15 Φεβ 2012

Επιταχύνεται η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ – Σενάρια για εκλογή νέου αρχηγού στις αρχές Μαρτίου

Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου και καθώς ολοκληρώνεται το θέμα με το PSI, η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου μπαίνει στην τελική της ευθεία. Η Νέα Δημοκρατία αποκρούει κάθε σκέψη για παράταση του βίου της κυβέρνησης ....
Παπαδήμου και φαίνεται ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν εντός του Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη για να οριστικοποιηθεί η διάδοχη κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ γίνεται πλέον επιτακτική.
Σύμφωνα με ένα σενάριο που συζητείται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες (ίσως και την Πέμπτη) ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού, η οποία θα γίνει το αργότερο στην εθνική συνδιάσκεψη, που πραγματοποιείται 2-4 Μαρτίου. Το σενάριο αυτό έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση που είχε ληφθεί για εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση του κόμματος στις 18 Μαρτίου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η συνδιάσκεψη να μετατραπεί σε έκτακτο συνέδριο, το οποίο να κάνει αλλαγές στο καταστατικό, ώστε να αποκτήσει την αρμοδιότητα εκλογής του νέου προέδρου.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, κάλεσε εμμέσως τον Γ.Παπανδρέου να δρομολογήσει το συντομότερο δυνατό τις διαδικασίες διαδοχής, λέγοντας ότι μετά τις διαγραφές 22 βουλευτών και την δική του δήλωση στήριξης προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος. Πρόσθεσε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κοιτάξει γρήγορα την επόμενη μέρα, καθώς η χώρα έχει δύσκολη πορεία να κάνει.

Λιγότεροι οι μνηστήρες μετά τις διαγραφές
Μια παράπλευρη συνέπεια που είχαν οι διαγραφές από το κόμμα λόγω του νέου μνημονίου είναι ότι μειώθηκε και ο αριθμός των υποψηφίων αντικαταστατών του Γ. Παπανδρέου. Χάρης Καστανίδης και Λούκα Κατσέλη που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι στον αγώνα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δεν βρίσκονται πλέον στο κόμμα. Το γεγονός αυτό ανοίγει ακόμη περισσότερο το δρόμο προς την προεδρία στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος, άλλωστε, έχει και τη στήριξη που Ανδ. Λοβέρδου ο οποίος θεωρούνταν αρχικά ο μεγάλος του αντίπαλος. Σημειώνεται, τέλος, ότι σε περίπτωση που ο κ. Βενιζέλος αναδειχθεί νικητής στην εσωκομματική μάχη για τη διαδοχή Παπανδρέου και αν παράλληλα επιβεβαιωθεί και το σενάριο για εκλογή προέδρου στις αρχές Μαρτίου, τότε αναμένεται να παραιτηθεί από την κυβερνητική του θέση (καθώς θα έχει ολοκληρωθεί και το PSI), ώστε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην προεκλογική του εκστρατεία. 
Πηγή: http://www.eklogika.gr/