5 Μαρ 2012

Βενιζέλος: "Αγώνας για να ξανακερδίσουμε την εθνική υπερηφάνεια και απελευθέρωση"

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών
Έκκληση στους πολίτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες έκανε ο υπουργός των Οικονομικών σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Ant1. "Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν φύγει παραπάνω από 65 δισ, τώρα φτάσαμε τα 70 δισ ευρώ, δυστυχώς", είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνοντας ...
ότι "το ακόμη τραγικότερο είναι ότι απ' αυτά τα 70 δισ.ευρώ μόνο 16 έχουμε βρει να φεύγουν με εμβάσματα στο εξωτερικό".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι μέρος των χρημάτων αυτών χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν φόροι, επισήμανε ωστόσο ότι "πολλά δισ. είναι στα σπίτια, στα στρώματα και στα σεντούκια" και υπογράμμισε ότι "έχει σημασία να ενθαρρύνουμε το κίνημα επιστροφής των καταθέσεων για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις". Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τώρα που το τραπεζικό σύστημα με το PSI γίνεται ισχυρό, επανακεφαλαιοποιείται, "έχει πολύ μεγάλη σημασία το πρόγραμμα επιστροφής των καταθέσεων".

"Στόχος είναι να γίνουμε σαν τη Γαλλία και τη Γερμανία ή σαν την Εσθονία; Γιατί αν είναι στόχος να γίνουμε σαν την Εσθονία τα καταφέρατε..." παρατήρησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης. "Όχι δεν τα καταφέραμε, δεν τα καταφέραμε", απάντησε χαμογελώντας ο υπουργός των Οικονομικών και υποστήριξε ότι το μεγάλο παράδειγμα είναι η Γερμανία που έκανε επί κυβέρνησης Σρέντερ το πρόγραμμα της μείωσης των μισθών με αποτέλεσμα να κατακτήσει μια πολύ μεγάλη ανταγωνιστικότητα σήμερα. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν "τι σημαίνει να σε δανείζει η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σλοβενία" και ανέφερε όσα είπε στο τελευταίο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας ο οποίος παρατήρησε ότι η χώρα του δανείζει την Ελλάδα όμως ο μέσος μισθός στην πρώην σοβιετική δημοκρατία είναι μόλις 180 ευρώ...

Κληθείς να αιτιολογήσει την μείωση μισθών και συντάξεων ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι "οι εταίροι μας ασκούν μια πίεση να γίνουν πολλά πράγματα σε πολύ μικρό διάστημα και αυτό επιτείνει την ύφεση, αλλά αυτοί πληρώνουν....", συμπληρώνοντας ότι "αν δεν υπήρχε το πρόγραμμα θα έπρεπε αύριο το πρωί να ζήσουμε με όσα εισπράττουμε και αυτό θα σήμαινε δαρματική μείωση μισθών και συντάξεων".

Συνεχίζοντας είπε ότι "η αντίληψη που επικρατεί σ' αυτές τις χώρες και θέλουν να την επιβάλλουν και στην Ελλάδα είναι ότι με την μείωση των μισθών θα μειωθεί και η ανεργία. Η ανεργία στους νέους μέχρι 25 ετών είναι 48% είπε", ενώ για την προσπάθεια μείωσης των εξόδων του δημοσίου παρατήρησε ότι "το μεγάλο τμήμα των δαπανών είναι μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις και προνοιακά επιδόματα", ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα τελευταία χρόνια οι μέσεις αποδοχές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 120%, ενώ -όπως είπε ο κ. Βενιζέλος- στη Γερμανία η αντίστοιχη αύξηση ήταν μόλις 25%.

"Η χώρα οδηγήθηκε σε μία ήττα και τώρα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να την απαλευεθερώσουμε. Ο αγώνας είναι για να ξανακερδίσουμε την εθνική υπερηφάνεια και απελευθέρωση", επισήμανε ο υπουργός των Οικονομικών.

Υπεραμύνθηκε των χειρισμών του λέγοντας ότι "εμείς διαπραγματευόμαστε πολιτικά με τους δανειστές μας τους όρους της δανειακής συμφωνίας". Οπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος οι ευρωπαίοι εταίροι ζητούν να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την συμπίεση των τιμών. "Δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μετά από 5 χρόνια ύφεσης εξακολουθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να είναι τόσο ελλειμματικό. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα τμήμα της οικονομίας που δεν το συλλαμβάνεις, είναι μια παραοικονομία πολύ καλά ελισσόμενη", εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.


Χαράτσια και ΔΕΗ


"Η ΔΕΗ δεν κόβει το ρεύμα σε κανέναν και δεν έκοψε το ρεύμα σε κανέναν" τόνισε ο υπουργός των Οικονομικών στην ίδια συνέντευξη, ενώ προανήγγειλε ότι το δημόσιο θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.


"Οι πολίτες σε ποσοστό 82% συμμορφώθηκαν με την καταβολή του τέλους. Η χώρα είναι σε κατάσταση ανάγκης και πρέπει να χρησιμοποιούμε παράπλευρους μηχανισμούς για να εισπράττουμε τα έσοδα", πρόσθεσε και εξήγησε ότι "η ΔΕΗ, ως παράπλευρος μηχανισμός, βοήθησε να έχουμε σημαντικά έσοδα".  


