3 Απρ 2012

Χιλιάδες οι αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού

Συνολικά 17.500 αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει καταθέσει σε τράπεζες η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, το 20% των εμπλεκομένων είναι συνταξιούχοι,...
περίπου το 35% άνεργοι και ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 30-55 ετών πράγμα που σημαίνει κατά την ομοσπονδία ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς θα ενταχθεί στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων.

Επίσης το 30% των εμπλεκομένων είναι μισθωτοί και τα εισοδήματά τους έχουν συρρικνωθεί την τελευταία τριετία από 20% μέχρι 50% και παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και ανέρχεται στο 40% λαμβάνει τη μισθοδοσία τους με καθυστέρηση.


Το 15% αφορά σε μικροεπαγγελματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, εκ των οποίων περίπου το 90% δηλώνει ότι η επιχείρησή του οδηγείται σε λουκέτο.


Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η ομοσπονδία σημειώνει ότι την επόμενη πενταετία, ακόμη και με την έκδοση της πλέον ευνοϊκής δικαστικής απόφασης με βάση τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκύπτει ότι το 80% από τους παραπάνω εμπλεκόμενους δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανείων του.


Ζητεί, λοιπόν, «μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με πιο ριζοσπαστικό τρόπο».

Πηγή:http://www.zougla.gr