4 Απρ 2012

Στο στόχαστρο το συνδικαλιστικό κίνημα

Γράφει ο Γιάννης Βερίγος
Δεν γνωρίζω τι πραγματικά συμβαίνει σε σχέση με τον έλεγχο του ΣΔΟΕ στην ΓΕΝΟΠ, αν υπάρχουν ευθύνες και σε ποιούς, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται η κατάσταση στα σχετικά δημοσιεύματα.
Για ένα πράγμα όμως είμαι σίγουρος. 
Περίμενα αυτή την εξέλιξη, όπως την ....
περιμένω και αλλού.
Ο στόχος κατά τη γνώμη μου, δεν είναι να γίνει κάθαρση - που πρέπει να γίνει όπου χρειάζεται - στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα.
Οι αποφάσεις έχουν παρθεί και έχουν να κάνουν με τον αφανισμό του συνδικαλισμού, την συνταξιοδότηση του.   
Ενός συνδικαλισμού που μπορεί να έχει παθογένειες και μάλιστα μεγάλες, αλλά που μόνο οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. 
Το πολιτικό σύστημα που κάποτε εκμεταλλεύονταν τις δυνατότητες και τους μηχανισμούς του συνδικαλιστικού κινήματος, για να έχει εκλογική πελατεία, επειδή σήμερα βλέπει πως δεν το εξυπηρετεί πλέον, αποφάσισε να το αφανίσει.

Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που συγκροτούν την σημερινή συγκυβέρνηση, προετοιμάζουν με τη συνδρομή των ειδικών της τρόικας και κάποιων μεγάλων ΜΜΕ το έδαφος για τη νέα τάξη πραγμάτων στο συνδικαλισμό με τη νέα γενιά συνδικαλιστών, στα υπό ίδρυση επιχειρησιακά σωματεία, που θα υπογράψουν τις νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και θα κάνουν φύλλο και φτερό όσα ξέραμε μέχρι σήμερα περί μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο παλιός καλός  συνδικαλισμός που ξέραμε, που ξεκίνησε σαν ποτάμι, δεν κατάφερε τελικά ποτέ να βρει τη θάλασσα, έγινε λίμνη και με το πέρασμα του χρόνου βάλτωσε. Και έχουμε ευθύνη όλοι μας γι αυτή την εξέλιξη.

Αφού λοιπόν ο συνδικαλισμός, το βάθρο αυτό της Δημοκρατίας δεν πάει καλά, πάσχει η ίδια η Δημοκρατία.
Και όταν η Δημοκρατία πάσχει τίποτε δε μπορεί να προχωρήσει.

Όσο κι αν καταλαβαίνω την προσπάθεια του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, να αποδείξει πως δεν έχει σχέση με τα καταγγελόμενα μέσα από τη δήλωση του: «Αν βρεθεί σε μένα έστω και ένα ευρώ κατάθεση ή οποιαδήποτε αγορά, δεν θα παραιτηθώ, θα αυτοκτονήσω!!!» έπρεπε να περιμένει αυτές τις εξελίξεις, μετά από την πραγματικά αξιόλογη συνδικαλιστική δράση του ίδιου και της ΓΕΝΟΠ τα δύο τελευταία χρόνια.