Σε δόσεις θα καταβληθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα και αφού η ελληνική
κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, εντάσσοντας τα
μεταρρυθμιστικά μέτρα στη νομοθεσία της μέχρι την 1η Μαρτίου, δήλωσε ο
υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που
παραχώρησε στον...
γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι συμφωνήθηκε αυστηρή επιτήρηση για την Ελλάδα και δημιουργήθηκε ειδικός συμψηφιστικός λογαριασμός, προκειμένου «να μην εκπορεύεται πλέον από την Ελλάδα κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης» και σημείωσε με νόημα ότι προσπαθεί να μην χάσει την υπομονή του.
Ο Γερμανός υπουργός έκανε, πάντως, λόγο για μια «σειρά σοβαρών αποφάσεων» που έλαβε το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι υπερβολικά ακριβή σε ό,τι αφορά το εργασιακό κόστος».
Ο ίδιος βέβαια παραδέχθηκε ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου αυτά τα μέτρα να φέρουν ορατά αποτελέσματα και σημείωσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να προσέξουν ότι υλοποιούνται οι δεσμεύσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί και κάποιου είδους «Σχέδιο Μάρσαλ», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε καταφατικά, αλλά διευκρίνισε ότι για την ανάπτυξη αποτελούν προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική.
Επισήμανε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια πιο συγκεντρωμένα και αποτελεσματικά για την Ελλάδα, κάτι που, όπως τόνισε, επιθυμούν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Γερμανία.
Όταν ερωτήθηκε αν χάνει σιγά σιγά την υπομονή του με τους Έλληνες, απάντησε: «προσπαθώ να μην τη χάσω. Αλλά έχω την εντύπωση ότι οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup έχουν πράγματι αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης».
Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα χρήματα που κάποιοι Έλληνες έχουν βγάλει στο εξωτερικό, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων δεν είναι εύκολο να «παγώσουν» οι λογαριασμοί πολιτών, αναφέρθηκε δε στην ανάγκη να δημιουργηθεί στην Ελλάδα σύγχρονη φορολογική διοίκηση.
Πηγή:http://www.newsit.gr