25 Μαρ 2012

Συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΣΤ στις 22.03.2012


Συνεδρίασε την Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 11:00 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ με κύριο θέμα τον εφαρμοστικό νόμο 4046/12 και τις επιπτώσεις στα εργασιακά και μισθολογικά δεδομένα μας.
Αντιλαμβανόμενοι έγκαιρα τις αρνητικές επιπτώσεις του προαναφερόμενου νόμου, αλλά και της αντίστοιχης πράξης τους υπουργικού συμβουλίου  είχαμε ....
ζητήσει σαν παράταξη, (διαβάστε εδώ)  από τις 29 Φεβρουαρίου, να συνεδριάσει το ΔΣ της ΠΟΣΤ, για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα θέματα που συμπεριλαμβάνει ο νόμος και μας αφορούν. Δηλαδή, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της κατάργησης της μονιμότητας, της κατάργησης των μισθολογικών ωριμάνσεων και της κατάργησης των  επιδομάτων (γάμου κλπ).

Ο ισοπεδωτικός νόμος 4046/12 πέραν των όσων αρνητικών συμπεριλαμβάνει, αφήνει ένα παράθυρο μέχρι τις 14/5/2012 να γίνουν διαπραγματεύσεις εργαζομένων – εργοδοτών και να υπογραφούν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας που πιθανά να περισώσουν κάποιες  κατακτήσεις των εργαζόμενων.
Δυστυχώς στο χρονικό διάστημα μέχρι τις 14/5/2012, όλα δείχνουν πως θα μεσολαβήσει και η προεκλογική περίοδος, μια ουσιαστικά νεκρή περίοδος για διαπραγματεύσεις και υπογραφή συλλογικής σύμβασης, αφού μετά την διάλυση της βουλής όλα σταματούν.

Εκδηλώσαμε λοιπόν την αγωνία μας με την επιστολή μας προς την ΠΟΣΤ  για να προχωρήσουν οι διαδικασίες υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης έγκαιρα. Πέρασαν  είκοσι και πλέον ημέρες για να ευαισθητοποιηθεί η πλειοψηφία της ΠΟΣΤ και να αποφασίσει να συγκαλέσει το ΔΣ, στενεύοντας επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια, αφού ουσιαστικά όλα δείχνουν πως σε δύο εβδομάδες διαλύεται η βουλή.

Αλλά και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου η εισήγηση δεν ήταν η αναμενόμενη. Χωρίς αποφασιστικότητα και στο πλαίσιο του γνωστού εφησυχασμού, που ζούμε δύο χρόνια τώρα, που συνεχώς η ηγεσία της ΠΟΣΤ μας καθησυχάζει και εμείς δεν προλαβαίνουμε να μετράμε περικοπές.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. μας ενημέρωσε πως είμαστε κατοχυρωμένοι, αφού είναι σε ισχύ η κοινή συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2010 και ανέφερε πως συνεχίζουν να ισχύουν οι όροι των παλαιότερων συλλογικών συμβάσεων  και πως, προβληματίζεται αν θα πρέπει να υπογράψουμε τώρα  νέα συλλογική σύμβαση, ή αργότερα.

Η θέση όλων των άλλων παρατάξεων (ΔΑΚΕ, ΠΑΚ, Νέα Δημοκρατική ΑΚΕ) ήταν πως πρέπει να υπογράψουμε τώρα συλλογική σύμβαση για να κατοχυρώσουμε τους σημερινούς μισθούς μας. Μάλιστα ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω προτείνοντας πως προκειμένου να υπογράψουμε νέα συλλογική σύμβαση είναι διατεθειμένος να χάσουμε και ένα 2% από τις σημερινές αποδοχές, ή να αυξήσουμε το ωράριο εργασίας από 7:40 σε 8 ώρες.
Άποψη η οποία προβλημάτισε  και τον γραμματέα της εκτελεστικής, ο οποίος όταν μίλησε ανάφερε πως θα πρέπει να αποφασίσουμε αν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε κάτι (πχ οκτάωρο) προκειμένου να υπογράψουμε νέα σύμβαση.
Δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει συζητήσεις μέχρι σήμερα με την Διοίκηση, αλλά όπως τοποθετήθηκαν οι δύο παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), για το τι είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε, μας προβληματίζει.

Εμείς στην τοποθέτηση του εκπροσώπου μας, αναφέραμε πως δεν είναι τίποτα σίγουρο και δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση, αφού απέναντι μας έχουμε αφερέγγυους που δεν πρέπει να τους έχουμε καμιά εμπιστοσύνη και δεν μπορούμε να δεχτούμε πως είμαστε κατοχυρωμένοι από τη κοινή συμφωνία του 2010.
Θα την σεβαστούν τόσο και θα έχει τόση ισχύ, όση είχαν και οι συλλογικές συμβάσεις μέσω των οποίων υποτίθεται ήταν διασφαλισμένοι οι μισθοί μας και που εν μία νυκτί ισοπεδώθηκαν.
Γιαυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε αφενός, τη δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος και αφετέρου, το γεγονός πως βρισκόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο και να υπογράψουμε άμεσα νέα συλλογική σύμβαση, κατοχυρώνοντας τις σημερινές αποδοχές μας, χωρίς τα τερτίπια,  για το τι θα μας ζητήσουν και τι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε.
Είναι ποτέ δυνατόν να πηγαίνει κάποιος σε διαπραγμάτευση και να έχει δεδομένο από πριν πως πρέπει να δώσει κάτι.
Πάντα ζητάς δώδεκα, όταν θέλεις να πάρεις δέκα.
Αν θέλεις τα δέκα, δεν ξεκινάς την διαπραγμάτευση διεκδικώντας τα εννέα, γιατί τότε θα μείνεις με τα οκτώ.
Είναι τουλάχιστον παράδοξο και αντιφατικό να ακολουθείς τέτοια διαπραγματευτική τακτική.

