8 Απρ 2012

Για μια θέση στον ήλιο του... ΠΑΣΟΚ!

Ποιες είναι οι καυτές περιφέρειες για το ΠΑΣΟΚ που όπως όλα δείχνουν θα χάσει σημαντικό έδαφος στις επόμενες εκλογές και φυσικά πολλές...έδρες!
 Το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΣΟΚ με στόχο να πετύχει τη δημοσκοπική ανάκαμψη, που θα του επιτρέψει εν συνεχεία να έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις...
από την «επόμενη μέρα», αφορά την εκλογική δυναμική στην Αθήνα και ευρύτερα στο Λεκανοπέδιο.

Σε όλα τα τελευταία γκάλοπ φαίνεται καθαρά ότι το ΠΑΣΟΚ «πάσχει» στο λεκανοπέδιο της Αττικής και ότι η αιχμή του δόρατος, δηλαδή το κάδρο των υποψηφίων, πρέπει να είναι καθ' όλα ενισχυμένη.


Μέχρι στιγμής οι δυσκολίες πάντως είναι υπαρκτές, η συγκρότηση των ψηφοδελτίων απαιτεί «άθλους» από την πλευρά της Ιπποκράτους, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν αποφεύγει να ασχοληθεί προσωπικά προκειμένου να εξασφαλίσει το «προφίλ» των υποψηφίων που απαιτεί η εξαιρετικά «δύσβατη» συγκυρία.

Είναι αυτονόητο ότι το γενικότερο πολιτικό κλίμα θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις «δεξαμενές» των ψηφοφόρων που «κατοικοεδρεύουν» στην Αττική και δη στις περιοχές όπου το ΠΑΣΟΚ αμφισβητείται περαιτέρω για τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου. Στην Ιπποκράτους ξέρουν καλά ότι οι «μαύρες τρύπες» εντοπίζονται κυρίως στη Β' Αθήνας και στη Β' Πειραιά, στις δυτικές συνοικίες και όπου οι «πράσινοι» ψηφοφόροι του 2009 βιώνουν την αισθητή μείωση των εισοδημάτων τους και την ανεργία.

Γι' αυτό και δεν ήταν τυχαία η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να απευθύνει κάλεσμα σε ανεξάρτητους (διαγραμμένους) βουλευτές που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν ανάχωμα στις διαρροές προς τη ΔΗΜΑΡ και το κόμμα Κατσέλη, όπως οι κυρίες Μιλένα Αποστολάκη και Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Η απόφαση αυτή, βέβαια, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις κυρίως στη Β' Αθήνας, όπου κορυφαίοι υπουργοί όπως οι κ. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Ραγκούσης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ. Ευθυμίου και Πρωτόπαπας είχαν ταχθεί εναντίον της επιστροφής στα ψηφοδέλτια όσων διεγράφησαν από τον Γ. Παπανδρέου λόγω της καταψήφισης του Μνημονίου 2.


Είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση για πολύ λιγότερες έδρες θα είναι «μετωπική» εντός του κόμματος, με τους νυν βουλευτές να διεκδικούν την επανεκλογή τους και τους νέους υποψηφίους και δη τις γυναίκες (όπως η κυρία Δρέττα, που βέβαια είναι υποψήφια για τέταρτη φορά) να επιχειρούν «άλματα» μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.


Από την άλλη πλευρά οι υποψήφιοι έχουν κάθε λόγο να προσπαθούν να εξασφαλίσουν «μαγιά» και μηχανισμό από όσους αποχωρούν - π.χ. από τη Βάσω Παπανδρέου, που βρισκόταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις, τον Μ. Παπαϊωάννου και τους άλλους που βρίσκονται αυτοβούλως ένα βήμα προ της εξόδου. Η ίδια εικόνα διαχέεται σε όλες τις περιφέρειες της Αττικής, όπου κορυφαίοι και μη αγωνιούν για την «επόμενη ημέρα» και τον προσωπικό τους ρόλο, βλέποντας ταυτόχρονα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να παραμένουν μέχρι στιγμής χαμηλά και την αφετηρία «ασθενή».


