Υπό το φως των άστρων απόψε για μια ώρα η Ελλάδα και άλλες 95 χώρες.
Στις 20:30 τα φώτα σβήνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά στα κορυφαία
μνημεία του τόπου μας. Ωστόσο, το στοίχημα είναι τα φώτα να σβήσουν και
σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια, δίνοντας το «σινιάλο» για την
προστασία του περιβάλλοντος....
Στόχος της συμβολικής πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 1997 η WWF, η ευαισθητοποίηση όλων μας για την κλιματική αλλαγή που απειλεί το μέλλον του πλανήτη.
Για μια ώρα, τα φώτα χαμηλώνουν σε γνωστά κτήρια και μνημεία ολόκληρης της επικράτειας: στο κτήριο της Βουλής, στον Λευκό Πύργο, στα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης.
Στο σκοτάδι βυθίζονται επίσης ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, το Μνημείο του Φιλοπάππου, ο Ναός του Ηφαίστου και το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού συμμετέχει στη δράση της WWF «Η Ώρα της Γης 2012».
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, «ανταποκρινόμενο θετικά στο κάλεσμα της UNESCO», συμμετέχει στη συγκεκριμένη δράση, «η οποία αποτελεί παγκόσμια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».
Στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ώρα της Γης συμμετέχει ενεργά και ο Δήμος Αθηναίων, σβήνοντας για μια ώρα τα φώτα από τις 20.30 έως τις 21.30 στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στο δημαρχείο της Αθήνας, στην «Τεχνόπολις», καθώς και σε όλα τα Πολιτιστικά Κέντρα.
Παράλληλα καλεί τους δημότες της Αθήνας να σβήσουν τα φώτα στα σπίτια τους, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα συμμετοχής και δράσης.
Για ακόμη μία χρονιά θα συμμετάσχει και η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, η οποία θα διακόψει το διακοσμητικό της φωτισμό.
Ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών δηλώνει και παρών για 4η συνεχή χρονιά, σβήνοντας έναν από τους δύο διαδρόμους του για μία ώρα.
Το ελληνικό τμήμα του WWF, δεδομένων των πρωτοφανών συνθηκών που μας δοκιμάζουν, θέλει να δώσει έναν ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή στην «Ώρα της Γης» του 2012. «Πού να ψάξουμε για το πολύτιμο αντίδοτο στην απαισιοδοξία;», σημειώνει και δίνει άμεσα την απάντηση: «Θα λέγαμε, εκεί που βρίσκονται οι πηγές της ζωής».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της WWF, τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), έδειξαν ότι, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης το 2009, σημειώθηκε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα!
Πώς ξεκίνησε η παγκόσμια δράση
Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα.
Η δράση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση και της εφημερίδας The Sydney Morning Herald. Από τότε έχει εξαπλωθεί σε 5.251 πόλεις, αγγίζοντας 1,8 δισ. ανθρώπους σε 135 χώρες και 7 ηπείρους.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε εμβέλεια περιβαλλοντικό γεγονός στην ιστορία, που φέτος έχει σύνθημα «I Will If You Will» («Θα το κάνω, εάν εσύ το κάνεις»).
Η φετινή εκστρατεία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μοιραστούν δημοσίως μέσω facebook, twitter και άλλων δικτύων αυτά που «τολμούν» να αλλάξουν, δεσμευόμενοι σε μια υπόσχεση, αλλά και μια πρόκληση.
Η πρωτοβουλία έχει τεράστια ανταπόκριση και αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2011, συμμετείχαν πάνω από 100.000.000 πολίτες σε 135 χώρες.
Συλλεκτικά t-shirt για την Ώρα της Γης
Η διεθνής πρωτοβουλία προέτρεψε την εταιρεία ρούχων Pull&Bear να δημιουργήσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συλλεκτικό T-Shirt, σε συνεργασία με τη WWF Ισπανίας.
Η εταιρεία διέθεσε προς πώληση στα καταστήματά της και στο διαδίκτυο στην Ισπανία το συλλεκτικό T-Shirt.
Τα κέρδη θα χρηματοδοτήσουν το ίδρυμα WWF στα project ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Πηγή:http://www.zougla.gr