Με την διάθεση ποσοστού του ΟΠΑΠ έως τον Μάρτιο του 2012 θα
προσπαθήσει η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων να εκτονώσει την
πίεση που υφίσταται από την Τρόικα για την άμεση πώληση τριών Δημοσίων
Επιχειρήσεων.
Ήδη περιουσιακό στοιχείο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί από
την Παρασκευή το 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ ενώ στις προθέσεις της ....κυβέρνησης είναι η πώληση του συνόλου των μετοχών 34% που διατηρεί το Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού.
Στο Ταμείο έχουν μεταβιβαστεί επίσης το 23,3% του ΟΛΘ, το 40% της ΕΥΑΘ και το 27,3% της ΕΥΔΑΠ. Χθες έγινε επίσης γνωστό πως την προηγούμενη εβδομάδα, με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, είχε μεταβιβαστεί στο Ταμείο και το 8,38% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Ταυτόχρονα, η γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ αποφάσισε στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση να πωλήσει από κοινού με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων την ΔΕΠΑ, με το σχετικό διαγωνισμό να «βγαίνει στον αέρα» εντός του Φεβρουαρίου.
Στο θέμα του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΠΑΠ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Γ. Κουκιάδης, ο οποίος συνέδεσε την επιτυχία του προγράμματος των αποκρατικοιήσεων με την ολοκλήρωση του PSI.
Εκτός από τον ΟΠΑΠ, ο οποίος θεωρείται ένα από τα «φιλέτα» των ιδιωτικοποιήσεων, ανάλογη θέση στον κατάλογο με τις αποκρατικοποιήσεις έχουν και τα κρατικά λαχεία. Στο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των κρατικών λαχείων έχουν κατέβει οι ισχυρότεροι όμιλοι της παγκόσμιας αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Μεταξύ αυτών είναι η αυστριακή Österreichische Lotterien Gesellschaft m.b.H., η σύμπραξητων Sisal S.p.A. (Ιταλία), Damco Energy S.A. και DamlotΑ.Ε. (δύο εταιρείες του ομίλου Κοπελούζου) και η σύμπραξη των ΟΠΑΠ Investment Limited,Lottomatica Giochi e Partecipazioni S.r.l., Intralot LotteriesLimited και Scientific Games Global Gaming S.à.r.l.
Βέβαια, ο διαγωνισμός για τα Κρατικά Λαχεία βρίσκεται στην δεύτερη φάση και όλοι περιμένουν να δουν ποιοι θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.
Ο κ. Κουκιάδης, παραδέχθηκε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το Ελληνικό. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το Ελληνικό, με την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, ολοκλήρωνεται στα τέλη Μαρτίου, αλλά οι ελπίδες για σοβαρό ενδιαφέρον περιορίζονται όσο παραμένουν οι νομικές διεκδικήσεις ιδιωτών και αντιδρούν οι γειτονικοί δήμοι.
Ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων μίλησε για έσοδα 4,7 δισ. ευρώ το 2012 από πώληση κρατικών επιχειρήσεων, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως θα αντληθούν περί τα 9,3 δισ. ευρώ.
Εκτός από το Ελληνικό και τον ΟΠΑΠ και τα κρατικά λαχεία, το Ταμείο Περιουσίας θα «τρέξει» φέτος άλλες 11 αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων είναι η πώληση: έως 32% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 100% του ΟΔΙΕ (Ιππόδρομος ) και το 49%του Καζίνο της Πάρνηθας.
Σειρά παίρνουν επίσης τα δύο λιμάνια, ΟΛΠ και ΟΛΘ και το 17% της ΔΕΗ, ενώ στο τρίτο έχειπρογραμματιστεί η πώληση του 34% τουΤαχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το 40% των ΕΛΤΑ και το 38,8% της ΑγροτικήςΤράπεζας. Εντός του 2012 το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα επιχειρήσει την πώληση των δύο εταιριών Υδάτων, με τα αντίστοιχα ποσοστά να είναι 61% για την ΕΥΔΑΠ και 34% για την ΕΥΑΘ.
Για την ώρα οι περισσότερες από αυτές τις ιδιωτικοποιήσειςπαρουσιάζουν μηδενικό αγοραστικό ενδιαφέρον.
Οι 37 επενδυτές με τους οποίες είχε συναντηθεί η διοίκηση του Ταμείου και οι οποίοι είχαν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά πακέτων μετοχών για εισηγμένων και μη εταιριών του Δημοσίου, «εξαφανίστηκαν» μετά τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Συμβάν για το οποίο ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Ταμείου Κώστας Μητρόπουλος έχει ήδη ενημερώσει τον ΕυάγγελοΒενιζέλο, και ο τελευταίος με την σειρά του την Τρόικα.
Μ. Χριστοδούλου
Πηγή: http://www.bankingnews.gr/