Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έλαβε το πράσινο φως για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, Reuters και Financial Times αποκαλύπτουν «αυστηρά εμπιστευτική» δεκασέλιδη έκθεση της τρόικας για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία .... είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης μετά το 2015!
Η έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί από τις 15 Φεβρουαρίου τέθηκε προς συζήτηση στο χθεσινό Eurogroup αποκαλύπτει ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας μπορεί να χρειαστεί την περίοδο 2015-2020 τρίτο πακέτο στήριξης εξαιτίας του βαθέματος της ύφεσης που θα φέρουν τα μέτρα λιτότητας.
FT και Reuters μάλιστα υπολογίζουν ότι μπορεί να κυμανθεί 50-115 δισ. ευρώ.
«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια διαδρομή με υψηλότερο χρέος που θα οδηγήσει σε ποσοστό της τάξης του 160% του ΑΕΠ το 2020. Δεδομένων αυτών των κινδύνων το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ευεπίφορο σε κινδύνους» σημειώνει η έκθεση.
Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα «των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις πολιτικές προσαρμογής στον ρυθμό που προβλέπεται» και τονίζουν ότι η πορεία μείωσης του χρέους «είναι εξαιρετικά επισφαλής» λόγω πιθανών καθυστερήσεων στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.
Τα δύο σενάρια
Η έκθεση κάνει λόγο για δύο σενάρια, ένα βασικό κι ένα «κακό». Σύμφωνα με το πρώτο -πιο αισιόδοξο-
θα σταματήσει η ύφεση να παίρνει την κατιούσα το 2013 και ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 2,3% το 2014, με την Ελλάδα να χρειάζεται... μόλις 50 δισ. ευρώ το 2015.
Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο το χρέος της Ελλάδας θα εκτοξευθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Αυτό σημαίνει ότι η βοήθεια που θα χρειαστεί να παρασχεθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να ανέλθει σε περίπου 245 δισ. ευρώ, δηλαδή θα χρειαστούν επιπλέον 115 δισ. ευρώ από τα 130 δισ. ευρώ!
Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και αποκρατικοποιήσεις
Η εμπιστευτική έκθεση που παρουσιάζουν το πρακτορείο και η βρετανική εφημερίδα στο ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σημειώνει ότι από τα 30 δισ. ενδεχομένως να χρειαστούν 40 ή 50 δισ.
Τέλος μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων από το οποίο αναμενόταν να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ θα καθυστερήσει για μία πενταετία και θα αποφέρει τελικά 20 δισ. ευρώ λιγότερα.
Πηγή: http://www.newpost.gr/