26 Μαρ 2012

Ξανά στην Αθήνα η τρόικα με άγριες διαθέσεις - Μέτρα 11,6 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο

Ξανά στην Αθήνα η τρόικα με άγριες διαθέσεις  - Μέτρα 11,6 δισ. ευρώ έως τον ΙούνιοΜε άγριες διαθέσεις επιστρέφει σήμερα, Δευτέρα, στην Ελλάδα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας το οποίο έχει σκοπό να καθορίσει το ποια θα είναι τα επιπλέον μέτρα 11,6 δισ. ευρώ που θα ληφθούν για τη διετία 2013-2014. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι και τον Ιούνιο και ....
για άλλη μια φορά τη «νύφη» αναμένεται να πληρώσουν τα κοινωνικά επιδόματα, ο δημόσιος τομέας και οι συνταξιοδοτικές δαπάνες. 
Πιο συγκεκριμένα, τα 11,6 δισ. ευρώ αναμένεται να προκύψουν από:

· Περικοπές 6,3 δισ. ευρώ σε δαπάνες της γενικής κυβέρνησης.
· Μειώσεις 3,2 δισ. ευρώ σε κοινωνικά προγράμματα και επιδόματα.
· «Ψαλίδι» 2,1 δισ. ευρώ από τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο φορέων του δημοσίου.
Βέβαια, οι συγκεκριμένες επιβαρύνσεις δεν θα είναι και οι μοναδικές που θα κληθούν να σηκώσουν οι φορολογούμενοι, καθώς το καλοκαίρι αναμένεται εξίσου καυτό με το προηγούμενο σε ό,τι έχει να κάνει με τη λήψη επιπλέον μέτρων. Εντός του καλοκαιριού άλλωστε έρχεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο αναμένεται η μείωση ή και κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ με ταυτόχρονη κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης στα νησιά, η καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου για τα ακίνητα, η δημιουργία νέας φορολογικής κλίμακας με 4 κλιμάκια, καθώς και η αυτοτελής φορολόγηση με 20% στα έσοδα από ενοίκια και στους τόκους των καταθέσεων,. 
Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα ελέγξει ακόμα τα μέτρα 3,2 δισ. ευρώ για τις αποκλίσεις του εφετινού προϋπολογισμού, την πορεία της ανακεφελαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και τα μέτρα τα οποία έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση. 
Παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς το μνημόνιο προβλέπει ότι μέχρι και το 2014 τα έσοδα από το συγκεκριμένο τομέα θα πρέπει να φτάσουν περί τα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014. Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος, τότε θα πρέπει να ληφθούν άλλα αντισταθμιστικά μέτρα... 
Πηγή: www.eklogika.gr