1 Οκτ 2011

Εφεδρεία για περισσότερους από 40.000 υπαλλήλους άνω των 60

Σήμερα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς οι χθεσινές διαβουλεύσεις αν και...
προχώρησαν αρκετά δεν κατέληξαν σε οριστική συμφωνία.
Τα ανώτατα στελέχη της τρόικας φέρονται να επιμένουν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της εφαρμογής της εφεδρείας στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και να αφήνουν την κυβέρνηση να επιλέξει αν αυτό θα το πετύχει με την εφεδρεία ή με απολύσεις. Φέρονται ωστόσο να διεμήνυσαν στους Βενιζέλο, Ρέππα και Κουτρουμάνη ότι αν το σχέδιο για την εφεδρεία δεν αποδώσει τότε το επόμενο βήμα να είναι οι απ΄ ευθείας απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή στο στενό δημόσιο τομέα με κατάργηση οργανικών θέσεων, μέσα στο 2011.  
Οι τελευταίες πληροφορίες προερχόμενες από κυβερνητικούς παράγοντες, από τις χθεσινοβραδινές διαβουλεύσεις αναφέρουν ότι θα βρεθεί τελικά κοινός τόπος, με την τρόικα να ζητά την έγκριση των όσων συμφωνηθούν στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο και την ανακοίνωσή της τουλάχιστον ως τη Δευτέρα.
Ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να ενημέρωσε χθες το βράδυ τον πρωθυπουργό που βρίσκεται ήδη στη Βαρσοβία για τις χθεσινές εξελίξεις, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα πιέζει με την ίδια ένταση και για το ενιαίο μισθολόγιο και για την οριστικοποίηση των μέτρων του 2013 και του 2014, αν και για τα τελευταία δίνει χρόνο μέχρι το Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να εξεταστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης. 
Πληροφορίες του 24h.gr, αναφέρουν ότι το σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση στην τρόικα περιλαμβάνει την εφαρμογή της εφεδρείας σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Δημοτικές επιχειρήσεις κλπ) και θα περιλαμβάνει περισσότερους από 40.000 υπαλλήλους, από 60 – 64 ετών. Και μάλιστα λέγεται ότι θα τους δοθούν και κίνητρα ώστε ει δυνατόν να εισέλθουν οικειοθελώς σε καθεστώς εφεδρείας, το οποίο μετά από δώδεκα μήνες να οδηγεί σε συνταξιοδότηση. Η επιλογή αυτής της ηλικιακής ομάδας σχετίζεται με το ποιοι είναι πιο κοντά στο δικαίωμα της σύνταξης και γι΄ αυτό το λόγο συζητούνται ακόμα και να δοθούν οικονομικά κίνητρα όπως για παράδειγμα να δοθεί το μισό εφ΄ άπαξ με το που θα εισέλθει ένας εργαζόμενος σε καθεστώς εφεδρείας και το άλλο μισό με την αναγγελία της συνταξιοδότησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον η τρόικα συμφωνήσει σε αυτό το σχέδιο, θα υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα θιγούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι που θα μπουν σε καθεστώς εφεδρείας θα πληρώνονται για δώδεκα μήνες το 60% των απολαβών τους αλλά θα καλύπτεται το σύνολο των συνταξιοδοτικών εισφορών τους.
Γιάννης Καμπουράκης
 Πηγή: http://www.24h.gr/