8 Φεβ 2012

Προσπαθούν να φορτώσουν όλο το βάρος του PSI+ στις ελληνικές τράπεζες εμπλέκοντας και όλα τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στο δημόσιο - Θετική εξέλιξη το ενδεχόμενο να μεταβιβάσει η ΕΚΤ σε τιμές κτήσης τα ελληνικά ομόλογα στο EFSF

Μπορεί η ΕΚΤ να φέρεται θετική να μεταβιβάσει τα 48 δισ ευρώ ελληνικά ομόλογα σε τιμές κτήσης  στο EFSF και να διευκολύνει το ελληνικό δημόσιο χωρίς να υποστεί haircut αλλά η Τρόικα συνεχίζει να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για μεγαλύτερη συμμετοχή των  ελληνικών τραπεζών στο .... PSI+.
To www.bankingnews.gr εδώ και 15 μέρες είχε αποκαλύψει ένα σχέδιο εμπλοκής της ΕΚΤ στο PSI+ μέσω της μεταβίβασης των ελληνικών ομολόγων ύψους 48 δισ στο EFSF στις τιμές κτήσης. Η λύση αυτή έχει πλέον πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Με βάση τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις και τις κρίσιμες συναντήσεις που είχε η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Λ Παπαδήμος με τον Ch. Dallara τον Γενικό Διευθυντή του IIF προέκυψαν δύο κομβικά ζητήματα.
1)Το στρατηγικό ζήτημα  ότι ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία με την Τρόικα για την νέα δανειακή σύμβαση αλλά αυτό ίσως είναι θέμα χρόνου.
Αν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις είναι θέμα ελάχιστων εικοσιτετράωρων να χρεοκοπήσει η Ελλάδα βίαια και άναρχα.
Επειδή ουδείς μπορεί να αναλάβει αυτό το οικονομικό και πολιτικό ρίσκο εντός και εκτός Ελλάδος θα υπάρξει συμβιβαστική φόρμουλα.
2)Το τεχνικό ζήτημα που συνδέεται με το PSI+ και την εμπλοκή των ιδιωτών.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες άπαξ και η ΕΚΤ φέρεται να συζητά να μεταβιβάσει στο EFSF τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει ύψους 48 δις ευρώ στις τιμές κτήσης τους χωρίς να υποστεί haircut.
Ωστόσο η Τρόικα επιθυμεί να επιτύχει την υψηλότερη δυνατή συμμετοχή.
Οι ξένες τράπεζες πέραν των ομολόγων δεν έχουν άλλη έκθεση.
Οι ελληνικές τράπεζες όμως πέραν των ομολόγων που κατέχουν έχουν χορηγήσει δάνεια προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με την εγγύηση ή μη του κράτους.
Συνολικά 11 δις ή κατά άλλους 18 δις ευρώ που φέρουν είτε την εγγύηση του δημοσίου, είτε  έχουν χορηγηθεί σε εταιρίες του δημοσίου και αποπληρώνονται κανονικά.
Οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν haircut για ομόλογα της τάξης των 40 δις ευρώ περίπου.
Ταυτόχρονα έχουν χορηγήσει και δάνεια 11 δις ευρώ προς το κράτος  σε εταιρίες ή ΔΕΚΟ του δημοσίου. Η συνολική έκθεση κατά ορισμένους άλλους διαμορφώνεται στα 18 δις ευρώ.
Αν εμπλέξουν όλα τα δάνεια όπως ζητάει η Τρόικα, θα πρόκειται ουσιαστικά για μια απαράδεκτη διαδικασία καθώς ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες θα επωμιστούν όλο το βάρος της καταρρέουσας ελληνικής οικονομίας.
Είναι αδιανόητο να προσπαθούν να φορτώσουν όλο το βάρος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο η εξέλιξη αυτή ίσως και να δικαιολογεί την επιμονή του Βενιζέλου του υπουργού οικονομικών ότι η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα φθάσει τα 40 δις ευρώ ή ότι 40 δις θα υπάρχουν για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.
Το IIF θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι αλλά η ουσία είναι ότι αναζητάτε φόρμουλα ώστε να ρίξουν όλο το βάρος στις ελληνικές τράπεζες.

