Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει παράσχει επαρκείς δεσμεύσεις για τη στήριξη
των μέτρων του νέου Μνημονίου, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών,
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό SWR.
«Μπορούμε να βοηθήσουμε (την Ελλάδα), αλλά δεν...
μπορούμε να τροφοδοτούμε
επ' αόριστον ένα πηγάδι χωρίς πάτο» ήταν το μήνυμά του για το πρόγραμμα
στήριξης, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών
Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 6 το
απόγευμα, μετα την ματαίωση της συνεδρίασης του Eurogroup που είχε
σχεδιαστεί για απόψε, με αντικείμενο την έγκριση των αποφάσεων της
Βουλής σχετικά με τα μέτρα που συνοδεύουν την δανειακή σύμβαση και τις
ρυθμίσεις για το PSI.
«Μπορούμε να βοηθήσουμε (την Ελλάδα), αλλά δεν...
Όπως αναμεταδίδει και η Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ένα από τα δυσκολότερα σημεία στις παρούσες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχει υποσχεθεί με σαφήνεια ότι, σε περίπτωση εκλογικής της νίκης, θα αφήσει ακέραιες τις συμφωνηθείσες αποφάσεις του προγράμματος περικοπών.
Αυτός, σημείωσε, είναι ένας από τους λόγους της παραπομπής του ελληνικού ζητήματος στην τακτική σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της ελληνικής κρίσης.
«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε, «μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε επ' αόριστον ένα πηγάδι χωρίς πάτο».
«Παρακολουθώντας την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, το ερώτημα είναι: ποιος θα εγγυηθεί ότι αυτά που αποφασίζουμε σήμερα θα ισχύουν και μετά τις εκλογές;» παρατήρησε και, απευθυνόμενος στην ελληνική ηγεσία, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενώθηκαν πίσω από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.
«Όποιος βλέπει την πρόοδο που κάνει η Ιταλία, πρέπει να το σκεφτεί αυτό» σημείωσε, «αλλά δεν μπορώ να το επιβάλω στην Ελλάδα».
Σύμφωνα πάντως με πηγές της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς αποστέλλει εντός της ημέρας στις Βρυξέλλες την επιστολή με την οποία θα δεσμεύεται να τηρήσει το νέο Μνημόνιο και μετά τις επικείμενες εκλογές, ενώ, σύμφωνα με άλλες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη αποστείλει τη δική του επιστολή για τη στήριξη των μέτρων του νέου μνημονίου.
Σε τηλεδιάσκεψη αντί συνεδρίασης θα περιοριστούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σε μια κρίσιμη «στροφή» για το ελληνικό ζήτημα, με τις όποιες καθυστερήσεις να φαντάζουν – και να είναι – έως και καταστροφικές για την αναδιάρθρωση του χρέους, την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και εν τέλει την ίδια τη διάσωση της χώρας.
Η δια στόματος του ίδιου του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «μετάθεση» της συνεδρίασης των υπουργών της Ευρωζώνης για την προσεχή Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, προκλήθηκε – σύμφωνα με τις Βρυξέλλες – από το ότι προσώρας δεν έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα. Με δυο λόγια δεν έχουν ληφθεί από τους Ευρωπαίους οι διαβεβαιώσεις που ζήτησαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ προφανέστατα δεν έχουν πεισθεί για το πώς θα καλυφθεί το κενό των 325 εκατ. ευρώ και από τη γενικότερη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Απαντήσεις που εν μέρει έλαβαν από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να αναλύσουν περαιτέρω στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα.
Υπό αυτό το πρίσμα, την ελπίδα να επιτευχθεί, το ταχύτερο δυνατό, συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
Σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η επίλυση από την Ελλάδα των δύο εκκρεμοτήτων: των πολιτικών δεσμεύσεων και της κάλυψης της «τρύπας» στις συντάξεις του 2012.
Μάλιστα, ανέφερε ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα γίνει συζήτηση σε βάθος, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι επείγει η υλοποίηση του λεγόμενου PSI, από τα αποτελέσματα του οποίου εξαρτάται, όπως είπε, και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανέφερε επίσης ότι πτώχευση της Ελλάδας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, αλλά και για την ευρωζώνη.
Πηγή:http://www.protothema.gr