10 Απρ 2012

Ξεκίνησε τα μεσάνυχτα η απεργία της ΠΝΟ

Κλίμα ανασφάλειας επικρατεί στους κατοίκους των νησιών αλλά και τους ταξιδιώτες λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ που ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης και θα λήξει τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης.
Η κινητοποίηση εν μέσω εορτών δημιουργεί ....

εκτός από αβεβαιότητα και μεγάλο οικονομικό πλήγμα στη νησιωτική Ελλάδα καθώς πολλοί  ταξιδιώτες θα στραφούν σε προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα προκειμένου να είναι σίγουροι ότι θα ταξιδέψουν. Επίσης, νησιά της άγονης γραμμής τα οποία εξυπηρετούνται με ένα μόνο δρομολόγιο τη Μεγάλη Εβδομάδα θα αποκλειστούν, ενώ προβλήματα θα έχουν και όσα εξυπηρετούνται  δύο φορές την εβδομάδα.

Όσον αφορά στα δρομολόγια των πλοίων Λειψοί και Σύμη μένουν χωρίς δρομολόγιο για τη Μεγάλη Εβδομάδα ενώ όσοι ταξιδεύουν για Αστυπάλαια δεν θα εξυπηρετηθούν από το Blue Star Naxos αλλά από άλλο πλοίο. Ηρακλειά και Σχοινούσα χάνουν το σημερινό δρομολόγιο (Τρίτης) ενώ όσοι ταξιδιώτες έχουν προορισμό την Πάτμο ταξίδεψαν αναγκαστικά τη Μεγάλη Δευτέρα και όχι σήμερα με το Blue Star Patmos. Αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας προγραμματίστηκε ακόμα ένα έκτακτο δρομολόγιο για Πάρο και Νάξο.


Μετά τη λήξη της απεργίας, Μεγάλη Πέμπτη και Παρασκευή θα γίνουν ξεκινήσουν περισσότερα πλοία με προορισμό την Άνδρο, την Τήνο και τη Μύκονο.


Όσο για την πληρότητα, στις πρώτες προτιμήσεις των ταξιδιωτών οι Κυκλάδες όπου τα εισιτήρια για Μεγάλη Πέμπτη και Παρασκευή έχουν ήδη εξαντληθεί. Για Δωδεκάνησα και Κρήτη υπάρχουν κρατήσεις αλλά τα πλοία δεν έχουν γεμίσει.


Την αγανάκτησή του εκφράζει στο
protothema.gr ο Δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου. Όπως λέει, «σε μια χώρα που δεν έχει περιφερειακή πολιτική και τα πάντα ξεκινάνε από την Αθήνα υπάρχουν προβλήματα. Τα πλοία για εμάς είναι όπως τα τρένα για την ηπειρωτική Ελλάδα. Έχει μπλοκάρει όλο το σύστημα και πιστεύω ότι αν παραταθεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ρούσσο, Πρόεδρο Eμπορικού Eπιμελητηρίου Κυκλαδων, «επικράτησε το ¨ο θάνατός σου η ζωή μου ¨. Παρότι ζούμε σε ένα νησί που γνωρίζει τις ανάγκες των ναυτικών πιστεύαμε ότι θα επικρατήσει η λογική. Όσοι είχαν επενδύσει στις μέρες του Πάσχα καταστράφηκαν. Είχανε ακυρώσεις. Φανταστείτε σε ένα ξενοδοχείο από τα 45 δωμάτια τα 15 είναι κλειστά. Οι ταξιδιώτες φοβήθηκαν τον εγκλωβισμό»...  


Όλα αυτά όταν η αύξηση του κόστους μετακίνησης, έχει φέρει ήδη σημαντική πτώση στην τουριστική κίνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον τα έξοδα µετακίνησης αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του συνολικού προϋπολογισµού εξόδων µιας τετραµελούς οικογένειας για το τριήµερο του Πάσχα. Συγκριτικά, τα προηγούµενα χρόνια το κόστος µετακίνησης τις ηµέρες του Πάσχα δεν υπερέβαινε το 30% του συνολικού προϋπολογισµού των πασχαλινών διακοπών µιας τυπικής ελληνικής οικογένειας.