Απειλή των CACs


H νομοθετική ρύθμιση για τα CACs δηλαδή τις ρήτρες συλλογικής δράσης ίσως να κατατεθεί αύριο 9 Φεβρουαρίου.

Τα CACs θα λειτουργήσουν ως ένας μοχλός πίεσης, ένας εκβιασμός ώστε να συμμετάσχουν όλοι στην διαδικασία του PSI+

Τι υπάρχει στο τραπέζι


Η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχεδόν έχει συμφωνηθεί ως προς τους όρους αλλά κολλάει στην συμμετοχή. Η πρόταση είναι να υπάρξει επιτόκιο 3,65% με 3,75% ενώ η συνολική επιβάρυνση σε παρούσες αξίες θα φθάσει στο 72%.

Όμως ενώ το επιτόκιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από πηγές, κομβικό ζήτημα είναι και η συμμετοχή του δημοσίου τομέα στο PSI+.
Αν δεν συμμετάσχει ο δημόσιος τομέας θα ρίξουν το βάρος στις ελληνικές τράπεζες εντάσσοντας όλα τα δάνεια που έχουν χορηγήσει προς το κράτος ή εταιρίες του δημοσίου.

Ο κρίσιμος ρόλος των κεντρικών τραπεζών και ειδικά της ΕΚΤ


Τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ανέρχονται μεταξύ 48 και 49,8 δις ευρώ.

Με βάση εκτιμήσεις κυρίως το μεσοσταθμικό κόστος αυτών των ομολόγων ανέρχεται στις 66 με 70 μονάδες βάσης.
Αν τα ομόλογα της ΕΚΤ υποστούν haircut 50% είναι προφανές ότι η επιβάρυνση θα είναι περίπου 20% ή σωρευτικά μαζί με τα διαφυγόντα έσοδα λόγω της διαφοράς των κουπονιών περίπου 30%.
Ωστόσο η ΕΚΤ δεν δέχεται haircut αλλά εξετάζει όπως  και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο PSI+ αλλά υιοθετώντας μια άλλη λύση. Να μεταβιβάσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν  στο EFSF στις τιμές κτήσης.
Εφόσον συμμετάσχει η ΕΚΤ καθολικά – εξέλιξη όχι ακόμη βέβαιη  αλλά σίγουρα καλή για την Ελλάδα - η δυνητική ζημία θα είναι μεταξύ 10-14 δις ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα με haircut και κέρδος για την Ελλάδα αν επαναγοραστούν σε τρέχουσες τιμές  περίπου 20 δις ευρώ.

Το συνολικό όφελος


Το PSI+ λειτουργεί ως ένας εκβιαστικός μηχανισμός και μπορεί χαρακτηρίζεται εθελοντικό  αλλά είναι μια βαθιά υποχρεωτική διαδικασία.

Με βάση τους υφιστάμενους σχεδιασμούς όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η συμμετοχή δεν θα είναι υψηλή από τον ιδιωτικό τομέα. Περί το 60% που σημαίνει έως 50 δισ ευρώ απομείωση.
Σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιηθούν τα CACs δηλαδή οι ρήτρες συλλογικής δράσης καθιστώντας την διαδικασία από τυπικά εθελοντική σε πρακτικά υποχρεωτική…..
Επίσης με την ενεργοποίηση των CACs θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός και πληρωμή των CDS.
Αν συμπεριληφθεί και η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες προκύπτει ένα επιπλέον όφελος 30 δις ευρώ.
Άρα συγκεντρώνονται τα 80  δις ευρώ – ή κάτι μεταξύ 75 και 85 δις ευρώ - και σε αυτή την περίπτωση ίσως να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα CACs δηλαδή ο μηχανισμός ρητρών συλλογικής δράσης που υποχρεώνει τους κατόχους ομολόγων να υποστούν haircut.
Όμως τα hedge funds με 14-15 δις ευρώ έκθεση στο ελληνικό χρέος έχουν κάθε λόγο να σαμποτάρουν την διαδικασία και θα το κάνουν.

Περισσότερα στο: http://www.bankingnews.gr/