Α' ΑΘΗΝΑΣ  - Σίγουροι είναι μόνο οι τρεις πρώτοι


Το πολύπαθο κέντρο της Αθήνας, με τις πολλές και διαφορετικές «γειτονιές», όπου από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές το «τερατώδες» ποσοστό αποχής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και στο ΠΑΣΟΚ, θα κονταροχτυπηθούν κορυφαία στελέχη του κόμματος. Την προηγούμενη φορά βέβαια το ΠΑΣΟΚ έφτασε το 35,5% και εξέλεξε οκτώ βουλευτές, ενώ τώρα τα χαμηλά δημοσκοπικά προγνωστικά δείχνουν ότι θα εκλεγούν στην Α' Αθήνας μέχρι τρεις, αναγκάζοντας τους υποψηφίους να αποκτήσουν ιλιγγιώδεις ρυθμούς αντιπαράθεσης και ενδοοικογενειακά.


Αν και με... άσχετο χαρτοφυλάκιο από τα προβλήματα της Α' Αθήνας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, λέγεται ότι διατηρεί την άνετη πρωτιά. Είναι δημοφιλής, έμπειρος πολιτικός «παίκτης» και εκ των βασικών υποστηρικτών του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


Ο Χρήστος Παπουτσής είχε εκλεγεί τρίτος πίσω από την Αννα Διαμαντοπούλου και για να επανεκλεγεί πρέπει να κάνει άλματα, καθώς και ως υπουργός της «Κατεχάκη» και ως παραιτηθείς για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπέστη -λένε οι γνωρίζοντες- ζημίες. Διαθέτει όμως μηχανισμό, όπως και οι άλλοι συνυποψήφιοι, ενώ η «απόδοση» του καθενός θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από το «προφίλ» των ψηφοφόρων που δεν θα προτιμήσουν την αποχή. Σίγουρα

δημιουργεί «ανάχωμα» προς τα όμορα αριστερόστροφα σχήματα, ενώ λέγεται ότι τον «διευκολύνει» η αποχώρηση του Θ. Τσούρα.

Η υπουργός Ανάπτυξης, που είχε εκλεγεί δεύτερη, είχε φθορά όσο διατηρούσε το χαρτοφυλάκιο του Παιδείας και ταυτόχρονα με τις απόψεις της «αγγίζει» περισσότερο τους ψηφοφόρους που παρά τα σκληρά μέτρα τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Εικάζεται ότι και η διαχείριση του ζητήματος της απεργίας των ναυτεργατών θα καθορίσει την «εικόνα» της προεκλογικής της εκστρατείας, θετικά ή αρνητικά, αναλόγως του αποτελέσματος. Η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Κ Σκανδαλίδης όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα δεν πρόκειται να «παίξουν» δισταυρία - άλλωστε απευθύνονται σε διαφορετικές «δεξαμενές».


Εκτός μάχης είναι ο ανεξάρτητος Σπύρος Κουβέλης, η Πέμυ Ζούνη, ενώ ισχυρές δυνάμεις διατηρεί ο Νάσος Αλευράς και ανοδική πορεία σημειώνει ο Παντελής Οικονόμου. Νέοι υποψήφιοι; Ο πολιτευτής της περιοχής Κ. Παταβούκας θα κατέβει στα Τρίκαλα, υποψήφια θα είναι πάλι η Κατερίνα Διαμαντοπούλου, αλλά το ψηφοδέλτιο δεν πρόκειται να κλείσει πριν από τη Μ. Τετάρτη.


Β' ΑΘΗΝΑΣ - Τα γκάλοπ δίνουν άγρια ομορφιά στη μάχη των σταρ του κόμματος


Β' Αθήνας, σε καλές είτε σε δύσκολες εποχές για το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί το πεδίο για τη σκληρή μάχη των σταρ του κόμματος. Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές του 2009 κάποιοι δέχονταν να παίξουν «δίδυμα», να βοηθήσει ο ένας τον άλλο, ο ισχυρός να «τραβήξει» ψηλότερα τον πιο αδύναμο υποψήφιο και αυτός με τη σειρά του να ανταποδώσει μοιράζοντας ψηφοδέλτια με «δισταυρία». Φέτος, ύστερα από αλυσίδα ραγδαίων εξελίξεων και ανατροπών, κάθε υποψήφιος φαίνεται ότι θα πορευτεί μόνος.


