26 Μαρ 2012

Ζηλεύω


Του Γιώργου Καισάριου
Στις 12 Μαρτίου ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg υπόγραψε νομοθεσία που υποχρεώνει όλες τις υπηρεσίες της πόλης της Νέας Υόρκης που παράγουν οποιοδήποτε δεδομένο, να το κάνουν διαθέσιμο στους πολίτες με έναν εύκολο τρόπο.
Ουσιαστικά και κυριολεκτικά, οι πολίτες της ....
Νέας Υόρκης θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που κινούν την πόλη τους.

Σχεδόν κάθε υπηρεσία της πόλης θα έχει κάποιο είδος API για να μπορούν προγραμματιστές να φτιάξουν υπηρεσίες και apps που θα προσφέρουν ενημέρωση βασιζόμενες στις υπηρεσίες που προσφέρει η πόλη της Νέας Υόρκης.


Ο δήμαρχος Michael Bloomberg θέλει η πόλη να πρωτοπορήσει στην καινοτομία και στη διαφάνεια
.

Και για να σιγουρευτεί προς αυτή την κατεύθυνση, δημιούργησε το Department of Information Technology and Communications (τμήμα πληροφορικής και επικοινωνίας) που θα ηγηθεί η Carole Post, η οποία είναι επίσης chief information officer της πόλης (έχουμε εμείς τέτοιες θέσεις;).


Προκειμένου να δώσει κίνητρο στους πολίτες και σε προγραμματιστές να φτιάξουν τρόπους αξιοποίησης των δεδομένων αυτών, η πόλη έφτιαξε το site
NYC Big Apps 3.0, όπου προσφέρει $50.000 σε αυτούς που θα χρησιμοποιούσουν τα δεδομένα αυτά για να φτιάξουν έξυπνες λύσεις για τους πολίτες της πόλης.

Μια από αυτές τις έξυπνες ιδέες είναι ένα app που σου δείχνει τι είδους δέντρα έχει κάθε δρόμος. Τα δεδομένα αυτά έγιναν δημόσια από την πόλη της Νέας Υόρκης και ο Brett Camper έφτιαξε ένα app για να βλέπει κανείς τι είδους δέντρα έχει κάθε δρόμος σε όλη την πόλη, την ιστορία αυτών, πόσο οξυγόνο εκπέμπουν τα δέντρα αυτά και πολλές άλλες πράσινες πληροφορίες (
http://www.treesnearyou.com).

Υπάρχουν δεκάδες άλλα apps και το κοινό σημείο όλων είναι ότι χρησιμοποιούν δεδομένα από τις υπηρεσίες της πόλης.


Έχοντας ήδη πολλά παγκοσμίως κλάσεως πανεπιστήμια, η πόλη της Νέας Υόρκης θα αποκτήσει σύντομα άλλο ένα.


Στο νότιο μισό του Roosevelt Island, το πανεπιστήμιο Cornell μαζί με το Israel Institute of Technology θα φτιάξουν ίσως την σημαντικότερη πανεπιστημιακή τεχνολογική σχολή στη βόριο ανατολική πλευρά των ΗΠΑ (CornellNYC Tech).


Μάλιστα προκειμένου να γίνει αυτό το πανεπιστήμιο πραγματικότητα, θα γίνει μια δωρεά 350 εκατ. δολαρίων από το alumni του πανεπιστημίου Cornell (τον σύλλογο αποφοίτων του πανεπιστημίου).


Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο και 8.000 μόνιμες θέσεις εργασίας. Επίσης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 600 spin-off companies, δημιουργώντας επιπλέον 30.000 θέσεις εργασίας, 23 δισ. δολάρια σε οικονομική δραστηριότητα και 1,4 δισ. δολάρια σε έσοδα για την πόλη τα επόμενα 30 χρόνια.


Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Διότι ζηλεύω αγαπητέ αναγνώστη. Ζηλεύω που κάποιοι άλλοι μπορούν τόσο εύκολα και χωρίς φασαρίες και ιδεολογικές προκαταλήψεις να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις που, θα ανεβάσουν το βιοτικό τους επίπεδο και εμείς εδώ δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για το τίποτα, πόσο μάλιστα να εκτελέσουμε το οτιδήποτε σωστά.


Ζηλεύω που κάποιοι έχουν την δυνατότητα να προγραμματίζουν για τα επόμενα 30 χρόνια και εμείς δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τι θα κάνουμε αύριο, διότι ξέρουμε ότι θα εκλεγεί κάποια καινούργια κυβέρνηση ή κάποιος καινούργιος δήμαρχος και θα τα αλλάξει όλα από την αρχή.


Προπάντων ζηλεύω, που αυτή είναι ήδη μια από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά πόλεις του κόσμου και εμείς ακόμα δεν μπορούμε να μηχανογραφήσουμε σωστό το ΙΚΑ... πόσο μάλιστα το δημόσιο τομέα.


george.kesarios@capital.gr

Πηγή: www.capital.gr
Από τη Μαρία 



Πηγή:www.capital.gr