Oι Έλληνες έχασαν διπλάσια ποσοστό εισοδήματος σε σχέση με τους
Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς. Στη συγκεκριμένη παραδοχή προχώρησε το
μεσημέρι στο Ζάππειο, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης ( Τask Force) για
την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη τύπου με
αφορμή την...
υποβολή της δεύτερης έκθεσης προόδου για την στήριξη που
παρέχει η ΕΕ στην Ελλάδα.Ο κ. Ράιχενμπαχ πρόσθεσε, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή φτωχότερες χώρες συνδράμουν με οικονομική βοήθεια την Ελλάδα - "και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αναλογιστούμε" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση σχετίζεται με το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το οποίο είναι σαφώς μεγαλύτερο συγκριτικά προς άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
O επικεφαλής της Task Force, πάντως, συνόδευσε την δεύτερη τριμηνιαία έκθεση προόδου με «καρότο» τα 16 δισ. ευρώ που ουσιαστικά "χαρίζει" στην Ελλάδα η ΕΕ ως το 2015, αλλά και με αυστηρές προειδοποιήσεις πως μπορεί η χώρα να κληθεί να επιστρέψει και 3 δισ. στα κοινοτικά ταμεία από προγράμματα που κατασπαταλήθηκαν
Ο κ.Ράιχενμπαχ προανήγγειλε μεγάλα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και άμεσα 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία επειγόντως χρειάζεται η αγορά –όπως προέκυψε και από τη συνάντηση που είχε νωρίτερα για αυτά τα θέματα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ.Βασίλη Κορκίδη. Η ΕΕ «θα βάλει πλάτη» όμως και για να δώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα 2 δισ. ευρώ, που θα «πέσουν» μέσω των τραπεζών στην εγχώρια αγορά.
Χάρη στην ειδική τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, το ποσοστό συγχρηματοδότησης που καλύπτει η ΕΕ (το οποίο είχε ήδη αυξηθεί ήδη από το 2010 σε 85% για τα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα) αυξήθηκε και κατά επιπλέον 10%. Για κάθε 100 ευρώ δηλαδή δαπάνης ενός έργου ή ενός προγράμματος, η Ελλάδα βάζει μόνο τα 5.
Και έτσι όμως, με βάση τις αιτήσεις πληρωμών που υπέβαλε η ελληνική πλευρά, από τα 20,4 δισ. ευρώ που της αναλογούν για την περίοδο 2007-2013, έχει απορροφήσει (ως προκαταβολές επί το πλείστον και χωρίς στην πραγματικότητα να «τρέξουν» τα έργα) μόλις το 33% ως τώρα. Απομένουν δηλαδή σχεδόν 14 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του προγράμματος (πρακτικά το 2015) και μαζί με τα 2 δισ. από την ΕΤΕπ μπορούν να φτάσουν στα 16 δισ. ευρώ.
Έμφαση δίνει στον κατάλογο των 181 έργων άμεσης προτεραιότητας, με σημαντικό δυνητικά αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την απασχόληση, που αντιπροσωπεύουν το 56% της διαθέσιμης χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Εκεί θα δώσει βάρος με εντατική παρακολούθηση και ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως τονίζεται στην έκθεση «καθώς η Ελλάδα εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο οικονομικής ύφεσης και η ανεργία ανέρχεται σε πρωτοφανή επίπεδα, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να αξιοποιηθεί όλο το δυναμικό των κονδυλίων». Για να μη χάνει πια τα χρήματα αυτά η χώρα μας, οι προσπάθειες στοχεύου στην ταχύτερη ανάληψη των κονδυλίων μέσω της αποτελεσματικότερης υλοποίησης των έργων.
Η έκθεση επισημαίνει ότι παρά τις κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν στις τράπεζες, η ρευστότητα δεν φτάνει στις επιχειρήσεις. Κανονικά οι κοινοτικοί μηχανισμοί έπρεπε να διοχετεύσουν έως 1,3 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων προς ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Ήδη ερευνώνται λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων
αυτών, και καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία νέων μηχανισμών παροχής εγγυήσεων, με στόχο την αύξηση της ροής χρήματος και δανείων προς τις ΜΜΕ μέσα στο 2012.
«Τσιμέντο να γίνει»
Παρότι πάντως για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε η δυσκολία που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση να κινήσει ακόμα και τα έργα των αυτοκινητοδρόμων (που αποσπούσαν παραδοσιακά την μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων τις τελευταίες δεκαετίες), η Ομάδα Δράσης της ΕΕ αποδέχεται και πάλι «τσιμέντο να γίνουν» δισεκατομμύρια επιδοτήσεων, καταβάλλονται προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα τεχνικά και οικονομικά εμπόδια για τα έργα παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων.Ο κ.Ράιχνεμπαχ κρούει όμως και τον κώδωνα του κινδύνου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί 8724 έργα (!) της περιόδου 2000-2006 «με κίνδυνο να ανακτηθεί μέγιστο ποσό περίπου 3 δισ. ευρώ από πληρωμές για όλα τα έργα».
Ζητά μια πρώτη ομάδα έργων (περίπου τα 4.500 από αυτά) να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2012, ενώ μια δεύτερη ομάδα προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2013. Για τα πρώτα έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012
ειδικό κονδύλι, αλλά οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την εξέταση της δεύτερης ομάδας έργων μέχρι τα μέσα Μαρτίου, εξοκοικονομώντας άλλα 230 εκατ. ευρώ, για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ελέγχει σε τριμηνιαία βάση από κοινού με τις ελληνικές αρχές την πρόοδο των έργων προτεραιότητας. Θα εστιάζει σε έργα που παρουσιάζουν καθυστερήσεις και θα προτείνει μέτρα για την επιτάχυνσή τους.
Τα σημαντικότερα έργα από πλευράς μεγέθους και επιπτώσεων είναι οι παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, οι εργασίες
κατασκευής των οποίων έχουν διακοπεί σε 4 μεγάλα έργα λόγω της οικονομικής κρίσης, γεγονός που είχε αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα, την κυκλοφορία και τη χρηματοδότηση των έργων.
Η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα σήμαινε σύμφωνα με εκτιμήσεις 30.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης και θα συνέβαλλε στην τόνωση των επενδύσεων και της απασχόλησης που είναι τόσο απαραίτητη.
Τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων μπορούν επίσης να συμβάλουν σημαντικά στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην ανάπτυξη ειδικών οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ θα διευκολύνει για να μην πληρώνει πια νέα πρόστιμα η χώρα μας για παράνομες χωματερές και άλλες περιβαλλοντικές παραβάσεις.
Ιδαίτερα σημαντικό θεωρείται το χρηματοδοτούμενο έργο περί «κοινωνικής οικονομίας», που συμβάλλει στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης και στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.