Από τις 20 έδρες υπολογίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα περισώσουν τις 8-9 και στη χειρότερη τις 6! Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι κορυφαία στελέχη και υπουργοί έχουν ελάχιστα περιθώρια για κινήσεις αβροφροσύνης προς τον κάθε συνυποψήφιο. Θα είναι η σκληρότερη μάχη από ποτέ! Εγκυρες δε πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι υποψήφιοι (5-6 στην ίδια ζώνη) απέχουν ελάχιστες «ψήφους» στα γκάλοπ.


Σε κάθε περίπτωση, ο μακράν πρώτος του 2009, Ανδρέας Λοβέρδος, διατηρεί ισχυρές δυνάμεις και στην πραγματικότητα ενισχύεται και από το ότι στενοί συνεργάτες του, γενικοί γραμματείς του στο υπουργείο που παραιτήθηκαν για να είναι υποψήφιοι, όπως η Αθηνά Δρέττα, ο Γ. Κατριβάνος και ενδεχομένως ο κ. Πολύζος, δεν μπορούν παρά να έχουν «αγαστή συνύπαρξη» στη Β' Αθήνας.


Από τους βουλευτές που είχαν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ το 2009, άλλωστε, έχουν αποχωρήσει... σταδιακά και για διαφορετικούς λόγους ο Γιάννης Δημαράς, η Μαρία Δαμανάκη, η Σοφία Σακοράφα, η Λούκα Κατσέλη, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τώρα (εξηγώντας τους λόγους στο «Εθνος της Κυριακής»). Λέγεται ότι σκέφτονται να αποχωρήσουν από τη διεκδίκηση της έδρας οι Τηλέμαχος Χυτήρης και Κώστας Γείτονας, αλλά εισβάλλει το «αταίριαστο δίδυμο», των κ. Ρέππα και Ραγκούση.


Επανέρχονται δύο κυρίες μετά το κάλεσμα Βενιζέλου, η Μιλένα Αποστολάκη και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Το σίγουρο είναι ότι αναζητούνται για τη Β' Αθήνας και άλλες γυναίκες για να πιάσουν το μίνιμουμ της ποσόστωσης - κάτι που επηρεάζει τη δυναμική ευρύτερα των «πλασαρισμένων» στην πρώτη δεκάδα.

Η επιστροφή του Μ. Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη και με «ατζέντα» που αφορά και τον υπουργό Ανδρ. Λοβέρδο με φόντο τη μετανάστευση, φαίνεται ότι ανοίγει νέα δυναμική περπατησιά για τον δεύτερο κορυφαίο.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε εκλεγεί δεύτερος στην «αχανή» Β' Αθήνας το 2009, φαίνεται ότι βάσιμα διεκδικεί αντίστοιχου «κύρους» αποτέλεσμα στις εκλογές του Μαΐου. Αυτήν τη φορά, βέβαια, έχει και αυτός ν' αντιμετωπίσει την ανερχόμενη δημοφιλή δύναμη του Μ. Ανδρουλάκη, ο οποίος συμμετέχει στις πλέον «κλειστές συσκέψεις» υπό τον νέο πρόεδρο Ευ. Βενιζέλο.
Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ψηλά βρίσκεται στα γκάλοπ ο Απόστολος Κακλαμάνης που δεν «εγκαταλείπει», παρότι εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ από το 1974, ο Πέτρος Ευθυμίου που παρέμεινε εκτός της κυβερνητικής διετίας, ενώ ακλουθούν ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Γ. Κουτρουμάνης και η Αννα Νταλάρα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - Πόρτα πόρτα για την ανάκαμψη στις εργατικές συνοικίες