Η ΠΑΚ ΕΛΤΑ ήταν η μόνη παράταξη που έκανε συγκεκριμένη πρόταση, προκειμένου να σωθεί το επίδομα γάμου.
Προτείναμε, το επίδομα γάμου, αλλά και το επίδομα εκμετάλλευσης να προστεθούν στο μισθολογικό κλιμάκιο, με παράλληλη μείωση του κλιμακίου με αντίστοιχο  ποσό από τις κρατήσεις των νόμων 3833 και 4024 (που αναγράφονται στη μισθοδοσία μας σε άλλο σημείο), ώστε το κλιμάκιο να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα, αλλά μέσα σ’ αυτό θα συμπεριλαμβάνονται τα δύο επιδόματα, ώστε να μη περικοπούν στη συνέχεια.

Μετά τις τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων, αλλά και όσων μελών του ΔΣ μίλησαν, ο πρόεδρος της εκτελεστικής φάνηκε να πείθεται πως, πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης τώρα και όχι αργότερα.
Και έτσι πάρθηκε ομόφωνη απόφαση να γίνουν διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουμε σε υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Βέβαια τα χρονικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά και τα πράγματα είναι δύσκολα αφού άφησαν να περάσουν τέσσερις εβδομάδες άπρακτες.

Στο άλλο μεγάλο θέμα της κατάργησης της μονιμότητας, έγινε απλά μια αναφορά στην εισήγηση, χωρίς την παραμικρή διάθεση αντίδρασης.
Από μέρους μας, όχι μόνο για την κατάργηση της μονιμότητας, αλλά για τις συνεχόμενες ήττες των τελευταίων δύο ετών, σχολιάσαμε πως έχουμε γίνει συνδικάτο αναμνήσεων, που καθημερινά καταγράφοντας όσα χάνουμε, αναπολούμε τις καλές ημέρες που χάσαμε. Η μόνη ασχολία του συνδικάτου είναι πλέον η καταγραφή των απωλειών μας.
Τελικά διαπιστώνουμε πως στα υψηλά κλιμάκια δεν υπήρξαν ποτέ πραγματικοί συνδικαλιστές – εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Υπήρξαν μόνο κομματικά στελέχη ενδεδυμένα τον μανδύα του συνδικαλιστή, που αφού ολοκλήρωναν την συνδικαλιστική αποστολή τους, προωθούνταν  στο κοινοβούλιο και έδειχναν τον πραγματικό εαυτό τους.
Είναι δυνατόν για το θέμα της κατάργησης της μονιμότητας, να μας απασχολεί με ποιο τρόπο θα απολύονται οι Συνάδελφοι (τι ποσοστό κάθε μήνα, κλπ) και όχι να αγωνιστούμε να αποτρέψουμε την κατάργηση της;

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως:
Η οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο Οργανισμός σήμερα, με τη δουλειά και τον τζίρο του συνεχώς να μειώνεται.
Αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της εκτελεστικής πως τους δύο πρώτους μήνες του έτους ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 13%.
Εκ μέρους μας, σχετικά με το θέμα, παρατηρήσαμε πως είναι τουλάχιστον αντιφατικό να έχουμε τόση μεγάλη πτώση τζίρου και την ίδια στιγμή η Διοίκηση να απαιτεί επίτευξη υψηλότερων στόχων από τους Συναδέλφους που κατέχουν θέσεις ευθύνης.
Με τον τζίρο να μειώνεται, πως είναι δυνατόν τα συμβόλαια στόχων που καλούνται να υπογράψουν οι Συνάδελφοι προϊστάμενοι είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι!!!!

Για το θέμα του "κουρέματος' των ομολόγων, ο πρόεδρος της εκτελεστικής μας διαβεβαίωσε πως δεν υπαρχει πρόβλημα με τα αποθεματικά του ΤΕΑ ΕΛΤΑ

Για το πρόγραμμα διακοπών.
Αποφασίστηκε να συνεχιστεί όπως και πέρυσι με επιδότηση από  το συνδικάτο.
Συμφωνήσαμε και εμείς, αρκεί να γίνουν όλα με διαφάνεια και διαδικασία προσφορών καλύτερης τιμής από τα ενδιαφερόμενα ξενοδοχεία.

Για τις ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ.
Επιτέλους όλες οι παρατάξεις αποδέχτηκαν την διαχρονική θέση της παράταξης μας, αλλά και της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» πως οι ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ πρέπει να επανέλθουν στη μητρική. Έχουν περάσει δέκα και πλέον χρόνια από την ίδρυση της θυγατρικής (ήταν της μόδας τότε η δημιουργία θυγατρικών εταιριών) και παραμένει καθηλωμένη σε πολύ μικρά ποσοστά της αγοράς των Ταχυμεταφορών. Αποφασίσαμε να αγωνιστούμε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, νομικά κυρίως, για να συγχωνευθεί η θυγατρική και πάλι με τα ΕΛΤΑ.

Αναφορά έγινε και στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, που σύμφωνα με την εισήγηση, μάλλον είναι θετική εξέλιξη, όπως και η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ.
Είδομεν!!!

Το κερασάκι στη τούρτα στη τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΤ, αποτέλεσε η πρόταση του προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής για δημιουργία τομέα ενημέρωσης για ασφαλιστικά θέματα και η πρόσληψη ικανού και έμπειρου συνεργάτη, που θα ενημερώνει τους Συναδέλφους σε συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά θέματα.
Γιαυτό το θέμα επειδή είναι περίεργο και έχει πολύ παρασκήνιο θα σας ενημερώσουμε με νέα ανάρτηση μας.