- Θα έρθει πολυνομοσχέδιο που θα αφορά μεταξύ άλλων τα φορτηγά και τις δικηγορικές εταιρείες
- Παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων
- Λουκάς Παπαδήμος: Μέχρι 15 Ιανουαρίου πρέπει...
να γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις
- Αυτή τη φορά όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες και χωρίς καυγάδες
Όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να έχουν δρομολογηθεί ή ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενόψει και της σύναψης της νέας δανειακής σύμβασης, υπογράμμισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.Ο κ. Παπαδήμος έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με υπουργούς και έχουν εντοπιστεί οι διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και τα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου αυτές να υλοποιηθούν στο χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, οι οποίες ανέφεραν επίσης ότι σήμερα όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα, γεγονός που επισημάνθηκε από υπουργό με τη φράση "η κυβέρνηση "ρολάρει"".
Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, καθώς και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μια σειρά ζητήματα, ενώ το ζήτημα των φορτηγών καθώς και η αδειοδότηση δικηγορικών εταιρειών σε όλη την Ελλάδα θα ρυθμιστούν τελικά στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Για τις αυξήσεις της ΔΕΗ
Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στην ΔΕΗ και με δεδομένο ότι η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ήταν για αύξηση 16%, τελικά η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι της τάξεως του 9%.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μαυρουδής Βορίδης ζήτησαν τη διεξαγωγή συζήτησης για την γενικότερη κατάσταση της ΔΕΗ, καθώς έχουν επιφυλάξεις για τις αυξήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ
Το μισθολόγιο των δημοσιογράφων
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, "η τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 32 του Ενιαίου Μισθολογίου όσον αφορά τις αποδοχές των δημοσιογράφων που απασχολούνται είτε στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε στην ΕΡΤ".
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης οι αμοιβές των δημοσιογράφων θα καθορίζονται από κοινές υπουργικές αποφάσεις έπειτα από διαβούλευση με τις οικείες δημοσιογραφικές Ενώσεις.
Μικρότερες περικοπές μισθών στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ
Επίσης αποφασίστηκε οι περικοπές των αμοιβών σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που δεν είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο να μην εφαρμοστούν όπως προέβλεπε ο νόμος, δηλαδή με μέσο όρο αποδοχών τα 1.900 ευρώ το μήνα αλλά να ισχύσει και για αυτούς η μείωση έως 35% όπως ισχύει και για τους εργαζόμενους στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ.
Στη μείωση του 35% περιλαμβάνονται και οι μειώσεις που έγιναν από τα τέλη του 2009, που σημαίνει πως εάν ένας εργαζόμενος είχε μείωση αποδοχών μέχρι σήμερα 20%, η μείωση που θα προκύπτει τώρα θα είναι 15%.
Εφεδρεία, οφειλές και αυθαίρετα
Επίσης, θα εξαιρεθούν από την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα (εφεδρεία), έξι Ακόλουθοι Τύπου που θα συνταξιοδοτηθούν τον Μάρτιο του 2012 καθώς και οι οδηγοί των εταιρειών ΟΣΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την κατά ένα έτος αναστολή επιβολής φόρους 20% επί των διαφημίσεων στα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε η άποψη ότι ο συγκεκριμένος νόμος πρέπει να καταργηθεί.
Το υπουργικό Συμβούλιο επιπλέον ενέκρινε την εξουσιοδότηση δικηγορικών γραφείων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο.
Αναφορικά με την υποβολή δήλωσης για αυθαίρετη κατοικία, το υπουργικό Συμβούλιο επεξέτεινε τα όρια υποβολής ως τις 28 Φεβρουαρίου 2012.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ και φαρμακοποιών είπε ότι είναι άλλο πράγμα οι κοινωνικές συγκρούσεις, τις οποίες αντιλαμβανόμαστε, και άλλο οι υποδαυλιζόμενες κινητοποιήσεις.
Για τις παραιτήσεις των εισαγγελέων
Από την άλλη κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι οι εισαγγελείς που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους, αν μεν οι καταγγελίες τους αφορούν πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να τα κατονομάσουν, αν δε τα πρόσωπα αυτά δεν ήταν πολιτικά έπρεπε να τα είχαν συλλάβει αμέσως.
Οι Έλληνες δικαστές είναι πολύ θωρακισμένοι θεσμικά και δεν είναι υποχρεωμένοι να "ακούνε" ούτε τα πολιτικά πρόσωπα, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι "αν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο οικονομικό έγκλημα -και υπάρχουν- είναι δουλειά των δικαστών να τις ξεκαθαρίσουν".
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι για το ζήτημα αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε την θεσμική ευχέρεια να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις, ενώ την ίδια θεσμική ευχέρεια έχει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Η όλη υπόθεση πρέπει να ξεκαθαρίσει, γιατί πρέπει να ενημερωθεί και η κοινή γνώμη, ανέφεραν, τέλος, οι ίδιοι κύκλοι.
Πηγή: http://www.newsit.gr/