Σκληρή μάχη θα δώσουν για τη εκλογή τους και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ που θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Α' Περιφέρεια του Πειραιά. Ξανά θα είναι υποψήφιοι ο Δ. Καρύδης, που είχε εκλεγεί πρώτος στις εκλογές του 2009 σε απόσταση αναπνοής από τον επίσης βουλευτή Μ. Μπετενιώτη, ο οποίος εκλέγεται επί 20 συναπτά έτη. Ο κ. Καρύδης διατηρεί καλές σχέσεις με τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και αποτελεί ένα από τα ανερχόμενα στελέχη της νέας γενιάς του Κινήματος. Επέστρεψε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος -είχε αποχωρήσει αφού καταψήφισε το 2ο Μνημόνιο- ανταποκρινόμενος θετικά στο προσκλητήριο πανστρατιάς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επιθυμούσε την επάνοδο του Δ. Καρύδη. Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής ο Δ. Κατσικάρης λόγω ασυμβιβάστου, αφού έχει εκλεγεί αντιπεριφερειάρχης στα νησιά του Πειραιά στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.


Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο καθόδου με το ΠΑΣΟΚ του πρώην δημάρχου Πειραιά Π. Φασούλα. Για το ψηφοδέλτιο της Β' Πειραιά συζητείται και το όνομα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζου, αναπληρωτή καθηγητή Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Το όνομα του κ. Πολύζου συζητείται επίσης και για τη Β' Αθηνών.


Στη Β' Πειραιά θα είναι ξανά υποψήφιοι οι 3 εκλεγμένοι βουλευτές Γ. Διαμαντίδης, Δ. Λιντζέρης και Γρηγόρης Νιώτης. Τα ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ στις εργατικές συνοικίες, όπως καταγράφουν οι μετρήσεις, είναι κάτω από τον μέσο όρο που καταγράφει το Κίνημα στην Αττική. Για τον λόγο αυτόν, το Οργανωτικό του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος στις περιοχές όπου ανέκαθεν το Κίνημα κατέγραφε υψηλά ποσοστά.


ΑΤΤΙΚΗΣ


Η απουσία του Θ. Πάγκαλου από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Αττικής και η τελική επιλογή του Γ. Παπανδρέου για την εκλογική περιφέρεια όπου θα κατέλθει υποψήφιος διαμορφώνουν νέα δεδομένα για το ψηφοδέλτιο του Κινήματος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που έχει εκλεγεί ως βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής, δεν έχει ακόμα καταλήξει σε ποια εκλογική περιφέρεια θα θέσει υποψηφιότητα, στην οποία θα καταλάβει αυτοδίκαια μια βουλευτική έδρα. Εκτιμάται ότι τελικά θα επιλέξει τον νομό Αχαΐας, όπου το Κίνημα καταγράφει σημαντικές απώλειες.


Στην ίδια εκλογική περιφέρεια θα θέσει υποψηφιότητα και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υπερασπίστηκε το έργο του και έχει κάνει την αυτοκριτική του για την περίοδο που ηγήθηκε του υπουργείου Οικονομικών. Από τη νέα κυβερνητική θέση που κατέχει έχει αναπτύξει σημαντική δράση για την Περιφέρεια Αττικής, στην οποία θα δώσει με αξιώσεις το στοίχημα της επανεκλογής του.


To ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα εκλέξει 2 βουλευτές και σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία είχε εκλεγεί στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου το 2009. Οι ψηφοφόροι εκτιμούν -όπως καταγράφουν έρευνες- τη συνέπεια και τη σταθερότητα που επέδειξε τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς και την προσφορά της στην περιοχή.


Ερωτηματικό υπάρχει για την υποψηφιότητα του βουλευτή Ντίνου Βρεττού, ενώ θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο βουλευτής Παντελής Ασπραδάκης. Στην κρίση των ψηφοφόρων θα τεθεί και η ιστορικός Ελ. Γράψα, πρώτη επιλαχούσα το 2009, ενώ θα είναι υποψήφιος ο Γ. Ράπτης που προέρχεται από τη Ν. ΠΑΣΟΚ και έχουν προταθεί ο Γ. Ασημακόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Ανω Λιοσίων), ο Γ. Λέκκας (υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών) και ο γιατρός Θ. Γιαννικάκης από την Ελευσίνα.