Απαντώντας στο ερώτημα αν με τους συνεχείς φόρους στα ακίνητα απαξιώνεται η περιουσία των Ελλήνων, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ενώ "το δημόσιο χρέος είναι τώρα 170% του ΑΕΠ, οι περιουσίες των Ελλήνων που είναι επενδεδυμένες στα ακίνητα ξεπερνούν το 400% του ΑΕΠ".

"Ο ιδρώτας των Ελλήνων είναι επενδεδυμένος στα ακίνητα" συνέχισε επισημαίνοντας : "Σώζουμε και την αξία της ακίνητης περιουσίας" κι αυτό διότι όπως επιχειρηματολόγησε ο υπουργός των Οικονομικών "αν λόγω της οικονομικής κρίσης, επειδή δεν μπορούμε να έχουμε τα έσοδα που χρειαζόμαστε οδηγήσουμε σε ακύρωση την ακίνητη περιουσία θα χάσουν όλοι τις περιουσίες τους". Άρα, συμπέρανε "έχει πολύ μεγάλη σημασία να διασώσουμε τη χώρα γιατί έτσι θα διασώσουμε την αξία της ακίνητης περιουσίας".


Αναφερόμενος στην προσπάθεια συγκέντρωσης των ληξιπρόθεσμων εσόδων τόνισε ότι "πριν τις εκλογές του 2004 ο Κώστας Καραμανλής έλεγε ότι υπάρχουν 32 δισ.ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ΠΑΣΟΚ έλεγε το 2009 υπάρχουν 42 δισ.ευρώ, θα λύσουμε το πρόβλημα της χώρας". Για τον κ. Βενιζέλο, τα 30  από τα 42 δισ. ευρώ τα οφείλουν περίπου 6.000 επιχειρήσεις και 5.000 φυσικά πρόσωπα, ενώ "πίσω από τους περισσότερους μεγαλοοφειλέτες υπάρχει μια φούσκα".

Πώς συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρέη και γιατί δεν μπόρεσε το δημόσιο να εισπράξει; "Καθαρά λόγια, τους άφησε η φορολογική διοίκηση, το κράτος και η αδράνειά του", απάντησε ο κ. Βενιζέλος και ισχυρίστηκε ότι "αποτέλεσμα υπάρχει και θα υπάρξει γιατί αυτά λειτουργούν και παραδειγματικά"

Ο υπουργός των Οικονομικών επισήμανε ότι "δεν μπορεί ο μηχανισμός μόνος του, ο δημόσιος οργανισμός" να συγκεντρώσει τα έσοδα και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμπράξουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Εκλογές και πιθανές συνεργασίες


"Αυτό που κάνω τους τελευταίους μήνες στο υπουργείο Οικονομικών είναι ό,τι σημαντικότερο μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για την πατρίδα του", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.  


Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές σημείωσε ότι "η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη" και πρόσθεσε: "Όλοι έχουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης να οδηγηθεί η χώρα εκεί που πρέπει. Ο πολίτης με την ψήφο του και τελικά ο ελληνικός λαός ως ένα σύνολο θα μας πει πώς θέλει να κυβερνηθεί η χώρα".

Ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να προειδοποιήσει ότι "η χώρα πρέπει να μείνει ευρωπαϊκή και να σωθεί - όλα τα άλλα είναι περιπέτειες με απρόβλεπτες συνέπειες" και επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όσους λένε "εκ του ασφαλούς διάφορα αυθαίρετα και αόριστα πράγματα όπως για παράδειγμα ναι στην Ευρώπη αλλά όχι στο πρόγραμμα".

Σχολιάζοντας την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να προσεγγίσει η ΝΔ ποσοστά που θα του επιτρέψουν να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο υπουργός των Οικονομικών έκανε μια τοποθέτηση που θα προκαλέσει αίσθηση. "Και το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να το πει αυτό", είπε ο κ. Βενιζέλος συμπληρώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί με βάση τη νέα του ηγεσία, με βάση των ειλικρίνεια των πολιτικών του λόγων και κοιτώντας τον ελληνικό λαό στα μάτια". Αν και ξεκαθάρσε ότι έχει πλήρη εικόνα των πολύ χαμηλών ποσοστών που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι "έχουμε δημοκρατία των εκλογών και όχι δημοκρατία των δημοσκόπων".

 
"Τα πράγματα δεν είναι ειδυλλιακά, είναι πάρα πολύ σκληρά", υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι "έχει πολύ μεγάλη σημασία να πιστέψουμε τον ευατό μας, να βγάλουμε το κεφάλι μας από το νερό γιατί βυθιζόμαστε".  "Η προσπάθεια να ξεπεράσουμε την κρίση θα παιχτεί στην αλήθεια και στην ειλικρίνεια", υπογράμμισε και εκτίμησε ότι "μετά το βίωμα της κρίσης βλέπουμε να θεριεύει και πάλι ο λαϊκισμός".

Απαντώντας εμμέσως σε απόψεις που εξέφρασε ο κ. Χρήστος Παπουτσής, ο έτερος διεκδικητής της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, τον επέκρινε εμμέσως ότι δεν γνωρίζει τα θέματα της οικονομίας. "Πολλοί πολιτικοί δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία, δεν ξέρουν να τα μελετήσουν", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι "αν δεν έχεις πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup έχεις περιορισμένη εικόνα του τι ισχύει...". 

Πηγή: http://www.protothema.gr/