Για παράδειγµα, στη διαδροµή Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα το κόστος µετακίνησης για µια τετραµελή οικογένεια µε αυτοκίνητο φτάνει τα 200 ευρώ περίπου, µε αεροπλάνο τα 500 ευρώ, ενώ µε τρένο δεν υπερβαίνει τα 140 ευρώ.


Οι πασχαλινοί προορισµοί
Στην Κέρκυρα, όπου άλλες εποχές ο ταξιδιώτης θα έπρεπε να κινητοποιήσει γνωστούς και φίλους για να βρει ένα δωµάτιο, σήµερα περισσότερα από 3.000 δωµάτια ξενοδοχείων θα παραµείνουν κλειστά λόγω της αναιµικής ζήτησης που παρατηρείται.

Οµως, και σε αυτά που θα µείνουν ανοιχτά οι τιµές είναι κατά 40%-50% µειωµένες σε σχέση µε πέρυσι. Ειδικότερα, για διαµονή δύο ατόµων σε ξενοδοχείο 4 αστέρων οι τιµές για 3 νύχτες ξεκινούν από 200 ευρώ συνολικά, ενώ σε χαµηλότερες κατηγορίες ξεκινούν από 130 ευρώ για το τριήµερο.


Ακόµη χειρότερη είναι η κατάσταση στους κλασικούς προορισµούς των Κυκλάδων, όπως η Πάρος και η Μύκονος, όπου τα προηγούµενα χρόνια δεν έπεφτε καρφίτσα από την κοσµοσυρροή. Φέτος, ωστόσο, η κίνηση είναι µειωµένη κατά 60% σύµφωνα µε τους επαγγελµατίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισµού.


Στη Μύκονο, για παράδειγµα, µέσα στη Χώρα σε ξενοδοχείο 3 αστέρων η τιµή για δίκλινο δωµάτιο για το τριήµερο του Πάσχα (Μ. Παρασκευή - Δευτέρα του Πάσχα) ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 180 ευρώ συµπεριλαµβανόµενου και του πρωινού.


Στην Πάρο, όπου τις ηµέρες του Πάσχα ήταν ένας από τους πλέουν αγαπηµένους προορισµούς της µεσαίας τάξης, οι τιµές έχουν κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Ετσι, σε στούντιο δύο ατόµων στην Παροικιά το κόστος για µια τριήµερη διαµονή δύο ατόµων µε πρωινό φτάνει συνολικά τα 90 ευρώ. Στην Πάτµο, το Νησί της Αποκάλυψης, στο οποίο το Πάσχα γιορτάζεται µε ιδιαιτερότητα, οι τιµές ενός δίκλινου δωµατίου για το τριήµερο ξεκινούν από 135 ευρώ. Στην Κρήτη, επίσης, αρκετοί ξενοδόχοι που έχουν ανοίξει για τις ηµέρες του Πάσχα και βλέποντας την ανυπαρξία της ζήτησης από την εσωτερική αγορά αναγκάζονται να πωλούν πακέτα διαµονής ακόµη και κάτω του κόστους.


Έτσι, γνωστή ξενοδοχειακή µονάδα πέντε αστέρων, λίγα χιλιόµετρα έξω από το Ηράκλειο, προσφέρει πακέτο για διανυκτέρευση τριών ηµερών δύο ατόµων σε υπερπολυτελή δωµάτια µε διατροφή και το συνολικό κόστος φτάνει µόλις τα 186 ευρώ!


Στους κοντινότερους στην Αθήνα προορισµούς, δε, οι οποίοι προτιµώνται λόγω του χαµηλότερου κόστους µετακίνησης, οι τιµές για ένα τριήµερο ξεκινούν από 185 ευρώ στη Δηµητσάνα της Αρκαδίας και φτάνουν ακόµη και τα 150 ευρώ για ξενώνα στην Καρδαµύλη της Μάνης ή το Πεταλίδι της Μεσσηνίας. Στο Πήλιο, εξάλλου, οι τιµές των ξενοδοχείων για το ίδιο χρονικό διάστηµα ξεκινούν από 175 ευρώ.

Πηγή: www.protothema.gr