Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο γνωστός οικονομολόγος Αδαμάντιος Πεπελάσης, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του...
ΑΝΤ1, τόνισε ότι «η οικονομία μας έχει πτωχεύσει από πολύ καιρό», ενώ ανέφερε ότι η χώρα εισέρχεται σε ένα παρατεταμένο Γολγοθά».Παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του πολιτικού συστήματος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουν ούτε τούτη την έσχατη στιγμή να δουν πως οι ίδιοι αυτοί και άλλοι είναι υπεύθυνοι για το κατάντημα της χώρας μας και της οικονομίας μας».
«Δεν είναι πώς τα βλέπω, είναι πώς αισθάνομαι ότι θα τα δούμε σε λίγο. Δεν έχω υπόψη μου όλο το κείμενο αυτού που αποφασίσθηκε χθες, άκουσα πολλά και διάφορα σήμερα, από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, δεν έχω μελετήσει το κείμενο, αλλά δεν νομίζω ότι τουλάχιστον το χρειαζόμουνα.
Ο δρόμος είναι ήδη καθορισμένος και προχωρούμε με ταχύτητα εκεί που τελικά θα φτάσουμε. Εγώ θα έλεγα όμως προτού πούμε οτιδήποτε, και προτού κρίνουμε αυτά τα πράγματα, οι υπεύθυνοι, αυτό που μας έφεραν εδώ, τα τελευταία δυο χρόνια, γονυπετείς να ζητήσουν συγνώμη από τον ελληνικό λαό.
Διότι δεν ήταν αναπόφευκτο να υποστούμε όλη αυτή την ταλαιπωρία και την ντροπή που τώρα υφιστάμεθα, και την οποία θα υποστούν τα παιδιά που έρχονται για 10-15-20 χρόνια. Αυτό είναι που έτσι με διακατέχει τώρα, και όταν ακούω τον Βενιζέλο φερ’ ειπείν ή τον πρωθυπουργό να διαλαλούν την επιτυχία τους αισθάνομαι θλίψη και παράπονο.
Δεν θέλουν ούτε τούτη την έσχατη στιγμή να δουν πως οι ίδιοι αυτοί και άλλοι είναι υπεύθυνοι για το κατάντημα της χώρας μας και της οικονομίας μας.
Μα έχουμε πτωχεύσει. Το χθεσινό ήταν αν θέλετε και μια ακόμα επαλήθευση της πτώχευσης, αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος ή να μελετάει τα οικονομικά ή να έχει ιδιαίτερες γνώσεις, η οικονομία μας έχει πτωχεύσει από πολύ καιρό, ουσιαστικά έχει πτωχεύσει.
Άσε που η Γερμανία, η σημερινή Γερμανία, έχει δρομολογήσει σώνει και καλά αυτό το πράγμα να καταλήξει και στην επίσημη πτώχευση. Δεν γλυτώνουμε από αυτό, και βλέπετε στενοχωριέμαι ιδιαίτερα, χθες βράδυ και σήμερα το πρωί η κυβέρνηση, ο Παπανδρέου, ο Βενιζέλος και οι άλλοι διαλαλούσαν τα αποτελέσματα στις Βρυξέλλες, ως αν ήταν τα αποτελέσματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να πάμε κάπου, και δεν έβλεπαν – και πραγματικά μπορεί και να μην το βλέπουν – διότι ως τώρα δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη ικανότητα, εν πάση περιπτώσει, ότι η πτώχευση έχει έρθει, αν μιλάμε ουσιαστικά, αληθινά και βλέποντας το μέλλον.
Λέω στους φίλους μου που με ρωτάν και στους οποίους οφείλω να πω πραγματικά την αλήθεια τη δική μου, αρχίζουν και παραπονούνται δεν έχουν τούτο, τι θα γίνει με το άλλο, λέω παιδιά ακόμα δεν έχετε δει το τι μας επιφυλάσσει όλη αυτή η ιστορία. Μετά από 5 χρόνια θα κοιτάμε πίσω και θα λέμε πω πω τι δρόμο έχουμε διανύσει. Και μετά από 10 χρόνια πάλι θα διανύουμε το δρόμο της τιμωρίας και των ακανθών.
Εισερχόμαστε σε ένα παρατεταμένο Γολγοθά. Και για μένα το ερώτημα είναι στο τέλος αυτού του Γολγοθά η ελληνική κοινωνία, εμείς όλοι όσοι υπάρχουν θα είμαστε σοφότεροι, θα αντιλαμβανόμεθα τι συνέβη, και επομένως θα είμεθα περισσότερο αυστηροί με τις ηγεσίες μας οι οποίες μας παρέσυραν δεξιά και αριστερά, πάνω – κάτω, για τούτο – για το άλλο.
Η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα δεν είχε αντιληφθεί ότι η πρώτη και βαθύτερη υποχρέωσή της είναι να διδάξει τον κόσμο.
Και όχι να τον παραπλανήσει για να πάρει τις εκλογές ή δεν ξέρω τι άλλο. Και δεν μας δίδαξαν, απεναντίας όποια διδασκαλία διατύπωσαν ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση θυμηθείτε τις προτροπές των αρμόδιων Υπουργών, όταν επρόκειτο να έχουμε προβλήματα με το χρηματιστήριο, έλεγαν μην ανησυχείτε μετά τις εκλογές το χρηματιστήριο θα επανέλθει εκεί που ήταν, δεν μας έμαθαν απλά πράγματα.
Αυτά δεν θα συνέβαιναν σε άλλη χώρα, διότι οι κάτοικοι, οι πολίτες θα εγνώριζαν ότι δεν μπορούμε να επανέλθουμε στην περίπτωση των χρηματιστηρίων, εκεί που ήμασταν πριν από τις εκλογές, τις όποιες εκλογές.
Μας παρεπλάνησαν, όχι με τον τρόπο που συνήθως υπονοούμε όταν μιλάμε ελεύθερα, μας παρεπλάνησαν εκεί που δεν έπρεπε να μας παραπλανήσουν, εκεί που έπρεπε να μας διδάξουν και δεν μας δίδαξαν, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, επιφανών εξαιρέσεων τα τελευταία 20 χρόνια. Αλλά φαίνεται ότι αυτές οι εξαιρέσεις δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά του πολιτικού μας συστήματος».
Πηγή: http://www.hbnews.gr/