τόσο για πιθανά ενδεχόμενα όσο και για πράγματα που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί».

Σύμφωνα με το Spiegel ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και οι συνεργάτες του έχουν ήδη καταλήξει σε δυο σενάρια για το πως θα αντιδράσουν αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Ο Σόιμπλε είναι πλέον πεπεισμένος ότι η Αθήνα δε θα γλιτώσει τη χρεοκοπία, τη θεωρεί «χαμένη υπόθεση», για αυτό και θέλει οι όποιες εξελίξεις να βρουν το Βερολίνο προετοιμασμένο.


Και ενώ η Γερμανία εξετάζει τις προοπτικές της, με την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως η χρεοκοπία της Αθήνας δεν είναι ταμπού, τα σενάρια για την τύχη της Ελλάδας τινάζουν στον αέρα της τα διεθνή χρηματιστήρια και καταποντίζουν το ευρώ!


Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως είχαν μακρά τηλεφωνική επικοινωνία, απόψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, αντικείμενο της συνομιλίας, η οποία θα επαναληφθεί και την Τρίτη, ήταν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, την ευρωζώνη και, γενικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


"Γιώργο, έχουμε πρόβλημα" - Το τελεσίγραφο Ρομπάι σε Παπανδρέου

Το άρθρο του Spiegel ξεκινά με την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα και την τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Ρομπάι. «Έχουμε πρόβλημα» φέρεται να είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας του ότι αν τα μέτρα της κυβέρνηση δεν αποδώσουν, η έκτη δόση δεν πρόκειται να καταλήξει στα ελληνικά ταμεία. Αυτό δηλαδή που του είπε ήταν πως οι Ευρωπαίοι ήταν τα πρόθυρα να κλείσουν τις στρόφιγγες του δανεισμού.

«Αρκετά ως εδώ» αναφέρει το Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο Spiegel, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο έχει πια χάσει την υπομονή του με την Ελλάδα.

Τα δυο σενάρια: παραμονή ή έξοδος από το ευρώ

Ο Σόιμπλε και το επιτελείο του έχουν ήδη καταλήξει σε δυο σενάρια: ένα προβλέπει παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και το δεύτερο την επιστροφή στη δραχμή. Και στα δυο υπάρχει η προοπτική του «κουρέματος» του χρέους κατά 50% αλλά με ασφαλιστικές δικλείδες για να εξασφαλιστεί η ισορροπία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Το haircut όμως θα επιφέρει χασούρα στους δανειστές της Ελλάδας, για αυτό και οι Γερμανοί «σοφοί» θεωρούν ότι θα είναι κρίσιμος ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και θέλουν να του δοθούν το συντομότερο δυνατό οι εξουσίες που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Επίσης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας έκτακτης βοήθειας προς τις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, δηλαδή στην Ιταλία και την Ισπανία, ίσως και στις Κύπρο, Γαλλία.

Φίλιπ Ρέσλερ, τελικά, δεν ήταν ο πρώτος που μίλησε για συντεταγμένη χρεοκοπία
Φίλιπ Ρέσλερ, τελικά, δεν ήταν ο πρώτος που μίλησε για συντεταγμένη χρεοκοπία
Οι Γερμανοί σκέφτηκαν ακόμη και το πως η ελληνική κυβέρνηση θα αποτρέψει τους Έλληνες πολίτες από το να «σηκώσουν» μαζικά τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες για να τις μεταφέρουν στο εξωτερικό!

Σύμφωνα λοιπόν με το Spiegel, το άρθρο 143 της ευρωπαϊκής Συνθήκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής «έκτακτων μέτρων», τα οποία επιτρέψουν σε μια χώρα να απαγορεύσει προσωρινά την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Ένωσης, για λόγους προστασίας του ευρώ και του τραπεζικού κλάδου.


Η λεγόμενη «συντεταγμένη χρεοκοπία», την οποία επανέφερε στο προσκήνιο το υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, είχε συζητηθεί και στη μυστική συνάντηση του περασμένου Μαΐου στο Λουξεμβούργο, το έκτακτο Eurogroup, το οποίο είχε αποκαλύψει το Spiegel, αλλά διέψευδε πριν τελικά το παραδεχτεί, το πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πηγή: http://www.newsit.gr/