14 Μαρ 2012

Εγκρίθηκε από την ευρωζώνη και το Υπουργικό συμβούλιο η νέα δανειακή σύμβαση


Εγκρίθηκε από την ευρωζώνη και το Υπουργικό συμβούλιο η νέα δανειακή σύμβασηΕγκρίθηκαν το απόγευμα και από το Υπουργικό Συμβούλιο όλες οι πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου που αφορούν στη νέα δανειακή σύμβαση και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι δεσμεύσεις της ....
χώρας μας που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί θα ψηφιστούν έως τις 8 Απριλίου.
Είχε προηγηθεί το πρωί η έγκριση από την ομάδα της ευρωζώνης το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, έως το 2014, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, Τετάρτη, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. «Τα κράτη της Ευρωζώνης ενέκριναν σήμερα επισήμως το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Όλες οι προαπαιτούμενες διαδικασίες σε εθνικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο έχουν ολοκληρωθεί», σημείωσε. Ακόμη, τα κράτη της Ευρωζώνης εξουσιοδότησαν τον EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να αποδεσμεύσει την πρώτη δόση ύψους 39,4 δισ. ευρώ, η οποία θα καταβληθεί σε αρκετές δόσεις. Η επίσημη ολοκλήρωση της διαδικασίας για το νέο πακέτο βοήθειας έρχεται μετά την πολιτική συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Οι τρεις πρώτες δόσεις είχαν καθοριστεί από νωρίτερα: Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση, ύψους 5,9 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί έως την Παρασκευή, καθώς ένα τμήμα του ποσού αυτού θα χρησιμοποιηθεί στην αποπληρωμή ομολόγων και εντόκων γραμματίων. Η επόμενη δόση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τον Απρίλιο, και η τρίτη δόση ύψους 5,3 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί το Μάιο. 
Υπουργικό Συμβούλιο
Όπως τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών  Ευάγγελος Βενιζέλος, η νέα δανειακή σύμβαση, αναμένεται να υπογραφεί την Πέμπτη και στη διάθεση της Ελλάδας, πέραν των 130 δισ. ευρώ, θα βρίσκονται αλλά 34,5 δισ. του παλαιού προγράμματος ενώ αναμένεται να προσθέτουν άλλα 8,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για το 2015, πέρα δηλαδή της περιόδου του προγράμματος. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θα συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη, ώστε να αποφασίσει το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης που θα παρέχει στην Ελλάδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει εισηγηθεί την παροχή 28 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισήγηση για την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ κατά πληροφορίες αποφασίστηκε ότι οι κρίσεις στις ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να μετατεθούν για τον προσεχή Ιούλιο.
Αντιδράσεις κομμάτων
Σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την έγκριση της δανειακής σύμβασης, ο ΣΥΝ αναφέρει: «Η έγκριση της δανειακής σύμβασης, καθώς και τα μέτρα που τη συνοδεύουν συνιστούν ένα έγκλημα διάρκειας εις βάρος του ελληνικού λαού.  Ποτέ ξανά μια κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν είχε τόση απόσταση από τις ανάγκες και τη βούληση των εργαζομένων και της νεολαίας.
Αυτό που οι αξιωματούχοι της ΕΕ και η  κυβέρνηση θεωρούν σωτήρια δέσμευση για την Ελλάδα, όχι μόνο δεν συνιστά βιώσιμη λύση για το χρέος, αλλά είναι μια καταστροφή, στο πλαίσιο μιας ολοένα και πιο αυταρχικής Ευρώπης των αγορών και του κεφαλαίου, όπως καθορίζεται από τη νέα δημοσιονομική συνθήκη».