29 Μαρ 2012

A. Μητρόπουλος:«Τα πολλά κόμματα κατακερματίζουν το κοινωνικό σώμα»

Ο Αλέξης Μητρόπουλος μιλά στην metro και στον Γιώργο Κατσίγιαννη...












Η απόφασή σας να διεκδικήσετε την ψήφο των πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ευκαιριακό χαρακτήρα και υπαγορεύεται μόνο από τον αντιμνημονιακό αγώνα ή είστε πεπεισμένος ότι η Αριστερά μπορεί να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες στο μέλλον; 
Το Μνημόνιο αποτελεί το πλέον μακροπρόθεσμο, λεπτομερειακό, αλλά και συνολικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, για πολλές δεκαετίες. Θα προσδιορίζει την πολιτική τοποθέτηση όλων για πολλά χρόνια, αφού αποτελεί το πρότυπο πρόγραμμα διακυβέρνησης του επιθετικού νεοφιλελευθερισμού. Με την Ενωτική Κίνηση προσπαθήσαμε να ενοποιήσουμε τους επιμέρους χώρους και συλλογικότητες για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής πρότασης εξόδου από την κρίση. Με την ΕΝΥΠΕΚΚ εδώ και τρία χρόνια ενημερώνουμε το λαό για τις επιπτώσεις του Μνημονίου στο κοινωνικό κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε ειλικρινά εξ αρχής σε αυτή την ενωτική προσπάθεια και υιοθέτησε πολλές από τις δημιουργικές προτάσεις όλων μας. Ήταν, ως εκ τούτου, νομοτέλεια να πάμε μαζί, καθώς η δημιουργία πολλών νέων κομμάτων κατακερματίζει το κοινωνικό σώμα. Ελπίζουμε το εναλλακτικό πρόγραμμα που προτείνουμε να το υιοθετήσουν σύντομα και άλλοι, ώστε να αποκτήσει μείζονα κοινωνική επιρροή.
 Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. σας κατηγορούν για έλλειψη θέσεων και προτάσεων. Με απλά λόγια, διαμαρτύρεστε ή χαϊδεύετε αφτιά εκ του ασφαλούς. Τι απαντάτε; 
 Τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν οι υπεύθυνοι της κρίσης; Αλλά πρώτο στοιχείο της εναλλακτικής πρότασης είναι η αλλαγή των σχημάτων και των προσώπων που, εκπροσωπώντας για χρόνια το βαθύ κράτος, το κόμμα-καρτέλ και τη νοοτροπία της κρίσης, χρεοκόπησαν τη χώρα. Αυτοί που υποσχέθηκαν τον παράδεισο του ευρώ και της ουσιαστικής σύγκλισης με τις αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε., αλλά ξεγέλασαν και χρεοκόπησαν το λαό, δεν μπορούν να δώσουν τίποτε. Η πατριωτική εναλλακτική απάντηση θα προέλθει από αυτούς που προέβλεψαν την κρίση και δεν συνέργησαν στο πρόγραμμα που επέβαλαν οι δανειστές. Η κ. Μέρκελ αφαίρεσε από τη μνημονιακή συμμαχία κάθε πρόσχημα, υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να βγει από το ευρώ, γιατί έτσι θα καταστραφεί η ευρωζώνη. Επομένως, το υπηρετικό πολιτικό προσωπικό της κρίσης, που δεν διαπραγματεύτηκε σθεναρά τα ελληνικά συμφέροντα, είναι παράλογο να βάζει ανύπαρκτα διλήμματα. 
 Το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευ. Βενιζέλο μπορεί να έχει καλύτερη τύχη από αυτή με τον Γιώργο Παπανδρέου; 
Οι εκπρόσωποι του βαθέος κράτους, που πέρασαν από όλα τα υπουργεία χωρίς να αντιληφθούν την κρίση, δεν αποτελούν λύση. Η ανακύκλωση των υπευθύνων της χρεοκοπίας της χώρας κερδίζει ελάχιστο χρόνο και ύστερα στροβιλίζεται στη δίνη της κρίσης. Δεν είναι ζήτημα προσώπων, αλλά πολιτικής νοοτροπίας και μνημονιακής ιδεολογίας. Το κόμμα των δανειστών εξευτελίζει ανθρώπους και προσωπικότητες με το να τους τοποθετεί στο άκρο δεξιό κέρας του πολιτικού φάσματος, του άκρατου, επιθετικού και αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού. Είχαμε προειδοποιήσει το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2008 με το βιβλίο μας «Το τέλος του κοινωνικού κράτους;». Τελικά προτίμησε τη νεοφιλελεύθερη αλλοτρίωση.
  Γιατί επιλέξατε την εκλογική περιφέρεια Αττικής;
  Η επιλογή δεν ήταν δική μου. Όταν εντάσσεσαι ως συλλογικότητα στα πλαίσια συνεργασίας με μια άλλη συλλογικότητα, που λειτουργεί με αρχές και δημοκρατικές διαδικασίες, οφείλεις σεβασμό σ’ αυτές. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε επιθυμούμε δημιουργία προσωπικών μηχανισμών ή φέουδων. Οι ανάγκες του συνεργατικού ψηφοδελτίου και η καλύτερη κατανομή των δυνάμεων αποτελεί κυρίαρχη δημοκρατική αρχή, στην οποία πρέπει να υπακούμε όλοι. Σημασία έχει η επικοινωνία με τους συμπολίτες, η ενημέρωσή τους, η προώθηση πνεύματος και κλίματος ενότητας και εγρήγορσης για τα δύσκολα που έρχονται. Ελπίζουμε ότι στις άλλες εκλογές, που γρήγορα θα επακολουθήσουν, ο λαός θα επιβάλει την ενωτική σύμπραξη όλων των προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, χωρίς δογματικούς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις. Ελπίζω ότι οι επερχόμενες εκλογές θα δώσουν ενωτικά μηνύματα προς όλους. 
Πηγή: www.parapolitika.gr