16 Φεβ 2012

Πως θα εξελιχθεί το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος που θα καταλήξει σε χρεοκοπία εντός ευρώ λόγω της ενεργοποίησης των CACs – Αν στις 20/2 δεν παρθεί απόφαση στο Eurogroup τα 15,05 δις του ομολόγου 20/3/2012 θα πληρωθούν με ενδιάμεσο δάνειο…

Ο χρόνος κυλάει ασφυκτικά γρήγορα για την Ελλάδα. Χθες ο Juncker του Eurogroup δήλωσε ότι στο έκτακτο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ προς την Ελλάδα και το PSI+ με στόχο να απομειωθεί το χρέος έως 100 δις ευρώ. Η απόφαση ... της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup έρχεται προφανώς σε αντίθεση με τις διαρροές από Γερμανικές πηγές που έκαναν λόγω για αναβολή της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης για μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.
Το σενάριο αυτό προκάλεσε πανικό στην αγορά.
Ωστόσο φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατανοούν ότι αν αφήσουν την Ελλάδα ακυβέρνητο καράβι, η πρόσκρουση στα βράχια θα είναι μοιραία.
Όμως σε κάθε περίπτωση ουδείς πρέπει να λησμονήσει ότι απομένουν 33 μέρες από την λήξη του περιβόητου ομολόγου Μαρτίου 2012 συνολικού ποσού  15,05 δις ευρώ κεφάλαιο και κουπόνια και αν στις 20 Φεβρουαρίου δεν παρθεί απόφαση έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα ύψους 130 δις ευρώ το εν λόγω ομόλογο δεν θα αποπληρωθεί.
Για να αποφευχθεί η χρεοκοπία έχει εξεταστεί να χορηγηθεί ένα έκτακτο δάνειο π.χ. 15 δις ευρώ το οποίο δεν θα είναι νέο δάνειο αλλά θα ενταχθεί μέσα στο πακέτο των 130 δις ευρώ.
Δηλαδή το δάνειο που θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα αφαιρώντας τα 23 δις για τις τράπεζες και τα 15 δις του ενδιάμεσου δανείου θα είναι 92 δις ευρώ.
Το πρώτο σκέλος του σχεδίου διάσωσης μάλλον θα εξελιχθεί κατά αυτόν τον τρόπο.
Βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η απειλή των Γερμανών για μετάθεση της έγκρισης για μετά τις εκλογές αλλά μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη το σενάριο της μετάθεσης δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό.
Στις 20 Φεβρουαρίου θα εγκριθεί και το PSI+ στο οποίο θα ενταχθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 200 δις ευρώ για να μειωθούν κατά 100 δις ευρώ ενώ 70 δις θα αντικατασταθούν με νέα ομόλογα που θα φέρουν κουπόνι κοντά στο 3,5%.
Το haircut θα είναι 50% ενώ η σωρευτική ζημία θα φθάσει στο 74 ή 75% σε παρούσες αξίες.
Το PSI+ θα αποδειχθεί ο θεμέλιος λίθος που θα σφραγίσει την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ.
Το PSI+ θα προχωρήσει γιατί απλά το πακέτο θα διατηρηθεί στα 130 δις ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης.
Όμως με δεδομένη την δομή του χρέους και της κατανομής του θα απαιτηθεί γενναία μείωση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 100 δις ευρώ απομείωσης.
Αν η ΕΚΤ τελικά συμμετάσχει με βάση το σχέδιο στην ωρίμανση των ομολόγων να μην καρπωθεί το κέρδος αλλά να το μεταβιβάσει στις κυβερνήσεις δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα που χρειάζεται στήριξη τώρα και όχι στο μέλλον.
Όμως αν δεν συμμετάσχουν οι κεντρικές τράπεζες και κυρίως η ΕΚΤ που κατέχουν 10 και 48 δις ευρώ αντίστοιχα ή συνολικά 58 δις ευρώ είναι προφανές ότι η συμμετοχή δεν θα είναι υψηλή και τότε εκ των πραγμάτων θα ενεργοποιηθούν τα CACs δηλαδή οι ρήτρες συλλογικής δράσης που πιθανότατα θα ψηφιστούν προς τα τέλη Φεβρουαρίου.
Με τα CACs η διαδικασία του PSI+ θα μετεξελιχθεί από εθελοντική σε υποχρεωτική.

Γιατί είναι απαραίτητη η συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI+


Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μεταξύ αυτών και η ΤτΕ πρέπει να  συμμετάσχουν στο PSI+ στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους…..

Πέραν των ιδιωτών θεσμικών τραπεζών και funds πρέπει να  συμμετάσχει και ο επίσημος τομέας όπως χαρακτηρίζεται δηλαδή η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μεταξύ αυτών και η ΤτΕ.
Τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ανέρχονται περίπου στα  48 δισ ευρώ.
Με βάση εκτιμήσεις κυρίως το μεσοσταθμικό κόστος αυτών των ομολόγων ανέρχεται στις 66 με 70 μονάδες βάσης.
Οι λύσεις που έχουν προταθεί  είναι 2
1)Να μεταβιβαστούν στις τιμές κτήσης 66 με 70 μονάδες βάσης στο EFSF τα 48 δις ευρώ. Σε αυτή την διαδικασία η ΕΚΤ δεν θα υποστεί καμία ζημία.
Τα 48 δις ευρώ ελληνικού χρέους είναι ονομαστικής αξίας περίπου 68 με 70 δις ευρώ δηλαδή περίπου 20 με 22 δις ευρώ όφελος αν δεχθεί το EFSF να υποστεί αυτή την ζημία
2)Η δεύτερη λύση που εξετάζεται  είναι η ΕΚΤ να υποστεί haircut όσο και η διαφορά μεταξύ τιμών κτήσης και ονομαστικής αξίας.
Δηλαδή να μην ισχύσει το haircut των ιδιωτών στην ΕΚΤ. Σε αυτή την περίπτωση η ζημία που θα υποστεί η ΕΚΤ θα είναι επίσης μηδενική καθώς το haircut είναι 30% με 34% όσο και οι τιμές κτήσης των ομολόγων. Η λύση αυτή μπορεί να μην είναι δίκαιη σε σχέση με τους ιδιώτες αλλά σίγουρα θα ευνοήσει το ελληνικό κράτος.
Αν τα ομόλογα της ΕΚΤ υποστούν haircut 50% είναι προφανές ότι η επιβάρυνση θα είναι περίπου 20% ή σωρευτικά μαζί με τα διαφυγόντα έσοδα λόγω της διαφοράς των κουπονιών περίπου 30%.
Σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ θα έχανε περίπου 14 δις ευρώ και αυτή θα ήταν η πραγματική της ζημία.
Για την ΤτΕ που κατέχει 2,4 με 2,6 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα προφανώς και θα ακολουθηθεί η λύση που θα υιοθετηθεί στην περίπτωση της ΕΚΤ.

Πέτρος Λεωτσάκος 

Πηγή: http://www.bankingnews.gr/