7 Μαρ 2012

Περίπου 156 δισ ή 76% η προσφορά στο PSI+ - Στα 136 δισ ευρώ σε σύνολο 177,4 δις ευρώ με ISIN GR ομόλογα φέρεται ότι θα συγκεντρωθούν εθελοντικά – Αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα μέχρι αύριο σίγουρη η ενεργοποίηση των CACs και το credit event

Οι πρώτες πληροφορίες  έρχονται στην επιφάνεια όσον αφορά την έκβαση του PSI+ και την συμμετοχή στην διαδικασία προσφοράς η οποία τελειώνει αύριο Πέμπτη 9 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.
Σήμερα στις 4 ώρα Κεντρικής Ευρώπης λήγει η προθεσμία της Ελλάδος να παρατείνει την .... διαδικασία του PSI+.
Αν παρέλθει η ημερομηνία αυτή η Ελλάδα δεν θα μπορεί να παρατείνει μονομερώς την διαδικασία.
(Στην συνάντηση Παπαδήμου – Βενιζέλου το βασικό ζήτημα που συζητήθηκε ήταν το ενδεχόμενο παράτασης αλλά ο Χριστοδούλου του ΟΔΔΗΧ το διέψευσε εν συνεχεία)
Σύμφωνα με πληροφορίες που ωστόσο επισήμως δεν επιβεβαιώνονται η προσφορά στο PSI+ θα έχει την εξής συμμετοχή.
Από τα 177,4 δις ευρώ που είναι τα ISIN GR φαίνεται ότι θα συγκεντρωθούν τα 135 - 136  δις ευρώ δηλαδή 76,6%.
Από τα 18 δις ευρώ που είναι τα ομόλογα με κωδικό XS ύψους 18 δις ευρώ θα καλυφθούν τα 13,5-14  δις ευρώ ή συμμετοχή 77%.
Από τα 7,9 δις ευρώ που είναι τα δάνεια προς τον δημόσιο τομέα περίπου τα 6 ή 7 δις θα συμμετάσχουν στην προσφορά ή συμμετοχή 88,6%.

Το άθροισμα αυτών 156 δις ευρώ 76% του συνόλου των ομολόγων που εντάχθηκαν ως επιλέξιμοι τίτλοι στην διαδικασία αναδιάταξης του χρέους.

Τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν 3,2 δις ευρώ εντός και εκτός Ελλάδος δεν συμμετέχουν στην διαδικασία, απέχουν ή αρνούνται...
Με βάση έγκυρη πηγή όσο ποιο κοντά στο 75% είναι η συμμετοχή τόσο πιο βέβαιη είναι η ενεργοποίηση των CACs δηλαδή των ρητρών συλλογικής δράσης.
Όσον ποιο κοντά στο 90% βρίσκεται η συμμετοχή τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος ενεργοποίησης των CACs.
Αν την Πέμπτη με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα συμμετοχής στο PSI+ και επιβεβαιωθεί ο στόχος του 76% τότε είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθούν τα CACs και θα πληρωθούν τα CDS καθώς η ISDA θα πιστοποιήσει credit event.

Ας μιλήσουμε με ποσοστά


Τουλάχιστον τα 119 δις ευρώ σε σύνολο 177,4 δις ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα με ISIN GR που αποτελούν επιλέξιμους τίτλους θα πρέπει να συμμετάσχουν στην διαδικασία του PSI+ δηλαδή το 66,66% ώστε να δύναται το ελληνικό κράτος να ενεργοποιήσει τα CACs.

Αν δεν συγκεντρωθεί ο στόχος των 119 δις ευρώ τότε απλά η διαδικασία θα ακυρωθεί και η Ελλάδα θα προχωρήσει σε άναρχη χρεοκοπία υιοθετώντας haircut 90%.
Πάνω από 119 δις ευρώ συμμετοχής εξασφαλίζονται τα CACs και όσο πλησιάζει η συμμετοχή προς τα 177,4 δις ευρώ απομακρύνεται ο κίνδυνος ενεργοποίησης τους.
Πέραν από τα ομόλογα με ISIN GR έχουν εκδοθεί και ομόλογα αλλοδαπής με κωδικό XS τα οποία είναι 18 δις ευρώ και από αυτά θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα ¾ και βεβαίως δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους ύψους 7,9 δις ευρώ.
Είναι προφανές ότι ο κύριος όγκος των ομολόγων που βαρύνουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το παγκόσμιο σύστημα θεσμικούς και τράπεζες και βεβαίως τα φυσικά πρόσωπα είναι τα 177,4 δις ευρώ του ελληνικού χρέους που είναι ομόλογα επιλέξιμοι τίτλοι με ISIN GR δηλαδή ελληνικά ομόλογα ελληνικού δικαίου που θα αντικατασταθούν με νέα ομόλογα.
Παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν το PSI+ και το haircut στο κρατικός χρέος καλούνται να διαχειριστούν και ζημίες τουλάχιστον 6,9 δις ευρώ που προκύπτουν από 33 δάνεια και ομόλογα που χορηγήθηκαν ή εκδόθηκαν από 3 κρατικές εταιρίες ΟΣΕ, ΕΑΣ, ΟΑΣΑ.
Ο συνολικός δανεισμός αυτών των κρατικών και ταυτόχρονα χρεοκοπημένων εταιριών έφθασε στα 12,765 δις ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι ζημίες που θα υποστούν οι τράπεζες ελληνικές και ξένες αλλά και ταμεία και άλλοι επενδυτές μόνο από 3 εταιρίες του κρατικού τομέα στην Ελλάδα φθάνουν τα 6,8 δις ευρώ.
Αν σε αυτά συμπεριληφθούν και περίπου 19 με 20 δις ευρώ ζημίας από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου προκύπτει ζημία περί τα 26 δις ευρώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πέτρος Λεωτσάκος 

Περισσότερα στο www.bankingnews.gr