29 Μαρ 2012

Φορολογικός διάλογος: Κατάργηση των φοροαπαλλαγών - νέα κλίμακα

Του Σπύρου Δημητρέλη
Ριζικές ανατροπές στην φορολογία εισοδήματος και ακινήτων περιλαμβάνει το νέο φορολογικό πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ κατά το διάλογο για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Η κατάργηση όλων των  φοροαπαλλαγών ....

στα φυσικά πρόσωπα και η αντικατάστασή τους με προνοιακά επιδόματα, η θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια, η μείωση του ανώτατου συντελεστή και η μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων είναι μερικές από τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες κατέληξε ο διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα είναι:

Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων

Η σημερινή φορολογική κλίμακα η οποία περιλαμβάνει οκτώ φορολογικά κλιμάκια αντικαθίσταται με νέα απλούστερη φορολογική κλίμακα η οποία περιλαμβάνει τέσσερα κλιμάκια. Πρόθεση των δυο κομμάτων είναι να διατηρηθεί το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Ο ανώτατος συντελεστής που σήμερα είναι 45% μειώνεται στο 40% και αρχίζει να επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Δεν αποφασίστηκαν σε λεπτομέρεια οι ενδιάμεσοι φορολογικοί συντελεστές.

- Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές ή τουλάχιστον οι περισσότερες στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων «πλην ελαχίστων εξαιρέσεων» ανέφερε στο Capital.gr στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Για να μετριαστεί η φορολογική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα αποφασίστηκε να αντικατασταθούν με ειδικά επιδόματα τα οποία θα καταβάλλονται με βάση κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

- Θέσπιση νέου και μεγάλου πλέγματος αντικειμενικών κριτηρίων για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Τα αντικειμενικά κριτήρια αυτά θα είναι μαχητά, δηλαδή αμφισβητήσιμα από τους φορολογούμενους. Για παράδειγμα, θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος του φορολογούμενου τα αίτια άσκησης του επαγγέλματος, τα περιουσιακά κριτήρια, ο αριθμός εργαζομένων που απασχολεί, η επιφάνεια επαγγελματικής εγκατάστασης και η  οικονομική επιφάνειά του (π.χ. στους ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλες καταθέσεις θα προκύπτει υψηλό τεκμαρτό εισόδημα). «Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια θα προσομοιάζουν σε αυτά που είχε επιβάλει το 1994 ο τότε υπουργός Οικονομικών, κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, μόνο που θα είναι περισσότερα, λέει στο Capital.gr το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Φορολογία επιχειρήσεων

- Εξισώνεται στο 20% ο συντελεστής φορολογίας κερδών για κάθε νομική μορφή επιχείρησης (ΑΕ, ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ). Στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 25% στο 20%. Ως εκ τούτου, με βάση τα παραπάνω, για τα κέρδη των επιχειρήσεων που διανέμονται προκύπτει καθαρός φορολογικός συντελεστής 36% (για παράδειγμα, επιχειρηματικά κέρδη 100 ευρώ φορολογούνται στο επίπεδο της επιχείρησης με 20%. Απομένουν κέρδη 80 ευρώ, αν διανεμηθούν όλα επιβάλλεται φόρος επιπλέον 20%, δηλαδή ο φόρος στη διανομή είναι 16% και το σύνολο διαμορφώνεται σε 36 ευρώ φόρο, με άλλα λόγια ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 36%).

- Αποτελεσματική αντιμετώπιση της μάστιγας των ενδοομιλικών συναλλαγών με νέες φορολογικές ρυθμίσεις. Εξετάστηκε η περικοπή των φοροαπαλλαγών σε όλες τις επιχειρήσεις που καταφεύγουν στις ενδοομιλικές συναλλαγές για να γλιτώσουν φόρο.

Ακίνητα - Περιουσία – Κεφάλαιο

- Θέσπιση μόνο δυο φόρων που θα επιβαρύνουν την κατοχή ακινήτων. Τα έσοδα από τον πρώτο φόρο θα πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτό τον φόρο θα ενοποιηθεί το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Ο δεύτερος φόρος θα ενοποιήσει όλους τους φόρους που επιβάλουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ακίνητα και θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.

- Σε αντικατάσταση των σημερινών αντικειμενικών τιμών θα θεσπιστούν τιμές ζώνης για κάθε περιοχή τις  οποίες θα ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος βάσει του αρχείου με τις τιμές ακινήτων που επεξεργάζεται. Οι τιμές θα επικαιροποιούνται αυτόματα κάθε τρεις μήνες χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης του υπουργού Οικονομικών.

- Μειώνονται οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

- Εξετάστηκε η φορολόγηση των εκτός σχεδίου οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα οποία δεν ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες.

- Η αυτοτελής φορολογία στους τόκους καταθέσεων εκφράστηκε η πρόθεση να παραμείνει στο 10%. Για τις υπόλοιπες μορφές αυτοτελούς φορολόγησης εξετάστηκε να θεσπιστεί ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 20%.

Το πόρισμα για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, με δεδομένο ότι δεν συμμετείχε στη σύνταξή του η ΝΔ, δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ωστόσο, επειδή συντάχθηκε με βάση τις γενικές κατευθύνσεις που έχει δώσει το ΔΝΤ και γενικότερα η τρόικα αναφορικά με τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, θεωρείται δεδομένο ότι θα αποτελέσει «πυρήνα» του νομοσχεδίου για το εθνικό φορολογικό σύστημα που έχει δεσμευτεί η Ελλάδα να φέρει στη Βουλή ως το τέλος Ιουνίου. Ας σημειωθεί πάντως ότι στο 80% αυτών που συμφωνήθηκαν είχε συμμετάσχει και η ΝΔ, καθώς αποχώρησε στην τελευταία φάση του διαλόγου, στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Πηγή: www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr