5 Μαρ 2012

Ντόμινο επιβαρύνσεων στα ακίνητα από την εξίσωση αντικειμενικών – εμπορικών αξιών


Ντόμινο επιβαρύνσεων στα ακίνητα από την εξίσωση αντικειμενικών – εμπορικών αξιώνΜε πηγάδι χωρίς πάτο μοιάζουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν αν είναι κάτοχοι μεγάλης ή μικρής ακίνητης περιουσίας. Το χαράτσι στα ακίνητα και η επικείμενη αντικατάστασή του με ....
ένα νέο  φόρο που θα περιλαμβάνει και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και μάλιστα χωρίς το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, δεν είναι το τέλος των επιβαρύνσεων που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Το μεγάλο χτύπημα, αναμένεται τον Ιούνιο, όταν είναι προγραμματισμένο να εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές, κάτι το οποίο θα προκαλέσει ένα ντόμινο φοροεπιβαρύνσεων στους ιδιοκτήτες.
Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, προβλέπεται στο νέο μνημόνιο και αναμένεται να συμπαρασύρει ανοδικά 20 φόρους και τέλη που συνδέονται με τη φορολόγηση ακινήτων, από τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονομιών, μέχρι τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, το τέλος και τα δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους, καθώς και το χαράτσι.
Για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος των επιβαρύνσεων, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην Αττική, υπολογίζεται ότι υπάρχει μια μέση απόκλιση αντικειμενικών - αγοραίων τιμών της τάξεως του 40%.
Από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται ότι η εξίσωση αντικειμενικών - αγοραίων δεν θα είναι οριζόντια, δηλαδή οι τιμές στις οποίες υπολογίζει η εφορία τους φόρους των ακινήτων δεν θα αυξηθούν το ίδιο παντού, αλλά με κλιμακωτό τρόπο, αναλόγως πάντα με την περιοχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακόμη όμως και αν ο μέσος όρος κυμανθεί στο 40%, οι επιβαρύνσεις θα είναι σημαντικές, γι' αυτό και παράγοντες της κτηματαγοράς επιμένουν ότι η οποιαδήποτε αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα πρέπει να συνδυαστεί με εξορθολογισμό του σημερινού συστήματος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. 
Πηγή: http://www.eklogika.gr/