2 Απρ 2012

Όποιος πρόλαβε τα λάθη του Ε9 και του ΦΑΠ διόρθωσε

Για λίγες ημέρες ακόμα (ενδεχομένως μέχρι το Πάσχα) θα μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να ελέγξουν την "εικόνα" που έχει για αυτούς η Εφορία. Για να γλιτώσουν τις λαχτάρες, τα πρόστιμα και την ταλαιπωρία να τρέχουν να διορθώνουν και πάλι τα "λάθη" στα .... χαράτσια  των ακινήτων που θα λάβουν σε λίγες ημέρες ή βδομάδες (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και 2011), θα παραμείνει «ατύπως» ανοικτή η εφαρμογή διόρθωσης των σφαλμάτων του Ε9 για τα έτη 2008-2011.
 
Αν και η προθεσμία για διορθώσεις έληξε την Παρασκευή 30 Μαρτίου, για σχεδόν μία εβδομάδα θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις ακόμα και όσοι … έκαναν λάθος στις διορθώσεις που καταχώρησαν πριν εκπνεύσει επισήμως η διορία. Ουσιαστικά το σύστημα ανοίγει ξανά για όλους, αφού όλοι θα μπορούν να αναιρέσουν ακόμα και τα λάθη που οι ίδιοι έκαναν, όταν «διόρθωναν» και "οριστικοποιούσαν" τα στοιχεία τους. Θα αποφύγουν έτσι να πληρώσουν και τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες διορθώσεις σε δηλώσεις που έπρεπε να είχαν γίνει δύο και τρία χρόνια πριν.
 
Για παράδειγμα: κάποιος επισκέφτηκε στις 21/3 την ιστοσελίδα www.gsis.gr , ήλεγξε το Ε9 του για το 2010 και βρήκε ότι δεν είχε αναγράψει στη μερίδα του το σωστό ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% επί του ακινήτου που του ανήκει. Το διόρθωσε γράφοντας 50%, αλλά το καταχώρησε στο τετραγωνάκι που γράφονται τα τετραγωνικά. Αμέσως «οριστικοποίησε» την κατάστασή του, εμφανιζόμενος όμως να δηλώνει πως έχει το 100% σε 50 τμ ακίνητο. Έκανε αίτημα αναίρεσης, αλλά η ΓΓΠΣ το απέρριψε επειδή στις 22/3 το σύστημα «κλείδωσε»  για να σταματήσει πια να δέχεται διορθώσεις ήδη διορθωμένων δηλώσεων -έμενε ανοιχτό έως 30/3 μόνο για όσους μπαίνανε για να κάνουν για πρώτη φορά δική τους διόρθωση.
 
Έτσι η μόνη λύση θα ήταν να περιμένει να του έλθει το λάθος εκκαθαριστικό λίγο πριν τις εκλογές και να πάει στη ΔΟΥ για να το διορθώσει χειρόγραφα σε έντυπο, πληρώνοντας όμως τότε και πρόστιμο! Τώρα θα μπορεί όμως να μπει ξανά στην εφαρμογή μέσω ίντερνετ και να γράψει τα σωστά στοιχεία.
 
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ελέγξουν ή να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση για τις χρονιές που δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό για τα ακίνητα που διαθέτουν. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι, με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν τυχόν λάθη που θα ταλαιπωρήσουν τους πολίτες. Ειδικότερα, για όσους υπόχρεους δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ έτους 2009, δίνεται η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής να δουν την περιουσιακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 και εφόσον αυτή δεν ανταποκρίνεται στην περιουσιακή τους κατάσταση της 1ης Ιανουαρίου 2009 να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις.
 
Στη συνέχεια, οι υπόχρεοι πραγματοποιούν διορθώσεις και για τα επόμενα έτη, ώστε η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης να ανταποκρίνεται στην 1η Ιανουαρίου κάθε  έτους φορολογίας. Επιπλέον ο υπόχρεος δύναται να υποβάλει ηλεκτρονικά δήλωση Ε9 έτους 2009 ακόμη και αν έχει ήδη υποβάλει χειρόγραφη δήλωση στη ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή, η χειρόγραφη δήλωση θα αγνοηθεί και ως αρχική υποβληθείσα δήλωση Ε9 έτους 2009 θα θεωρηθεί ως έγκυρη η υποβληθείσα μέσω διαδικτύου, χωρίς καμία άλλη κύρωση σε βάρος του.
 
Πότε δεν γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή της δήλωσης;
 
Η δήλωση Ε9 δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά αλλά χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ -χωρίς την επιβολή προστίμου και πάλι- εφόσον ο υπόχρεος να κάνει τη δήλωση, έχει αποβιώσει (στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται και η ενημέρωση του τμήματος μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ του υπόχρεου).
 
Τέλος, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Ε9, για την πραγματοποίηση μεταβολών ως προς τα στοιχεία της συζύγου (εισαγωγή ή διαγραφή), απαιτείται οι σχετικές μεταβολές να έχουν καταχωρηθεί στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ. Αν δεν έχει προηγηθεί η ενημέρωση στο μητρώο, δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης.
Πηγή: www.protothema.gr