Της Μαρίνας Μάνη
Πώς γίνεται η Eurostat να ορίζει το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα στα 6.500 ευρώ και το αφορολόγητο να πέφτει...
στα 5.000 ευρώ; Και γιατί πριν από κάθε δόση “σώζουμε τη χώρα και μετά τη ξαναβάζουμε σε κίνδυνο”; Με νέα μέτρα, με εκλογές ή με κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα βγούμε από το αδιέξοδο;Πώς γίνεται η Eurostat να ορίζει το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα στα 6.500 ευρώ και το αφορολόγητο να πέφτει...
Αυτά και πολλά άλλα ακούστηκαν στο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ που συγκλήθηκε σήμερα με θέμα (τι άλλο;) τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη –και τα νέα που παίρνουν σειρά για την ερχόμενη εβδομάδα. Ενώ, όπως αναμενόταν, η μεγάλη οργή αφορούσε στις απολύσεις στο δημόσιο.
Ο Ευ. Βενιζέλος αντιμετώπισε το νέο μπαράζ επικρίσεων από τους κυβερνητικούς βουλευτές με το μόνιμο επιχείρημα “δεν υπάρχει άλλος δρόμος, οι δανειστές μας ζητούν αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα”.
“Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσω απολύσεις στο δημόσιο, ξεχάστε το” ήταν η απειλή του προερχόμενου από τον δημόσιο τομέα (και μέχρι τον Ιούνιο υφυπουργού Οικονομικών) Δημήτρη Κουσελά.
“Έξι δόσεις πήραμε, έξι φορές ΄σώσαμε΄ τον τόπο. Πόσες ακόμη; Φορολογούμε τους ίδιους και τους ίδιους” είπε σε πολύ έντονο ύφος η Βάσω Παπανδρέου, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα το 2012 με ύφεση.
Οι Δημήτρης Λιντζέρης και Οδυσέας Κωνσταντινόπουλος ζήτησαν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με συμμετοχή τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων –ο πρώτος μάλιστα ζήτησε να αναλάβει ο πρωθυπουργός άμεσα σχετική πρωτοβουλία.
“Η κυβέρνηση τρέχει... με χίλια πάνω στον τοίχο” πρόσθεσε η Τόνια Αντωνίου, ενώ ο Γιάννης Αμοιρίδης συνέστησε να ανακοινωθούν όλα τα επώδυνα μέτρα με μιας ώστε να πάψει το αργό μαρτύριο -“να τα κάνουμε όλα μ΄ένα πόνο”, είπε, παραπέμποντας... στην ευχή που δίνεται στις επιτόκους.
Οπως αναμενόταν δεν έλειψαν οι επιθέσεις στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο ο οποίος χθες αναφέρθηκε δημοσίως στα προνόμια των βουλευτών –με αποτέλεσμα να... εκδιωχθεί σήμερα από το εντευκτήριο της Βουλής το οποίο είχαν “καταλάβει” κυβερνητικοί βουλευτές. Ο Μιχάλης Τζελέπης τον κάλεσε να ζητήσει “συγγνώμη”, ενώ η κ. Αντωνίου δεν θεώρησε “τυχαία” την επίθεση στους βουλευτές παραμονές ψηφοφοριών.
Η Μιλένα Αποστολάκη αναφέρθηκε στις... μηδέν αποκρατικοποιήσεις την τελευταία διετία επισείοντας τον κίνδυνο όσες γίνουν τώρα εσπευσμένα και με τις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές να μοιάζουν με ξεπούλημα.
Ο βουλευτής Γ. Μιχελογιαννάκης ξεκίνησε διαδικασία υπογραφών από συναδέλφους του ώστε να ζητηθεί από τον κ. Βενιζέλο να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των Ελλήνων που διαθέτουν στο εξωτερικό καταθέσεις 640 δισ. ευρώ.
Πηγή: http://www.capital.gr/