Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή, ο κ. Μορς, ερωτηθείς εάν απαιτείται μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, είπε ότι το ερώτημα της βιωσιμότητας του χρέους δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα απλό «ναι» ή με ένα απλό «όχι». «Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από τις εξελίξεις στο μέλλον, από το εάν η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει εντός στόχων, ώστε να οδηγήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση και στη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων», καθώς και από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις διαρθρωτικές αλλαγές, τόνισε.
Αναφερόμενος στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, ο κ. Μορς υποστήριξε ότι δεν θα είναι η πρώτη του νέου προγράμματος, καθώς αυτό δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί και παράλληλα, τόνισε ότι σε διεθνές επίπεδο πολλά κράτη πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει.
Στη συνέντευξή του, επίσης, ο κ. Μορς ζήτησε από την Ελλάδα να προχωρήσει σε κατάργηση των περιττών δημοσίων υπηρεσιών και μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του δημοσίου. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει ο περιορισμός των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα. Όπως είπε, θα πρέπει πρώτα να εντοπιστούν οι τομείς και οι υπηρεσίες που είναι περιττές και εν συνεχεία να υπάρξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι οριζόντιες περικοπές.
Ακόμη, ο κ. Μορς αναφέρει ότι ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ δεν ζήτησαν ποτέ την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά την εναρμόνιση των κατώτατων αμοιβών στα επίπεδα κρατών της Ευρωζώνης που έχουν τα ίδια οικονομικά χαρακτηριστικά με τη χώρα μας.
Όπως τόνισε οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει από κοινού να εξετάσουν εάν οι υψηλότερες αμοιβές στην Ελλάδα δημιουργούν εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και φρενάρουν την απασχόληση.
Ερωτηθείς για το ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Μορς αναφέρθηκε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των μεταφορών.
Πηγή: http://www.eklogika.gr/