5 Μαρ 2012

Λούκα Κατσέλη: Θα είμαστε παρόντες στις πολιτικές εξελίξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ισοτιμία", Κυριακή 4 Μαρτίου 2012.
-Αληθεύει κ. Κατσέλη ότι σκοπεύετε να ιδρύσετε νέο κόμμα με τον Χάρη Καστανίδη; Αν ναι, πότε να περιμένουμε την ανακοίνωση;
Συζητάμε με πολλά στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα και ....
πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Η απόφαση να είμαστε παρούσες και παρόντες στις πολιτικές εξελίξεις σε μία περίοδο πολύ κρίσιμη για την πορεία της χώρας μας είναι δεδομένη.

-Τι θα εκφράσει το νέο κόμμα, το οποίο δεν μπορέσατε να εκφράσετε ως υπουργός; Και τι σας εμπόδισε; Ποια είναι η ρηξικέλευθη πρόταση που δεν ακούστηκε και θα ακουστεί τώρα;

Σήμερα υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό κενό, πέρα από την ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση Μνημονιακών – Αντιμνημονιακών.
Μπορούμε να διατυπώσουμε, εντός της Ευρωζώνης, έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο για να βγούμε από την κρίση; Πιστεύω πως ναι. Απέναντι στο μονόδρομο της λιτότητας που βαθαίνει την ύφεση και αποσταθεροποιεί την οικονομία υπάρχουν και μπορούμε να προτάξουμε συγκεκριμένες επιλογές που στηρίζουν την ανάπτυξη και βάζουν τάξη στα δημόσια οικονομικά. Με σύμμαχο όμως και όχι αντίπαλο την κοινωνία.
Αυτή η εναλλακτική επιλογή πρέπει να εκφραστεί και να αποτελέσει τον πυρήνα ενός Εθνικού Προοδευτικού Χάρτη για την έξοδο από την κρίση.      


-Σας κατηγορούν ότι ενώ ήσασταν από τους εισηγητές της ένταξης στο ΔΝΤ, το είχατε δηλώσει μάλιστα, ως υπουργός, εμφανίζεστε, τώρα, «αντιμνημονιακή», όταν γνωρίζατε ότι εδώ ακριβώς θα οδηγούσε η εμπλοκή του ΔΝΤ. Τι απαντάτε;

Δεν υπήρξα ποτέ εισηγήτρια της ένταξης στο ΔΝΤ. Γνωρίζετε ότι αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης όταν πλέον οι αγορές δεν μας δάνειζαν. Δεν υπήρχε τότε άλλη επιλογή.
Η δική μου στάση παρέμεινε συνεπής. Από το πρώτο Μνημόνιο, θα θυμάστε, ότι υποστήριζα την ανάγκη να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό επιτελείο για να διαπραγματευθούμε ουσιαστικά με τους εταίρους μας. Κατ΄ επανάληψη είχα πει ότι πρέπει ως χώρα να συγκροτήσουμε και να υποστηρίξουμε στις διαπραγματεύσεις το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική προσαρμογή θα προωθεί την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Τόσο ως Υπουργός Οικονομίας όσο και ως Εργασίας είχα διαπραγματευθεί σκληρά και με προσωπικό κόστος βάζοντας «κόκκινες» γραμμές εκεί που έπρεπε.
Το δεύτερο όμως Μνημόνιο, όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη τα λάθη του πρώτου Μνημονίου, αλλά ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό, όπως η παραίτηση του κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος από την ασυλία έναντι κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, αποδυναμώνουν επικίνδυνα την εθνική κυριαρχία. Επιπλέον, όχι μόνο θεσπίζονται κοινωνικά δυσβάσταχτα μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση, αλλά καταπατώνται με   αντισυνταγματικό τρόπο οι  ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις. Αποδομείται πλήρως το θεσμικό οικοδόμημα  των  συλλογικών  διαπραγματεύσεων που αποτελεί τη βάση προάσπισης βασικών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού κεκτημένου. Γι’ αυτό και το καταψήφισα.  


-Είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εσείς, ο κ. Καστανίδης και ο κ. Παπουτσής θα είχατε κοινή πορεία, σχετικά με την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν απλά μια εντύπωση ή μια προσπάθεια που δεν ευοδώθηκε και γιατί;

Σε ότι αφορά εμένα και τον κ. Καστανίδη, η διαγραφή μας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ήταν αποτέλεσμα της άρνησής μας να ψηφίσουμε το δεύτερο Μνημόνιο. Αυτό τα λέει όλα. Ο κ. Παπουτσής ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Εκ του αποτελέσματος κοινή πορεία δεν υφίσταται.

-Όλοι μιλάνε για «ανάπτυξη» αλλά ταυτόχρονα και για τις δυσκολίες της σε περίοδο ύφεσης, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη ή, το θέμα, θα γίνει στοιχείο προεκλογικής προπαγάνδας;

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να καταθέσουν συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις για την ανάπτυξη. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Το βέβαιο είναι ότι η μονοδιάστατη πολιτική λιτότητας, που σήμερα εμφανίζεται ως «μονόδρομος», δήθεν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, όχι μόνο δεν σταθεροποιεί την οικονομία, αλλά βαθαίνει την ύφεση και απομακρύνει την πολυπόθητη ανάπτυξη. Γ’ αυτό η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι συμβατή και να μην αντιστρατεύεται την αναπτυξιακή πολιτική. Τρεις είναι οι μεγάλες προτεραιότητες σήμερα:
Παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ριζική απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση επενδύσεων και τη λειτουργία επιχειρήσεων, και ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, επιχειρήσεων, ανθρώπινου δυναμικού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στήριξη από το ΕΣΠΑ.


-Στην αντιπαράθεση Χρυσοχοϊδη-Ρέσλερ, υποκρύπτεται κίνδυνος αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ή κάποιοι άλλοι λόγοι την τροφοδοτούν;

Αυτό που είπε ο κ. Ρέσλερ είναι ότι εντοπίζονται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση κρίσιμων δράσεων που σχετίζονται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιταχύνουμε τις προσπάθειες, να κινηθούμε πολύ πιο αποτελεσματικά και να δείξουμε συγκεκριμένο έργο.


-Πρέπει η κυβέρνηση Παπαδήμου «να παραδώσει» και να πάμε σε εκλογές μέχρι τον Ιούνιο ή να εξαντληθεί η θητεία της παρούσας Βουλής;

Η κυβέρνηση του κου Παπαδήμου ανέλαβε τα καθήκοντά της προκειμένου να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι των εταίρων της. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI, τότε πρέπει να διενεργηθούν εκλογές, ώστε ο ελληνικός λαός να εκφράσει τη βούλησή του.  Αυτό άλλωστε έχει συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου.


-Αν γίνουν εκλογές και δεν προκύψει αυτοδυναμία, θα στηρίξετε έναν «μεγάλο συνασπισμό» ή συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων; Θα συμπράττατε με το ΠΑΣΟΚ στον σχηματισμό μια νέας κυβέρνησης;

Προϋπόθεση για τη συνεργασία είναι να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Διαφορετικά, δημιουργούνται πρόσκαιροι συνασπισμοί χωρίς συνοχή και χωρίς διάρκεια.
Στις επερχόμενες εκλογές υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να αναδειχθεί μία ισχυρή Κεντροαριστερή πλειοψηφία που να οδηγήσει σε μία προοδευτική διακυβέρνηση.
Πηγή: http://www.loukakatseli.gr/