14 Μαρ 2012

«Μεσαίωνας»: Απλήρωτοι 400.000 εργαζόμενοι!!

Ο εργασιακός «μεσαίωνας» είναι εδώ και ρίχνει βαριά τη σκιά του στην Ελλάδα των μνημονίων και της ανέχειας.
Δεν είναι μόνο, που μειώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κατά 22%, δεν είναι μόνο που οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας θα αμείβονται με 510 ευρώ.
Είναι και το γεγονός ότι, οι εργαζόμενοι που ....

σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνουν αποδοχές-πείνας καθυστερούν και να πληρωθούν.

Σύμφωνα με τα πλέον επίσημα στοιχεία, 400.000 εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι τον προηγούμενο μήνα!   


Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το χρονικό διάστημα, που οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται για την εργασία τους, αγγίζει τους έξι μήνες!!! 


Την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη επικράτηση των ατομικών συμβάσεων, με τον εργοδότη βέβαια να έχει το «πάνω χέρι», καθώς ο εργαζόμενος θα «διαπραγματεύεται» υπό τη Δαμόκλειο Σπάθη της… ανεργίας.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι συμβάσεις που έχουν λήξει έως τις 14 Αυγούστου του 2011, έχουν μετατραπεί ήδη σε ατομικές προκειμένου να συντελεστεί μείωση μισθού.


Ωστόσο, για τις συμβάσεις που λήγουν στις 15 Μαΐου 2012, η μείωση στους μισθούς αναμένεται να γίνεται με διευθυντικό δικαίωμα, αλλά αυτό εάν ο εργαζόμενος αμείβεται με υψηλότερο μισθό από αυτές που προβλέπει το κλιμάκιο του.


Την ίδια ώρα συνεχίζουν να «αιμορραγούν» τα ασφαλιστικά ταμεία, που αφού «αποψιλώθηκαν» λόγω ανεργίας και «κουρεύτηκαν» λόγω PSI, τώρα βλέπουν τις ήδη διογκωμένες απώλειές τους να διευρύνονται.


Εν τω μεταξύ αλλαγές στο εφάπαξ προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης. 


Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται ρύθμιση, με την οποία οι δικαιούχοι εφάπαξ που είναι ταυτόχρονα και δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε συμψηφισμό μέρους ή ολόκληρου του ποσού με το δάνειό τους. Η ένταξη των δικαιούχων στη ρύθμιση θα είναι προαιρετική.


Σε ότι αφορά ασφαλιστικούς οργανισμούς που χορηγούν εφάπαξ αλλά παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα, εξετάζεται η καθιέρωση μεγαλύτερης εισφοράς, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα λαμβάνουν με τη συνταξιοδότησή τους το 40% του εφάπαξ που δικαιούνται και το υπόλοιπο μετά δυο χρόνια.

Πηγή: briefingnews.gr