2 Νοε 2011

Αυστηρό τελεσίγραφο Ευρωπαίων προς την Ελλάδα - Ή υλοποιείται η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ή χρεοκοπία - Πιθανότατα το ελληνικό δημοψήφισμα να μην πραγματοποιηθεί...

Προ των ευθυνών του αναμένεται να φέρουν τον Πρωθυπουργό  Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου της G20 στις Κάννες οι Ευρωπαίοι... αξιωματούχοι, μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Ελλάδα, στη σκιά της απόφασής του να θέσει σε δημοψήφισμα τη νέα δανειακή σύμβαση.
Εν μέσω πληθώρας αντιδράσεων στην εγχώρια πολιτική σκηνή, η είδηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος έσκασε σαν βόμβα και στα πολιτικά και οικονομικά γραφεία ανά τον κόσμο, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στον πολιτικό κόσμο και ισχυρούς κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια.
Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να θέσουν το εξής αυστηρό τελεσίγραφο στον κ. Παπανδρέου: Ή εφαρμόζεται η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ή η Ελλάδα χρεοκοπεί. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
Το κλίμα στις Κάννες αναμένεται βαρύ για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ για αυτό προϊδέασε ήδη από το βράδυ της Τρίτης ο Γάλλος πρόεδρος, Ν. Sarkozy, ο οποίος και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη σωτηρία της Ελλάδας πέραν της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Η συμφωνία της Συνόδου είναι η καλύτερη προσφορά που θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα, ανέφεραν την ίδια ώρα γερμανικές κυβερνητικές πηγές. "Εάν οι Έλληνες πουν όχι στο δημοψήφισμα, τότε δεν αποκλείεται η χρεοκοπία της Ελλάδας", προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker.
Η μάχη στο εξωτερικό για τον Γ. Παπανδρέου, αναμένεται σκληρή, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν το μέλλον του ευρώ και της Ευρωζώνης για τα "τερτίπια" Πρωθυπουργού.
Οι κρίσιμες συναντήσεις στις Κάννες χωρίζονται σε δύο φάσεις: Αρχικά στις 18.30 το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου, A. Merkel και του Γάλλου προέδρου Ν. Sarkozy, παρουσία των κ.κ. Juncker, Barroso, Rompuy, καθώς και της επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde. Αργότερα, στις 21.30 οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.

Σκληρές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό, με αποχωρήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις

Μπορεί σήμερα Τετάρτη ο Πρωθυπουργός να μην βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά στις Κάννες, ωστόσο η σκόνη από τη "βόμβα" της Δευτέρας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει.
Η διευρυμένη πολιτική αστάθεια στη χώρα είναι πλέον γεγονός και απειλεί την ίδια τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Πρωτίστως βέβαια αυτό που διακυβεύεται είναι η επιβίωση της κυβέρνησης και πόσο μακριά ή πόσο κοντά βρίσκεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αλλά και το πόσο εφικτό τελικά είναι να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου το περιβόητο δημοψήφισμα. Η κυβερνώσα παράταξη μετρά τη μία μετά την άλλη τις απώλειες, με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να έχει πλέον 152 μέλη.
Μπορεί στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης ο κ. Παπανδρέου να τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί κανονικά, ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερα μέλη της κυβερνώσας παράταξης εξέφραζαν σε αυτό την έντονη αντίθεσή τους.
Χαρακτηριστική περίπτωση ο Α. Λοβέρδος που όχι μόνο τάχθηκε ανοιχτά κατά του δημοψηφίσματος, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται τελικά μια τέτοια διαδικασία να πραγματοποιηθεί.
Από την πλευρά της, η  Α. Διαμαντοπούλου ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση, ενώ επισήμανε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η υποστήριξη αυτής της απόφασης.
Η Μ. Αποστολάκη ήταν η πρώτη που αποχώρησε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές τις επόμενες ημέρες. Ήδη στελέχη από το Μαξίμου κάνουν λόγο για αποστασία. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και μετά εκλογές ζητά η Β. Παπανδρέου, ενώ η Ε. Καϊλή ζήτησε να εγκαταλειφθούν τα σχέδια περί δημοψηφίσματος διαφορετικά θα παραιτηθεί. Με τη σειρά της και η βουλευτής Χ. Κεφαλίδου τάχθηκε υπέρ της ανάγκης για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και κατά του δημοψηφίσματος.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος αφήνει να εννοηθεί ότι δεν ήταν ενήμερος για την κίνηση αυτή του πρωθυπουργού να ανακοινώσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Υπενθυμίζεται εδώ άλλωστε ότι έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κείμενο παρέμβαση που υπογράφουν αναφέρουν πως το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό και επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διέξοδος στη χώρα, χωρίς εκλογές. Επιπλέον, τονίζουν ότι "η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση"

Πηγή: http://www.bankingnews.gr