21 Μαρ 2012

Κουτρουμάνης: Η επόμενη κυβέρνηση αποφασίζει για το εφάπαξ – Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε να μην επανέρχονται θέματα που αφορούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», σημείωσε σήμερα, Τετάρτη, το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος διευκρίνισε ότι...
οι αποφάσεις για το τι θα συμβεί με το εφάπαξ θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Κουτρουμάνης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό  Mega, επισήμανε και πάλι την ανάγκη που υπάρχει να συζητήσουν και να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι για νέες κλαδικές συμβάσεις ώστε να μην επικρατήσουν ακραίες πρακτικές και μεγάλες περικοπές με ατομικές συμβάσεις. Παράλληλα, είπε ότι στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το μισθολογικό κόστος, όσο η ρευστότητα, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και το μη μισθολογικό κόστος. Ο υπουργός Εργασίας, υποστήριξε ακόμη ότι το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκρίνεται με το αντίστοιχο σε γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Κροατία, λόγω της σημαντικής διαφοράς στο παραγωγικό μοντέλο των δυο χωρών.
Όχι νέες περικοπές στις συντάξεις, εκτός αν...
Ο κ. Κουτρουμάνης διέψευσε επίσης όλα τα σενάρια που θέλουν να έρχεται μια νέα περικοπή στις συντάξεις. Όπως είπε, ο σχεδιασμός με βάση και το μεσοπρόθεσμο, δεν προβλέπει νέα μείωση των συντάξεων και ο υπολογισμός έχει γίνει με μείωση εσόδων από εισφορές κατά 20%. Στη συνέχεια, όμως, άφησε και πάλι παράθυρο για μειώσεις, σημειώνοντας ότι «αν η μείωση είναι μεγαλύτερη, τότε θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τα επίπεδα των συντάξεων».
Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τις μειώσεις στο εφάπαξ, ο κ. Κουτρουμάνης παρέπεμψε το θέμα στην επόμενη κυβέρνηση: «Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση, μέχρι τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, να έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι όποιες αποφάσεις για το εφάπαξ θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση», είπε.
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο, το τελευταίο διάστημα, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά με τις συνταξιοδοτήσεις και με βάση τις προβλέψεις η καθυστέρηση για την καταβολή του εφάπαξ, είναι δύο χρόνια περίπου.
Ακόμη, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες ούτως ώστε να προωθηθεί ο προαιρετικός συμψηφισμός δανείων με την καταβολή του εφάπαξ και επισήμανε ότι, εφόσον υπάρχει αντιστοιχία εισφορών δεν κινδυνεύουν τα εφάπαξ. «Εφάπαξ της τάξης των 140-150.000 προφανώς δεν αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές εισφορές», ανέφερε.
Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τα «μαϊμού» επιδόματα αναπηρίας, είπε πως όταν ολοκληρωθεί η απογραφή, η κατάσταση θα είναι χειρότερη και τόνισε ότι οι πρακτικές αυτές κόστισαν πάρα πολλά χρήματα στα Ταμεία. Μάλιστα, προσπαθώντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος, είπε ότι από τον επανέλεγχο των επιδομάτων συντάξεων και παροχών θα εξοικονομηθούν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ!
Πηγή:http://www.eklogika.gr