6 Μαρ 2012

«Άλμα» της ύφεσης στο 7%, σύσκεψη για ιδιωτικά έργα και ΕΣΠΑ με στόχο την ανάπτυξη

«Άλμα» της ύφεσης στο 7%, σύσκεψη για ιδιωτικά έργα και  ΕΣΠΑ με στόχο την ανάπτυξη, ποια επενδυτικά έργα εγκρίθηκαν και πρόκειται να  υλοποιηθούνΣτο 7% εκτινάχθηκε η ύφεση στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat . Αντιθέτως στην ευρωζώνη κατά το ίδιο χρονικό διάστηκε  σημειώθηκε ανάπτυξη 0,7% και στις 27 χώρες της Ε.Ε, ανάπτυξη 0,9%. Στη Λιθουανία σημειώθηκε η υψηλότερη ανάπτυξη ....
(+5,4%) στη Λετονία (+5,3%) και στην Πολωνία (+4,3%). Ύφεση εκτός από την Ελλάδα σημείωσαν η Πορτογαλία (-2,7%), η Σλοβενία (-1,5%), η Ολλανδία (-0,7%) η Ιταλία και η Κύπρος (από -0,5%).
Σύσκεψη με θέμα την ύφεση και την αντιμετώπισή της πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία  υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και κυρίαρχο  θέμα η απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ  και η ολοκλήρωση προγραμμάτων και έργων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη διυπουργική σύσκεψη αποφασίστηκε ότι «ξεπαγώνουν»  επτά ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι επενδυτικοί φάκελοι, ενώ αποφασίστηκε να διεκπεραιωθούν και τα γραφειοκρατικά ζητήματα μέσα από τις ταχείς διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με τη μέριμνα της Invest in Greece.
Στο πλαίσιο της υπαγωγής των έξι επενδύσεων στο fast track, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε:
«Τα έργα αυτά πρόκειται να διεκπεραιωθούν μέσα από γρήγορες και απλές διαδικασίες, με τη μέριμνα του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Invest in Greece και της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων. Τα οφέλη για τη χώρα μας από τις επενδύσεις αυτές θα είναι πολλαπλασιαστικά, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και συνολικά για την Ελλάδα, από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και συνολικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας".
Τα εγκεκριμένα επενδυτικά έργα είναι τα εξής:
  1. Επένδυση στο μεταλλευτικό κλάδο για την αξιοποίηση κοιτάσματος χρυσού εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων στο Νομό Έβρου (Δ. Αλεξανδρούπολης) για την οποία έχει ήδη εκδοθεί η εγκριτική πράξη του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θετική γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού από την εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Β.M.E. Ο προυπολογισμός είναι 128,960 εκ. ευρώ.
  2. Ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα από την εταιρεία Elica Group με προϋπολογισμού 1,99 δισ ευρώ.
  3. Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 μεγαβάτ στη θέση Φουρνιά, Δ. Σητείας, Ν. Λασιθίου Κρήτης από την εταιρεία SOLAR POWER PLANT LASSITHI EPE με προϋπολογιαμό 268 εκ. ευρώ.
  4. Κατασκευή 12 φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 166,142 μεγαβάτ στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας από την εταιρεία Spes Solaris - Solar Concept A.E με προϋπολογισμό 332,284 εκ. ευρώ.
  5. Αντλησοταμιευτικά συστήματα αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας, ισχύος 587 μεγαβάτ, στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου του Δ. Αμφιλοχίας, Αιτωλοακαρνανίας, με δύο άνω ταμιευτήρες "Αγ. Γεωργίου" και "Πύργου" από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε. προϋπολογισμού 501.830.000 ευρώ.
  6. Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) Κρήτης, με ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών, ισχύος 1.077 μεγαβάτ, και διασύνδεση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε. με προϋπολογισμό 2,46 δισ ευρώ.
 Πηγή:  http://www.eklogika.gr/