12 Μαρ 2012

Ποια είναι η πλουσιότερη χώρα στον πλανήτη;

Τι καθορίζει το ΑΕΠ μιας χώρας και πόσο ισότιμα είναι κατανεμημένος ο πλούτος, σύμφωνα με το Forbes
Το Κατάρ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του περιοδικού Forbes με τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη. Το Εμιράτο του Περσικού Κόλπου με πληθυσμό 1,7 εκατομμύρια κατοίκους, είναι το πλουσιότερο κράτος ανά κεφαλή, χάρη στα πλούσια αποθέματά του σε πετρέλαιο και ....
φυσικό αέριο.
Στη δεύτερη θέση της ίδιας λίστας είναι το μικρό μεν πλούσιο δε Λουξεμβούργο, με ΑΕΠ ανά κεφαλή που φτάνει τα 81.000 δολάρια. Ακολουθεί η Σιγκαπούρη, που πρωτοστατεί στον τομέα της τεχνολογίας, τις κατασκευές και τα χρηματοοικονομικά, με εισόδημα 56.700 δολάρια ανά κάτοικο.
Για την κατάταξή αυτή το Forbes κατέγραψε το ΑΕΠ ανά κεφαλή σε 182 κράτη, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2010, τα οποία και θεωρούνται τα πιο πρόσφατα και αξιόπιστα, όπως αναφέρεται.
«Είναι ουσιαστικά ο μόνος τρόπος να συγκρίνουμε το ΑΕΠ ανάμεσα σε διάφορες χώρες», σημειώνει ο Λούκα Κλεμέντι, αναλυτής οικονομικών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Leonard N. Stern School of Business της Νέας Υόρκης. «Επίσης, σε κάποιες χώρες ο πλούτος είναι μοιρασμένος κατά ίσο ποσοστό, ενώ σε άλλες υπάρχει μεγάλη ανισότητα σε αυτό», συμπληρώνει. «Στο Κατάρ για παράδειγμα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε μεγάλη φτώχεια».
Όπως το Κατάρ, και άλλες χώρες της λίστας εξαρτώνται από τους φυσικούς τους πόρους για να γεμίσουν το ταμείο τους...  Στην Νορβηγία για παράδειγμα, το πετρέλαιο αναλογεί σχεδόν στο μισό των εξαγωγών και το κατά κεφαλήν εισόδημα υπολογίζεται στα 53.000 δολάρια, κατατάσσοντας τη χώρα τέταρτη στη λίστα.
Ποιες χώρες όμως είναι οι φτωχότερες; Πρόκειται για τρεις οικονομικά και πολιτικά ασταθείς αφρικανικές χώρες: το Μπουρούντι, η Λιβερία και το Κογκό, όπου το ακαθάριστο κατά κεφαλήν εισόδημα υπολογίζεται σε 400, 386 και 312 δολάρια, αντίστοιχα, καταλήγει το Forbes. 
Πηγή: 24h.gr