Η Ελλάδα έχει αποφύγει την άναρχη χρεοκοπία.
Πρόκειται για μια άκρως θετική εξέλιξη και η οποία πρέπει να αποδοθεί στην έλλειψη σχεδιασμού της ΕΕ και των μηχανισμών της Τρόικα.
Η Ελλάδα έχει αποφύγει την άτακτη, την .... βίαιη και άναρχη χρεοκοπία.
Όμως η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρώ. Πρόκειται για μια άκρως θετική εξέλιξη και η οποία πρέπει να αποδοθεί στην έλλειψη σχεδιασμού της ΕΕ και των μηχανισμών της Τρόικα.
Η Ελλάδα έχει αποφύγει την άτακτη, την .... βίαιη και άναρχη χρεοκοπία.
Με βάση πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους που είναι σε θέση να γνωρίζουν πολλά από τα διαδραματιζόμενα στο παρασκήνιο, η Τρόικα και η Ελλάδα συναποφάσισαν την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία του PSI+ θα είναι ο μηχανισμός που θα οδηγήσει τελικά στην χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ.
Όμως αυτή η χρεοκοπία δεν θα περιλαμβάνει στάση πληρωμών θα αποτελεί μια διαδικασία όπου με τεχνικούς όρους η Ελλάδα θα βρεθεί σε καθεστώς default.
To PSI+ θα περιλαμβάνει σωρευτική απομείωση 73% με 75% σε καθαρές παρούσες αξίες.
Μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,5% με επιτόκιο 2,8% για τα πρώτα 2 χρόνια και για τα ομόλογα έως το 2020.
Το haircut θα είναι το ένα από τα δύο σκέλη της διαδικασίας.
Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με την ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα ομόλογα.
Στις 8 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς και στις 11 Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής των νέων ομολόγων που θα φέρουν διαφορετικούς αριθμούς ταυτοποίησης.
Τι σημαίνει ανταλλαγή ομολόγων;
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν κωδικό π.χ. ISIN GR0516003606.
Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και προφανώς θα φέρουν διαφορετικό κωδικό ταυτοποίησης.
Σημειώνεται ότι ακριβώς η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στα νέα της ΕΚΤ τα οποία είναι πανομοιότυπα σε όρους με τα παλαιά, αλλά διαφορετικών αριθμών ταυτοποίησης. Αυτό σημαίνει πως αν η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), από τη διαδικασία θα μπορέσουν να εξαιρεθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ αυτό αποτελεί ένα ερωτηματικό.
Αλλά αυτή η αρχική διαφοροποίηση στη μεταχείριση των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ αποτελεί παράβαση της συνηθισμένης αρχής.
Με δεδομένο ότι η διαδικασία αναδιάταξης του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, είναι ξεκάθαροι ότι ο στόχος συμμετοχής δεν θα φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα και εκ των πραγμάτων η Ελλάδα θα ψηφίσει σήμερα αύριο τα CACs δηλαδή τις ρήτρες συλλογικής δράσης ώστε να τις ενεργοποιήσει άμεσα.
Το γεγονός ότι εσπευσμένα «διέσωσαν» την ΕΚΤ αλλάζοντας τα παλαιά ελληνικά ομόλογα που κατέχει μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων με νέα που φέρουν διαφορετικό κωδικό ταυτοποίησης αποδεικνύει ότι Τρόικα και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει σε ένα επιταχυνόμενο πρόγραμμα υλοποίησης του PSI+.
Η ενεργοποίηση των CACs θα πρέπει να θεωρείται το πλέον πιθανό σενάριο ίσως το μοναδικό σενάριο, που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε καθεστώς default από τους οίκους αξιολόγησης.
Ταυτόχρονα η ISDA λόγω των προσφυγών των hedge funds θα υποχρεωθεί να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός ενώ θα πληρωθούν και τα CDS όσων τα απαιτήσουν.
Το default θα επισφραγιστεί από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s ωστόσο δεν θα κρατήσει πολύ καθώς μετά την κατάργηση των παλαιών ελληνικών ομολόγων και την αντικατάσταση τους από νέα που θα φέρουν νέο κωδικό ταυτοποίησης η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί έως 8 βαθμίδες.
Ίσως η αναβάθμιση είναι από 4 έως 8 βαθμίδες.
Η χρεοκοπία της Ελλάδος για όσο κρατήσει δεν θα σημάνει στάση πληρωμών.
Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί με ξεκάθαρο τρόπο.
Απλά η Τρόικα και η Ελλάδα συναποφάσισαν κατά την μελέτη του PSI+ ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος πέραν από την βαθμολογική χρεοκοπία.
Δεν θα υπάρξει πραγματική χρεοκοπία και το θέμα είναι θα υπάρξει επίπτωση στην οικονομία και κοινωνία;
Όχι η βαθμολογική χρεοκοπία δεν θα έχει επίδραση στην οικονομία και κοινωνία. Δεν θα έχει τώρα.
Από την πρώτη στιγμή είχε τονιστεί ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εντός ευρώ δηλαδή δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών αλλά selective default.
Ούτως ή άλλως η Ελλάδα με πραγματικούς όρους χρεοκοπημένη χώρα είναι αν τώρα λάβει και βαθμολογία ανάλογη δεν αλλάζει κάτι.
Ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται.
Όμως το νέο προηγούμενο που θα υπάρξει με επίκεντρο την Ελλάδα δεν θα είναι το τελευταίο επεισόδιο του δράματος.
Αν τελειώναμε εδώ θα ήταν χαρούμενο τέλος μια επιλεκτική χρεοκοπία….
Σύντομα η Ελλάδα θα αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, δεν μπορεί να πιάσει κανένα από τους στόχους που έχουν θεσπιστεί και συμφωνηθεί και θα βρεθεί σύντομα εκ νέου σε αδιέξοδο.
Πέτρος Λεωτσάκος
Πηγή: http://www.bankingnews.gr/