εταιρείες και οι θεσμικοί επενδυτές αποδέχονται σε εθελοντική βάση μείωση κατά 50% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Η Γερμανίδα Καγκελάριος κα Άγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της μετά τη λήξη της συμφωνίας δήλωσε ότι μείωνεται το χρέος κατά 100 δισ και θα υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ ποσοστό που ήταν αναγκαίο για να καταστεί βιώσιμο. Η κυρία Μέρκελ επίσης ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα εγκαταστήσουν ένα μηχανισμό παρακολούθησης στη χώρα. Στα συμπεράσματα της Συνόδου αναφέρεται ότι έργο της θα είναι να αξιολογεί την καταλληλότητα των μέτρων που θα λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Υπογραμμίζεται όμως ότι η "ιδιοκτησία του προγράμματος και η ευθύνη για την εφαρμογή του είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης".
Η συμφωνία είπε η καγκελάριος φέρνει την σταθερότητα στην ευρωζώνη και υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι η μόνη διέξοδος για να σταματήσει η εξάπλωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Μετά την εξέλιξη αυτή οι τράπεζες αποδέχθηκαν κούρεμα 50% και ξεκίνησε πάλι η Σύνοδος των ηγετών όπου και επικυρώθηκε η συμφωνία. Να σημειωθεί έκανε από την πλευρά της και η Γερμανία καθώς όπως δήλωσε η κ.Μέρκελ το ταμέιο διάσωσης (EFSF) θα έχει τη δυνατότητα να μοχλεύει μέχρι 4 με 5 φορές τα κεφάλαια του.
Όπως έγινε γνωστό το νέο πρόγραμμα θα συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των τραπεζών έως το τέλος του χρόνου και θα υλοποιηθεί στην αρχή του 2012.
Στο πρόγραμμα απομείωσης του χρέους θα υπολογιστούν και έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, στα οποίαθα προστεθούν και μελλοντικά έσοδα από το πρόγραμμα "Helios" που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα και την εξαγωγή του στη Γερμανία.
Ανδρέας Μπελεγρής, Αλέξανδρος ΚασιμάτηςΠηγή: http://www.protothema.gr/