14 Φεβ 2012

Ρήτρα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αν αποτύχουν τα μέτρα;

Τι σχεδιάζουν Γερμανία - Ολλανδία
Η σημερινή ημέρα  είναι τελικώς η πλέον κρίσιμη  για τις τύχες της Ελλάδας  στο ευρώ.
Παρά την έγκριση  από τη Βουλή του νέου πακέτου  μέτρων, του νέου Μνημονίου που  θεωρούσαν ως προαπαιτούμενο για  οιαδήποτε άλλη κίνηση χρέους οι εταίροι  και ....

δανειστές μας, η υπόθεση της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης κάθε άλλο παρά «τελειωμένη» φαντάζει, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από την αποκαλούμενη «ομάδα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης», εγείρει συνεχώς νέες αξιώσεις και εμφανίζεται αποφασισμένη να «χρησιμοποιήσει» την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που θα κληθούν άμεσα να εφαρμόσουν τη «συνταγή» του Βερολίνου για πιο αυστηρή δημοσιονομική σύγκλιση.

Με δυο λόγια  οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους Φιλανδοί, Ολλανδοί, τραβάνε το σκοινί και απειλούν την Ελλάδα ακόμα και με άμεση έξοδο από το ευρώ αν δεν ακολουθήσει το αυστηρό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύεται με το νέο Μνημόνιο!


Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ΣΗΜΕΡΑ θα κριθεί, στην συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής επιτροπής (European Working Group) του Eurogroup, που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι θα «πεισθούν» από το πρόγραμμα κι από τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που θα τους παρουσιάσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Ζανιάς, κυρίως δε από το πώς και πότε θα καλυφθούν τα 325 εκατ ευρώ, που λείπουν από το όλο πακέτο των περικοπών. Και ΣΗΜΕΡΑ είναι που θα κριθεί όχι το εάν θα «περάσει» η Ελλάδα τη δοκιμασία του αυριανού Eurogroup αλλά ακόμα και το εάν αυτό θα πραγματοποιηθεί!


Η αλήθεια είναι  πως αυτή την εξέλιξη την είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ένας από  τους πιο καλά πληροφορημένους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Βίλχεμ Μπούιτερ, ο οποίος ήδη από την Δευτέρα είχε επισημάνει, σε άρθρο του στους Financial Times, ότι παρά την έγκριση του νέου μνημονίου από τη Βουλή, η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από το να χαρακτηριστεί ασφαλής... (
δείτε εδώ).

Έτσι τώρα Γερμανία και Ολλανδία σε πρώτη φάση θέτουν ευθέως απαιτήσεις για:


-να επιβληθεί  στην Ελλάδα όρος που να  την υποχρεώνει να τηρήσει  συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κάλυψης  των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων  με απειλή άμεσης εξόδου από την ευρωζώνη εάν δεν «καλυφθούν» οι δημοσιονομικοί στόχοι σε συγκεκριμένο χρόνο.


-να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να δεχθεί στην πράξη την εποπτεία από Επιτρόπους σε όλο το φάσμα της τήρησης του προγράμματος (με δυο λόγια επιτρόπους στα υπουργεία). Αυτή η παράμετρος είναι κρίσιμη για τη Γερμανία καθώς ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε θέλει να δείξει σε όλη την Ευρωζώνη – και δη σε Ιταλούς, Πορτογάλους και Ισπανούς – πως όσες χώρες δεν τηρούν τη «γαλλογερμανική συνταγή» θα … τιμωρούνται με απώλεια εθνικής κυριαρχίας.


Είναι προφανές πως  οι συγκεκριμένες διαρροές εξυπηρετούν τα επικοινωνιακά παιχνίδια των σκληρών της Ευρώπης, ενώ αρκετοί εκτιμούν πως η «απειλή» για άμεση έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχει και αποδέκτες στο χώρο των ομολογιούχων με προφανή στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή τους στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Εξάλλου μην ξεχνάμε πως οι τελικοί όροι για το ελληνικό PSI θα ανακοινωθούν την Τετάρτη το βράδυ, μετά το Eurogroup. (
Δείτε εδώ τι μετέδιδε χθες το protothema.gr).

Tέλος, υπάρχουν και αναφορές για έντονη δυσαρέσκεια αρκετών Ευρωπαίων παραγόντων για τη στάση της Γερμανίας, με πρώτο τον ίδιο τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με το Βερολίνο  λόγω των συνεχών πιέσεων προς την Ελλάδα.


Την ίδια στιγμή όμως, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, ο κύριος  Λουκ Φρίντεν, μιλούσε στο Reuters και  απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση  προς την Ελλάδα ότι αν δεν συμμορφωθεί  πλήρως με τους όρους που έχουν θέσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, θα βγει από την ευρωζώνη!

Πηγή: http://www.protothema.gr/