23 Σεπ 2011

«Μόνιμη» η καταβολή του τέλους ακινήτων


MONIMO καθίσταται το ειδικό τέλος ακινήτων, καθώς η τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν... προσδιορίζει τον χρόνο επέκτασης της καταβολής του τέλους (ενώ είχε ανακοινωθεί ως φόρος διετίας), κάτι που σημαίνει πως μπορεί να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Η τροπολογία που θα ψηφισθεί την επόμενη Τρίτη από τη Βουλή ορίζει ότι αν το τέλος δεν καταβληθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ θα βεβαιώνεται στην αρμόδια εφορία μέσα σε 4 μήνες από τη μη πληρωμή του. Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα στα οποία δεν υπάρχει τιμή ζώνης, το τέλος υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την επιφάνειά τους επί 3 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, το ειδικό τέλος είναι το μίνιμουμ 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:

1. Πολύτεκνο, εφόσον τα τέκνα τον βαρύνουν φορολογικά κατά το οικονομικό έτος 2011, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος επιβολής του τέλους μέχρι 30.000 ευρώ.

2. Πρόσωπο που είναι το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά ανάπηρο.

Στη νομοτεχνική βελτίωση που επέφερε στη ρύθμιση για το τέλος ακινήτων το Yπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος οι μακροχρόνια άνεργοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

Ειδικότερα ορίζεται ότι δεν οφείλεται το ειδικό τέλος για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παρατημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών Tύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους παραπάνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον μήνες από τους δώδεκα που προηγούνται κάθε φορά της ημερολογιακής βάσης υπολογισμού του τέλους.

Η απαλλαγή αυτή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος επιβολής του τέλους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν και το τέλος υπολογίζεται κανονικά αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του 2008, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή το ακίνητο είναι πάνω από 120 τ.μ. με προσαύξηση 20 τ.μ. για κάθε παιδί και μάξιμουμ τα 200 τ.μ.

Στην τελευταία περίπτωση το ειδικό τέλος ακινήτων επιβάλλεται κανονικά για το επιπλέον εμβαδόν του απαλλασσόμενου.
Του Στέλιου Κράλογλου Πηγή: http://www.express.gr/