5 Φεβ 2012

Και όμως συμφώνησαν στα βασικά - Απομένουν λεπτομέρειες και επικοινωνιακή διαχείριση

- Από την ανακοίνωση Παπαδήμου προκύπτει συμφωνία για σφαγή μισθών και επικουρικών, νέα μέτρα 4,4 δις, και στον τρόπο ενίσχυσης των τραπεζών
- Πληροφορίες NewsIt : Ο Σαμαράς επιμένει για διάσωση 13ου και 14ου μισθού - Αισιόδοξοι οι συνεργάτες του
- Ύστατο τελεσίγραφο της τρόικας : ... ''Συμφωνήστε μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας αλλιώς....''
- Σε εξέλιξη συνάντηση Παπαδήμου Νταλάρα Βενιζέλου Κουτρουμάνη για το κούρεμα - Ξανά στο Μαξίμου η τρόικα
- Δείτε φωτογραφίες από την κρίσιμη σύσκεψη - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Ναυάγιο στη Σύσκεψη - Θρίλερ στη χώρα

Λίγο μετά τις 20.30 τελείωσε η πέντε ωρών σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λ.Παπαδήμο.


Οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν και αύριο στο Μαξίμου για να συνεδριάσουν με τον Λ.Παπαδήμο, ο οποίος συναντάται τώρα με τον Τ.Νταλάρα και στις 10.00 ξανά με την τρόικα.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αλλά και τις δηλώσεις των Σαμαρά και Καρατζαφέρη οι εκβιαστικές απαιτήσεις της τρόικας είναι σχεδόν αβάσταχτες για τους πολιτικούς αρχηγούς που πολύ απλά καλούνται να αποφασίσουν στο εξής δίλημμα : Εαν θα χρεοκοπήσει η χώρα ή εαν θα εξαθλιωθούν οι πολίτες.


Και οι τρεις αρχηγοί ενημερώνουν τώρα τα στελέχη των κομμάτων τους για να δώσουν αύριο το μεσημέρι το τελικό ΝΑΙ ή ΟΧΙ, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το εαν, σε περίπτωση συμφωνίας στα μέτρα, θα δεσμευτούν και εγγράφως.


Δεν επέλεξε τυχαία ο Α.Σαμαράς να δηλώσει : Μας ζητούν περισσότερη ύφεση απ' ότι αντέχει η χώρα και παλεύω, ούτε η ατάκα του Καρατζαφέρη : ''Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη επανάστασης από εξαθλίωση που θα κατακάψει μετά την Ευρώπη"


Το θολό τοπίο ξεκαθαρίζει από τη γραπτή δήλωση του Πρωθυπουργού.

''Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.


Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:


1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.


2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.


3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.


4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.


Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος''.


Το χρονικό της σύσκεψης θρίλερ


Στη σύσκεψη κλήθηκαν και οι υπουργοί οικονομίας και εργασίας για να ενημερώνουν τους πολιτικούς αρχηγούς.


Μπαίνοντας στο Μαξίμου ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: "Ερχομαι με την ελπιδα οτι δεν θα χρειατσεί να επαναλάβω αυτά που είπε προ ημερών ο πρώην καγκελάριος Σμιτ". Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του, στις 5 Οκτωβρίου του 2011, ο Γερμανός πρώην καγκελάριος, είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Να τους πάρει ο διάολος αν δεν σώσουν την Ελλάδα».


Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασαν στις 19.00 και τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI.


Με ποιες θέσεις προσέρχονται οι πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος




Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να έχει αναλάβει προσωπικά την όλη υπόθεση, σε σημείο που στενοί συνεργάτες του διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένος αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θα καταθέσει την εντολή! Μέχρι στιγμή πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ουδείς γνωρίζει ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» που βάζει κ. Παπαδήμος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης...



Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη ΚΟ του κόμματος αποτύπωσε με τη κρισιμότητα των στιγμών θέτοντας προς του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το δίλημμα «ή επώδυνα μέτρα ή επώδυνη καταστροφική πορεία;». Ο κ. Παπανδρέου όσον αφορά τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει αυτές εστιάζοντας ως επί το πλείστον στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με «πραγματικές κοινές μετοχές» όπως είπε στην ΚΟ, ενώ για τα εργασιακά-μισθολογικά επικαλείται τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων καλώντας την τρόικα να την σεβαστεί. Στη συνάντησή του μάλιστα με την τρόικα τόνισε ότι η μείωση των μισθών πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα. Και για τον κ. Παπανδρέου δεν σαφές ποια θα είναι η τελική του θέση κατά τη διάρκρεια της σύσκεψης.



Και για το πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά το τοπίο για τις «κόκκινες γραμμές» του είναι θολό καθώς δημόσια φέρεται να υποστηρίζει απόλυτα τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, ενώ στο παρασκήνιο συζητά παραλλαγές επί του 13-14 μισθού και για το κατώτατο μισθό. Για τις τράπεζες δεν έχει ως «κόκκινη γραμμή» τις «κοινές μετοχές» καθώς προτείνει και εναλλακτικούς τρόπους για την ανακεφαλαιοποίηση.



Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καραζαφέρης είναι αρνητικός στις προτάσεις της τρόικας για κατάργηση του 13-14 και κατώτατου μισθού αντιπροτείνοντας αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα, ενώ τηρεί επιφυλακτική στάση στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης.

Να σημειωθεί ότι στο μείζον θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων, ο κ. Παπανδρέου δεν φέρεται σε γενικές γραμμές να έχει πρόβλημα, εν αντιθέσει με τους κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη, αν και οι τρεις υποστηρίζουν ότι η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή μπορεί να εκληφθεί ως τέτοια δέσμευση.


Και ξαφνικά συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ


Λίγο μετά την έναρξη της σύσκεψης ο Μιχάλης Καρχιμάκης, επικοινώνησε με όλα τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, από τα οποία ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα τις επόμενες ώρες, διότι είναι πιθανό να χρειαστεί να συνεδριάσει το συγκεκριμένο κομματικό όργανο και ίσως να λάβει και αποφάσεις.


Η αιφνιδιαστική κίνηση του γραμματέα του εθνικού συμβουλίου του κινήματος φανερώνει και την κρισιμότητα της κατάστασης που βρίσκεται αυτή την στιγμή η χώρα.

Πηγή: http://www.newsit.gr/