14 Μαρ 2012

Συναγερμός στις τράπεζες λόγω διαζυγίου και Τρ. Κύπρου

«Κόκκινος» συναγερμός σήμανε στα τραπεζικά επιτελεία, όχι μόνο γιατί χάλασε η συμφωνία μεταξύ Alpha Bank- Εurobank, αλλά διότι η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου λήγει σε 5 ημέρες και η μετοχή της παραμένει… ακούνητη....

Συγκεκριμένα, η μετοχή βρίσκεται ένα λεπτό πιο πάνω από την προσφερόμενη τιμή της αύξησης κεφαλαίου ( 2 νέες ανά 3 παλαιές με 0,50 έκαστη και 1 δωρεάν ) κι αυτό δημιουργεί ανησυχίες για την επιτυχία της έκδοσης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση έχει καλυφθεί κατά 60% και η αγορά θεωρεί ότι τελικώς, το εγχείρημα της διοίκησης του κ. Α. Ηλιάδη θα στεφθεί στο τέλος από επιτυχία.  


Μεγαλύτερο άγχος  και από την ίδια την Τράπεζα Κύπρου έχουν οι υπόλοιποι  τραπεζίτες  διότι την τωρινή περίοδο μια αποτυχία θα ηχήσει αρνητικά στα αυτιά των ξένων επενδυτών που αρχίζουν διστακτικά να επανακάμπτουν στην ελληνική αγορά.

Γιατί ανησυχούν
Οι τραπεζίτες οι οποίοι έχουν να πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου επιδιώκουν η αγορά να κινηθεί σε ένα θετικό momentum αξιοπιστίας.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι συγκεκριμένα :

  1. Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου δεν απέδωσε μέχρι σήμερα και αυτό είναι αντικίνητρο για όποιον θέλει να συμμετάσχει.
  2. Η διάλυση της συμφωνίας μεταξύ Eurobank- Alpha Bank συνοδεύθηκε και από υπαινιγμούς εκατέρωθεν που δημοσιεύτηκαν σε  διάφορα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές «το ξεκατίνιασμα μεταξύ τραπεζών μόνο καλό δεν κάνει στην αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών. Κανένας ξένος επενδυτής δεν θα θελήσει να ποντάρει στις ελληνικές τράπεζες όταν υπάρχει μεταξύ τους διαμάχη – ιδιαίτερα για τις ζημιές του ενός και του άλλου
  3.  Αρκετές τράπεζες επιχειρούν να προσεγγίσουν επενδυτές. Όταν οι τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου απέτυχαν διότι οι ξένοι είδαν ότι οι τράπεζες χρησιμοποίησαν αλλού τα κεφάλαια- σήμερα έχουν περισσότερους λόγους να ανησυχούν. Μ άλλα λόγια δεν υφίσταται η έξωθεν καλή μαρτυρία και για να «κτιστεί» θα χρειαστεί αρκετό διάστημα.      
Πηγή:http://www.protothema.gr