13 Φεβ 2012

Μετά τα 199 "ναι", ανασχηματισμός – και βλέπουμε


της Μαρίνας Μάνη

Η εικόνα μιας Αθήνας να καίγεται και μίας συγκυβερνητικής πλειοψηφίας να χάνει 57 βουλευτές, σίγουρα δεν ήταν το καλύτερο φόντο στην ψηφοφορία για την έγκριση του νέου Μνημονίου. Με τη λήξη της καταμέτρησης ωστόσο, λίγο μετά τα .... μεσάνυχτα, το κυβερνητικό επιτελείο ανάσανε καθώς επιτεύχθηκε ο στόχος: τα «ναι» να είναι περισσότερα από τον αριθμό που εξασφαλίζει ενισχυμένη πλειοψηφία –  δηλαδή περισσότερα από 180.

Το θρίλερ της «επαρκούς» πλειοψηφίας
Ο εν λόγω στόχος δεν είχε τεθεί από την κυβέρνηση, αλλά από τους δανειστές και, κυρίως, από τους κοινοτικούς εταίρους. Οι διαρροές των τελευταίων ωρών ήθελαν Βρυξέλλες και Βερολίνο να έχουν διαμηνύσει πως εάν η πλειοψηφία ήταν ισχνή, δεν θα θεωρούσαν ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα μπορούσε να «περπατήσει».

Προς επίρρωση, ο γραμματέας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Αλ.Ντόμπριντ δήλωσε (εγκαίρως, χθες) σε γερμανική εφημερίδα πως θα πρέπει να επιλεγεί η οδός της εθελοντικής εξόδου την Ελλάδας από την ευρωζώνη, με ταυτόχρονη έκτακτη οικονομική ενίσχυσή της, εάν το νέο Μνημόνιο δεν ψηφισθεί “επαρκώς” από την ελληνική Βουλή… Το αποτέλεσμα μπορεί να έχει τον μαγικό αριθμό «2» μπροστά, ωστόσο οι 199 ψήφοι κρίνονται «επαρκείς», όπως διεμήνυσαν συνεργάτες του Λουκά Παπαδήμου αργά τη νύχτα.

Κωδικός «κλείστε εκκρεμότητες» 
Η «επόμενη μέρα» βρίσκει την κυβέρνηση με σοβαρές, ανοικτές, εκκρεμότητες. Κατ΄αρχήν να κλείσει τις «τρύπες» της συμφωνίας καθώς τα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ που έκαναν τον πρωθυπουργό και τους επικεφαλής της τρόικα να ξημερωθούν την Πέμπτη, εξακολουθούν να αναζητούνται. Είναι ενδεικτικό ότι το 650σέλιδο Μνημόνιο ψηφίσθηκε από τη Βουλή με κάποια ποσά να σημειώνονται  … ως «χ».

Ανασχηματισμός μικρής έκτασης, κατ΄αρχήν
Επιπλέον, πρέπει να καλυφθούν οι κενές υπουργικές θέσεις που προέκυψαν από την αποχώρηση του ΛΑΟΣ (Μάκη Βορίδη, Αδωνι Γεωργιάδη, Γιώργου Γεωργίου, Αστέριου Ροντούλη) και από την παραίτηση δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Γιάννη Κουτσούκου. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου).

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν είχε αποσαφηνισθεί εάν αυτό θα γίνει σήμερα. Αντιθέτως, προβάλλεται ως «σίγουρο» πως η διαδικασία δεν θα έχει τη μορφή ριζικού ανασχηματισμού. Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, θα καλυφθούν τα κενά και θα γίνουν «κάποιες διορθωτικές κινήσεις μικρής έκτασης».

Αυτή η επιλογή δεν οφείλεται πάντως στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς οι σχετικές πληροφορίες διέρρευσαν στο Capital.gr από το Σάββατο. Ότι, δηλαδή, οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και «δεν θα ανατρέπουν τον χαρακτήρα του σχήματος που προέκυψε από τη συμφωνία των κομμάτων τον Νοέμβριο».

Ξανά στο τραπέζι ο χρόνος των εκλογών
Το μεγάλο ερώτημα, έτσι κι αλλιώς, αφορά στον χρόνο των εκλογών. Ο κ.Παπαδήμος, μιλώντας χθες στη Βουλή, είπε πως «όταν έλθει η ώρα ο υπέρτατος κριτής, ο λαός, θα αποφανθεί», αλλά δεν προσδιόρισε το …πότε θα έλθει η ώρα.

Κατά τις πληροφορίες, θα ακολουθήσει νέος κύκλος συζητήσεων με τον Γιώργο Παπανδρέου (που θέλει παράταση του βίου της κυβέρνηση για δύο χρόνια) και τον Αντώνη Σαμαρά (που ζητά εκλογές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI) – αν και το πλήγμα που δέχθηκε ο αρχηγός της ΝΔ με τις 21 «ανταρσίες» δεν συνιστά καλό έδαφος για εκλογές.

Τυχόν αναβολή τους θα οδηγήσει σε «σχήμα Μόντι»
Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία (και) για πολύμηνη αναβολή των εκλογών, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για έναν ριζικό ανασχηματισμό με είσοδο στην κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα θυμίζει το ιταλικό σχήμα. Μία τέτοια εξέλιξη την επιθυμούν οι δανειστές προκειμένου να διασφαλιστεί «πολιτική σταθερότητα». Και έχουν στείλει τα μηνύματά τους στους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι μετρούν τις πληγές που (τους) άνοιξε η χθεσινή ψηφοφορία και αναπροσαρμόζουν τις τακτικές τους.


Πηγή:www.capital.gr
 



Πηγή:www.capital.gr