23 Φεβ 2012

Απαιτούνται άμεσα μέτρα για να αποτραπεί η εκτροπή – Τι συμβαίνει και μετά την «ιστορική συμφωνία διάσωσης» τα CDS έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά ρεκόρ 77%, οι αποδόσεις έως 3400% ενώ ΧΑ και τράπεζες κατακρημνίζονται;

Ξαφνικά εκεί που είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες ότι με την συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ και την απομείωση του ελληνικού χρέους με όρους ονομαστικών αξιών 100 δις ευρώ, το κλίμα άλλαξε και χάλασε.
Τα ελληνικά CDS έχουν εκτοξευθεί σε νέα ιστορικά .... υψηλά στις 7600 μονάδες βάσης ή 76% που είναι ρεκόρ ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων π.χ. του Μαρτίου 2012 του περιβόητου αυτού ομολόγου που συγκέντρωσε την κερδοσκοπία να φθάνει στο 3400%.
Ταυτόχρονα άλλαξε άρδην το κλίμα στο ΧΑ και στις τράπεζες και από το ράλι της πρόσφατης ανόδου διαδέχονται μεγάλες πιέσεις και ρευστοποιήσεις.
Τι έχει συμβεί; Τι έχει αλλάξει;
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η πλειοψηφία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα της νέας συμφωνίας.
Δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί. Αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδος να εφαρμόσει την συμφωνία.
Όμως αυτό είναι το γενικό περίγραμμα.
Το ειδικό σχετίζεται με τις εξής παραμέτρους
Στο χρηματιστήριο η επενδυτική κοινότητα μπερδεύτηκε στην κυριολεξία για το ποιο είναι το ακριβές ύψος  της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Μετά από μια πλειάδα αναφορών στο τελευταίο μνημόνιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα αναφερόταν ότι το ΤΧΣ θα διαθέτει κεφαλαιακή δύναμη πυρός 23 δις ευρώ.
Όμως αυτό δεν είναι βέβαιο ο στόχος αυτός έχει αυξηθεί και μιλούν τώρα για 38  με 42 δις ευρώ ενώ ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδος ανέφερε ότι μπορεί να φθάσει έως τα 50 δις ευρώ.
Αυτή η ασάφεια και αβεβαιότητα στην κυριολεξία επέδρασε στο ΧΑ καίρια οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις δείκτη και τράπεζες.
Οι ξένοι που αποτελούν ένα διαχρονικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς απέχουν, δεν συμμετέχουν ανησυχούν, προβληματίζονται για την Ελλάδα και δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους ακόμη και για χρεοκοπία.
Ταυτόχρονα σε επίπεδο ομολόγων είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση των CDS στην 5ετία είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι κάποιοι ανεβάζουν τιμές ή τα αγοράζουν ποντάροντας στην εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος credit event και στην πληρωμή των CDS.
Η υποβάθμιση της Ελλάδος από την Fitch κατά 3 βαθμίδες στο C ήταν αναμενόμενη εξέλιξη. Βρέθηκε η Ελλάδα μια βαθμίδα από την χρεοκοπία. Όμως θα έρθει και το  Restricted Default θα έρθει και η επιλεκτική χρεοκοπία που μπορεί να έχει τεχνικά χαρακτηριστικά και βαθμολογικά αλλά η ουσία είναι ότι Ελλάδα και Τρόικα θα διαχειριστούν ορθά τις επικείμενες σοβαρές εξελίξεις όσον αφορά το χρέος;
Αυτό που σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αναφέρει με βεβαιότητα είναι θα  ενεργοποιηθούν τα CACs, θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός, θα πληρωθούν τα CDS;
Όλα αυτά τα καίρια ερωτήματα δεν απαντήθηκαν με την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI+.
Η νέα δανειακή σύμβαση λοιπόν δεν έλυσε απορίες γέννησε νέες και η αύξηση της αβεβαιότητας και των αποριών στην επενδυτική κοινότητα μεταφράζεται σε αρνητική συμπεριφορά.
Παρά τα ευχολόγια ο κίνδυνος εκτροπής είναι μεγάλος. Απαιτούνται μέτρα ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο α) στο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών β)θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει ή όχι ενεργοποίηση των CACs καθώς και credit event και βεβαίως πληρωμή των CDS, γ) το κυριότερο θα πρέπει να πειστούν οι ξένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα.
Ως τότε θα είναι πολύ δύσκολος ο δρόμος για την Ελλάδα.

Πέτρος Λεωτσάκος 

Πηγή: http://www.bankingnews.gr/